Държавата готви чиновници от студентската скамейка

В администрацията за първи път тръгва стипендиантска програма
9
Държавата готви чиновници от студентската скамейка
Снимка: архив, Ройтерс

Правителството прие Списък на специалностите, за които в отделни администрации има недостиг на експерти и за които могат да се предоставят стипендии през 2018 г. С това стартира за първи път стипендиантска програма, която е регламентирана в Закона за държавния служител.

Целта е да се привлекат бъдещи служители, които се обучават в специалности, необходими за администрацията, още преди да са завършили.

Одобрените стипендианти ще имат наставник по време на провеждането на програмата и ще са задължени да работят в съответната структура минимум три години след завършване на висшето си образование.

Могат да кандидатстват студенти – български граждани, които са завършили трети курс по специалност, включена в списъка. Изборът се провежда от комисия в съответната администрация на три етапа – подбор по документи, писмен изпит и интервю.

Размерът на месечната стипендия се определя в зависимост от бюджета на конкретната структура, като няма да надхвърля 330 лв.

Списъкът на специалности се актуализира ежегодно по предложение на администрациите, а за тази година са включени строително инженерство, геодезия, информационни системи и технологии, публична администрация, аграрни науки.


9
Още по темата: Администрация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
3
 
! Отговори
аз там преди 11 месеца
Хм, аз се замислям дали да не сключа договор за главен архитект на София. Докато уча 300 кинта, ама после ...

Само да не ме пратят в Странджа-Сакар погрешка :))
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Zeus е прав! Само деца на някои си... се назначават на държавна служба.
5
0
 
10
 
! Отговори
JIS преди 11 месеца
330 лв. Много бе ! Дайте 165 !
4
0
 
17
 
! Отговори
Иван Пешев преди 11 месеца
Трябва да се забрани повече от 5 години на държавна служба , тези хора деградират там и съоптветно деградира и държавата 5 години чиновник после на свободния пазар и после може пак чиновник.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
330.00 лв - смехотворно. Като човек, завършил наскоро, съм изумен как може работодателите, в това число и Държавата, да очакват, че младите, макар и без опит, са готови да работят за шепа трохи.
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пак дискриминация. Черно-бели учебници за студенти ще има ли?
1
2
 
29
 
! Отговори
zeus преди 11 месеца
Всъщност ги готви още от бебешката люлка, на всички е ясно, че трябва да имаш подходящи родители за да заемеш определени сладки позиции ;)