3% българи с ваксина срещу грип, 80% от другите в Европа

Инжекцията пази най-вече от усложненията след вирусите
46
3% българи с ваксина срещу грип, 80% от другите в Европа
Снимка: Булфото, архив

Само два-три процента от българите се ваксинират срещу грип.

Това е нисък процент, за да се предпазим от заболяването, заяви в Русе проф. Татяна Червенякова - председател на Българското дружество по инфекциозни болести и национален консултант по инфекциозни болести.

Според нея България изостава от други европейски страни, където ваксиналното покритие е между 70 и 80 процента.

Проф. Червенякова обясни, че работодателят също трябва да има грижата за своите служители - има фирми, които отделят определена сума за купуването на ваксина за персонала си, но това, по думите й, не е масова практика.

"Ефектът е изключително добър. Цената на ваксината е десетократно по-малка от цената на лечението", обясни специалистът.

По думите й това е грижа не само на отделния човек, това е грижа и на цялото общество.

Според нея, ако ваксиналното покритие в страната не е 60-70 процента, няма как да се справим с разпространението на грипа.

Ваксината е особено наложителна за хората над 65 години и за децата.

Периодът за нейното поставяне е октомври, тъй като са нужни 20-25 дни за образуването на съответните специфични антитела.

"Не е казано, че не можете пак да се разболеете, защото всеки организъм образува антителата индивидуално като количество. Вие, обаче, в никакъв случай няма да направите усложнение", обясни проф. Червенякова, цитирана от БТА.

Тя каза, че до момента няма регистриран случай на грип у нас. По думите й през есента и зимата ще ни атакува грипен щам "Мичиган" - тип А, който е малко срещан в предишни години.


46
Още по темата: грипваксиниимунизация
Още от
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До славянин

Ако майка ти ти е пратила пари от русия, иначе и за природни средства нямаш, ***, само за трева и амфетамин намираш пари ти.
44
1
 
8
 
! Отговори
Заразяването преди 8 месеца
Това трябва да е платена реклама на ваксините. Има много по-прости начини за предпазване от грип, като най-важният е да се избягва контакт със грипозните, което обикновено става в масовия градски транспорт. Спирате да пътувате с общественият транспорт, спирате и да боледувате от грип в повечето случаи.
43
1
 
6
 
! Отговори
Бандит преди 8 месеца
До Толерастия
Не се лекуват,правилно.Но масово ги изписват.За по- лесно.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Аха и за туберкулоза се ваксинираме при това задължително. Може ли тогава някой да ми обясни защо България е в челните места по заболели в Европа..."
Да, точно затова все още се ваксинираме, за да намалее. А сме в челните места по туберкулоза, заради мръсните гета.
41
1
 
9
 
! Отговори
Толерастия преди 8 месеца
До Весо...
Вирусите не се лекуват с антибиотик бре, тикво...
40
1
 
9
 
! Отговори
Весо.. преди 8 месеца
Взе си секрет от носа и после в домашната лаборатория в мазето установи, че е синтетично изработен вирус? И си направи антибиограма в пластмасови чашки за кафе? Не забравя да си направиш шапка от плътен слой домакинско фолио, помага много...
39
8
 
1
 
! Отговори
Весо преди 8 месеца
През месец август, се разболях от грип.
Болестта протече "странно" за мен.
Беше напълно нов, синтетично изработен вирус.
За един месец към 40 познати бяха болни от него.
Силно заразен, без температура (организма на никой не го разпознаваше, като вирус), теква носа, гърло, бронхопневмония. Само силен антибиотик помага, болеста се развива за три дена и се опитва да убие човека. Няколко бедни, които нямаха пари за антибиотик умряха . Вируса беше изработен специално в лаборатория да прочиства населе
38
5
 
8
 
! Отговори
Sim преди 8 месеца
Щамове, максимално и още тъпотии на евреите Абе не им вярвайте, не се дупчете с тия отрови, лекарите получават почивки на някой остров за брой изписани рецепти с лекарства а за ваксините премията ин е двойна ... Мами.цата им и мръс.ници, не случайно ги бият редовното. Аз бича за настинка само водка 150гр желателно да е поне 40градуса, колкото по висок градус по добре, после ям кюфтета със салата и съм оздравял ем ми е яко от водката нашите ракии така и не мога ги понасям заради ароматите и вкуса
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А колко лв отдели министерстно на здравеопазнането за ваксиниране на лекари?
Всички лекари не са богати собственици на болници
36
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Спрете да си слагате ваксини. Те се произвеждат от тия които създават грипа. Като никой не им купува ваксините,сами ще спрат да правят бацилите с които ни морят
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До славянин 29
Българинът е велик защото се лекува само с ракия! Личи му отдалеко!
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аха и за туберкулоза се ваксинираме при това задължително. Може ли тогава някой да ми обясни защо България е в челните места по заболели в Европа...Какво слагат в някои от ваксините по-добре да не знаем
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има една *** клика от световната здравна (еврейска) орга низация, дето произвежда фалшиви уж противогрипни ваксини, дето май водят до импотентност. Няма файда от тях, били против свински, но, не били против пилешки. Слагам го на майка им!
32
1
 
11
 
! Отговори
Ивчо преди 8 месеца
до hoко
Трай бре, ще ни забранят и оцета, и чесъна и шкембето...
31
6
 
15
 
! Отговори
Стамат преди 8 месеца
Никакви ваксини!!!
30
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
70-80 процента? В коя държава е това? Аз имам наблюдения в Италия, Швейцария, Германия, Франция и Австрия. Около 10% от хората се ваксинират там.
Това което успях да намеря за Германия е че за 2010, 35% от хората над 60 години се ваксинират и 50-60% от лекарите се ваксинират.

Какви са тези изкривени представи и лъжи? Хора от рискови групи е препоръчително да се ваксинират, за всички останали, просто пълнят джоба на индустрията...
29
6
 
36
 
! Отговори
славянин преди 8 месеца
Този факт ме обнадеждава, че все пак българите не са най-големите балъци на планетата, имало много по-големи от тях! Никога не съм се ваксинирал от грип и ако хвана такъв го разкарвам с природни средства за 2-3 дни!
28
8
 
33
 
! Отговори
Кина преди 8 месеца
Глупости ! Спрете да рекламирате фарма-отровите ! Достатъчно трупове има вече благодарение на тях !
27
2
 
28
 
! Отговори
м..да преди 8 месеца
Защо няма статистика за следгрипните усложнения в чужбина и в България. Тогава може да сравняваме и да решим дали ваксините са ефективни или не
26
2
 
30
 
! Отговори
шматка преди 8 месеца
С лекарства грипа минава за 7 дни
Без илачи минава за седмица.
Това от баба ми го знам.Вярно е.