Роми и малки ромчета съдят България в Страсбург! Рушели им къщата!

Европейският съд забрани събарянето на дома им в Пловдив
165
Роми и малки ромчета съдят България в Страсбург! Рушели им къщата!
Снимка: архив Булфото

Европейският съд по правата на човека в Страсбург забрани на България да събаря къщата на ромско семейство в "Арман махала" в Пловдив.

Фамилията била с тримесечно дете и не й било осигурено друго жилище.

Съдът в Страсбург ще разгледа с приоритет делото, заведено от семейството и още други пет ромски фамилии, включително и 7 деца, три от които са на възраст под 1 година. Те сезират европейските съдии заради нареденото от властите разрушаване на техните единствени домове "без да бъдат защитени от бездомност".

Още по темата

Новината съобщиха от Българския хелзински комитет, който съдейства на ромите и им оказва правна помощ.

Историята е от през април 2016 година, когато общинските власти в Пловдив започнали разрушаването на ромски къщи в кв. "Хаджи Димитър". Тогава БХК подали искане до Европейския съд за правата на човека да защити ромите.

Правозащитниците поискали съдът "да укàже на държавата да не разрушава домовете им, докато не подсигури алтернативно настаняване при човешки и неунизителни условия така, че да предотврати тяхната бездомност".

На 26.04.2017 г. българските власти поели с писмо ангажимент пред съда в Страсбург, че няма да рушат къщите на шестимата жалбоподатели докато "не им бъде предоставено адекватно алтернативно настаняване".

Въпреки обещанието на правителството обаче преди дни, на 5 септември, общинските власти в Пловдив уведомили един от шестимата жалбоподатели, че ще разрушат жилището му днес, 13.09.2017 г. – без да предложат подслон на него и неговото семейство, включително Милка, тримесечната му внучка, съобщиха от БХК.

Правозащитниците сигнализирали мигновено Европейския съд и от Страсбург дойде забраната правителството да не разрушава ромския дом до 15.09.2017 г.

Съдът се мотивирал с възрастта на детето в семейството и обявил, че ще разгледа делото на ромите срещу България с приоритет.


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сведение: Съда в Страсбург стана почти като този в България- за нас българите. Много жалби не стигат до съд, казва се " допустимост" като има измислени техни правила. Когато ти отказват поради недопустимост в повечето случай не разбираш защо.
121
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да вървят при краварите. Там всякакви ***, извратеняци и всякаква друга *** от света е на почит
120
0
 
10
 
! Отговори
До Бг (№115) преди 1 година
Пропускаш нещо.
Тези отнемат нечий парцел, като си строят на него къща без да питат.
От къде накъде?
Преди време издебнаха момента, в който току що бяха си излезли наемателите на семейство пенсионери, които живеят в апартамент, а една малка къща даваха под наем.
Искаха да правят ремонт след наемателите, но докато се организират, се установи, че в къщата се е нанесла ромка с 4-5 деца и полицията не може да я накара да напусне.
С други думи, тя им взе хляба от устата - тези хора са с малки пенсии!
119
0
 
9
 
! Отговори
Българина преди 1 година
Аз ще съдя страсбург в страсбург че осъжда държава да осигури някой с къща защото той поискал, в такъв случай страсбург да плати за къщата както инна още 1 млн други желаещо по силата на същото. Скоро страсбург никой няма да ги пита за нищо
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ся да им да осъдят България за преживения стрес и да им дадат 40-50К еурота морално обезщетение .
117
0
 
9
 
! Отговори
asd преди 1 година
аз нямам нито една къща и никой не се е закахърил да ми осигури дом
116
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви къщи кви пет лева са тези незаконни мангалярски коптори - бъхливи и заразни
115
0
 
15
 
! Отговори
Циник до 120 преди 1 година
Ти си от "последните мохикани", които вярват , че дядо Коледа слиза през комина....
Грижа е едно - а отявлена злоупотреба със социал...самоволното нарушаване на куп закони е друго!
Лично аз съм си харесал едно "петно" в централен градски парк Пловдив....дали да не си вдигна 1 скромна 2етажна къщичка там? Тухли и бетон - ще си платя сам...ще се "вържа за някоя от лампите в парка...а за вода ..към чешмичките...или направо за Пеещите фонтани...и ако държавата ме бутне...ще я съдя, че не ми е осигур
114
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не разбрах, какво лошо има в това държавата да осигурява или да се грижи за някого. Това, че ни измамиха и ни отмъкнаха под носа всички услуги и грижи, които ни се полагат за достойно съществуване и ни пуснаха "всеки да се оправя както може", (и породи агресия срещу тези, които имат нужда от някаква подкрепа) - сами сме си виновни, не ***
На практика, не ромите устройват тази държава - ние си я правим и от нас зависи в какво общество ще живеем.
113
0
 
20
 
! Отговори
тъпчо преди 1 година
Ромчетата да докажат, че къщите били техни. За целта да предоставят документи за собственост на земята + 101 разрешителни за строеж на къщата и въвеждане в експлоатация с Н на брой актове.
След това могат да съдят.
112
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дечето и Рада - двете мангалярки и те бутнаха блока и изкъртиха арматурата за желязо, пък Туца разкости съветски таратайки за желязо
111
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** Делка и тя си бутна колибата с вехториите и количката за боклуци
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията е пълна глупост. Като знам че съдът в Страсбург се занимава само с точките от хартата е лъжа че има забрана. Защо не прочетете хартата пък тогава да пишете статии или няма с какво да запълните страницата.
109
11
 
2
 
! Отговори
Бг преди 1 година
Това да отнемеш дома на един човек е едно от най-тъжните неща в живота...
108
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От тук нататък ще все така! Няма начин да бъдат озаптени! Преди можеше , но вече няма как. Ще си ги носим на гърба завинаги!
107
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им разрушат тиквите, не копторите...
Вреден дивеч...
106
8
 
15
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Колко пъти трябва да ви повтори човек - за да разберете? Вашите граждански права ся заключават в плащането на данъци за роми..ромчета...афганистанци...и пакистанци! В търпението ви докато ТЕ пребиват децата ви...и вас...изнасилват и крадат. Бране...на ток...джилязо....и всичко друго е тяхно рожденно право! А и къщите им - развъдници на жълтеница, и хлебарки....те си избират ОБЩИНСКИ земи - разбирай общи! Какво толкова трудно за разбиране има? Брюксел е зад тях! Зад вас .. и Доган!
105
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 117

Дали в "края на крайщата всички сме равни пред закона" , хайде пробвайте да си построите къща в общински парцел, без да имате съответните документи и разрешителни , да видим какво ще Ви се случи . После помислете пак колко сме равни пред закона !
104
0
 
14
 
! Отговори
Огнянов преди 1 година
Те са удобният електорат и затова властите не ги пипат и не им търсят сметка за престъпните им безчинства. Даже нареждат на полицията да ги пази, което е недопустимо.
А българите пред кой съд да търсят правата си и защита от ежедневните набези и престъпления на ромите??? Защо никой не защитава правата на българите в собствената им държава???
103
1
 
15
 
! Отговори
Бонго преди 1 година
Мдааа, редно би било наистина , преди да им съборят къщите, да им осигурят прилично жилище някъде в Германия, или Швеция!