НОИ ще прати едва 43 000 българи на рехабилитация

Държавата дава средно по 426 лева за нуждаещ се
28 сеп 2017 08:37, Мария Захариева
1
НОИ ще прати едва 43 000 българи на рехабилитация

Едва на 43 000 българи Националният осигурителен институт (НОИ) ще плати престоя в специални заведения за рехабилитация и профилактика през 2017 г. Това заяви д-р Николай Томов от НОИ по време на Четвъртия годишен конгрес на Българския съюз по балнео и СПА туризъм.

Той обясни, че програмата за профилактика съществува от 1998 г. и с нея се осигуряват парични помощи за осигурените лица и хора с пенсия за инвалидност.

"Условието за получаване на тази помощ е да бъдат внесени здравните осигуровки на лицето за 6 последователни месеца. НОИ изплаща средствата за не повече от 4 основни диагностични и терапевтични услуги дневно, като поема изцяло средствата за нощувки и частична парична помощ за хранене“, обясни докторът.

За тази година средствата за нощувки са 18 лева като крайна цена, а частичната парична помощ е 7 лева. Отделно самите заведения могат да искат доплащане за храна. Освен това НОИ не поема таксите за резервации, както и други допълнителни такси.

Продължителността на профилактиките и рехабилитациите е 10 дни като пари за подобна помощ се предоставят еднократно в една календарна година.

Освен това средствата за тази година определени в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) са в размер на 20 млн. лева. Към 25 септември са получени удостоверения за 43 013 лица. Очакваните разходи до горепосочената дата са 18,3 млн. лева, което означава, че средно по 426 лева ще плаща НОИ на един нуждаещ се от рехабилитация наш сънародник за нощувки, храна и процедури.

Томов отбеляза, че с тази програма се цели подобряване на здравето на лицата в активна възраст, подпомагане на връщането им в обичайната им семейна, културна и работна среда.


1
Още по темата: НОИрехабилитация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
SHTE GI IZPRATI NA ONYA SVYAT NA REANIMAZIA.