Държавата готви чиновници от студентската скамейка

В администрацията за първи път тръгва стипендиантска програма
9
Държавата готви чиновници от студентската скамейка
Снимка: архив, Ройтерс

Правителството прие Списък на специалностите, за които в отделни администрации има недостиг на експерти и за които могат да се предоставят стипендии през 2018 г. С това стартира за първи път стипендиантска програма, която е регламентирана в Закона за държавния служител.

Целта е да се привлекат бъдещи служители, които се обучават в специалности, необходими за администрацията, още преди да са завършили.

Одобрените стипендианти ще имат наставник по време на провеждането на програмата и ще са задължени да работят в съответната структура минимум три години след завършване на висшето си образование.

Могат да кандидатстват студенти – български граждани, които са завършили трети курс по специалност, включена в списъка. Изборът се провежда от комисия в съответната администрация на три етапа – подбор по документи, писмен изпит и интервю.

Размерът на месечната стипендия се определя в зависимост от бюджета на конкретната структура, като няма да надхвърля 330 лв.

Списъкът на специалности се актуализира ежегодно по предложение на администрациите, а за тази година са включени строително инженерство, геодезия, информационни системи и технологии, публична администрация, аграрни науки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: администрация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
3
 
! Отговори
аз там преди 6 години
Хм, аз се замислям дали да не сключа договор за главен архитект на София. Докато уча 300 кинта, ама после ... Само да не ме пратят в Странджа-Сакар погрешка :))
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Zeus е прав! Само деца на някои си... се назначават на държавна служба.
5
0
 
10
 
! Отговори
JIS преди 6 години
330 лв. Много бе ! Дайте 165 !
4
0
 
17
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Трябва да се забрани повече от 5 години на държавна служба , тези хора деградират там и съоптветно деградира и държавата 5 години чиновник после на свободния пазар и после може пак чиновник.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
330.00 лв - смехотворно. Като човек, завършил наскоро, съм изумен как може работодателите, в това число и Държавата, да очакват, че младите, макар и без опит, са готови да работят за шепа трохи.
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак дискриминация. Черно-бели учебници за студенти ще има ли?
1
2
 
29
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Всъщност ги готви още от бебешката люлка, на всички е ясно, че трябва да имаш подходящи родители за да заемеш определени сладки позиции ;)