Ицо, Любо, Туньо, Марто, Бербо... Проклятието на парите!

Златните момчета на футбола и неуспешните им бизнес начинания
4 дек 2017 09:15, Златко Желев
57
Ицо, Любо, Туньо, Марто, Бербо... Проклятието на парите!
Кадър: YouTube

Представете си какъв шок е да отидеш в банката и да разбереш, че някак, като с магическа пръчка, от сметките ти е изчезнала огромна сума пари. Служителите са много любезни, управителят е още по-внимателен, но компютърът не лъже. Спестяванията просто ги няма и не е ясно къде са отишли.

Точно такъв житейски удар понесе бившият футболен национал Мартин Петров. Марто е поредният популярен играч у нас, който внезапно се разделя с огромна част от финансовото си богатство. Сякаш някакво проклятие преследва успелите ни футболисти.

На терена те са истински богове, но след това търпят провал след провал в бизнеса, който изсмуква заделеното за спокойни старини. Звезди от ранга на Христо Стоичков, Любо Пенев и покойния Трифон Иванов сякаш преживяха най-големите финансови загуби, но имаше и други, които не успяха да инвестират по най-добрия начин спечеленото в чужбина, разказва "168 часа".

Специално Мартин Петров не може да бъде обвинен, че не е гледал, когато е инвестирал в рисковани бизнес начинания. И все пак бившият играч някъде е сбъркал, след като позволява от сметката му да бъдат източени 3,8 млн. лева. Поне така твърди самият Петров. Според разказа му неговият личен банкер в продължение на години тегли от сметката на своя клиент без негово знание.

През това време Петров живее спокойно с увереност, че парите му са на сигурно място. И така до 18 август, когато отива в клон на банката си и на място осъзнава, че е олекнал с невероятните 4 млн. лева. В периода 2007 – 2017 г. без негово съгласие и подпис са извършени над 450 платежни операции по 13 от сметките му. Сред тях - дори теглене на пари в брой на каса в офис на банката, закриване и откриване на депозити и превеждане на суми на трети лица, които Мартин Петров не познавал.

В сигнала до прокуратурата са посочени няколко имена, сред които и съпругът на въпросната банкерка Ирина Ч. А. Твърди се категорично, че тя никога не е разполагала с необходимото пълномощно, подписано по надлежния ред от нейния клиент, за извършване на каквито и да било финансови операции. Ирина Ч.А. е уволнена 10 месеца преди Петров да узнае, че е жестоко ужилен, но през цялото това време тя продължава да поддържа връзка с футболиста и да го лъже, че всичко е наред.

Веднага щом измамата излиза на бял свят, бившата звезда на "Манчестър Сити" търси помощта на прокуратурата. Сега големият въпрос е дали бившият национал на България ще си получи парите. Според специалистите в 90 процента от случаите банките възмездяват клиентите си, които имат подобни претенции.

Любопитното е, че другите двама много известни играчи от поколението на Марто Петров - Димитър Бербатов и Стилиян Петров, все още не са се захванали със сериозен бизнес. Едно време излезе лафът, че те са трите коня, които дърпат каляската на националния отбор.

Стенли победи в най-важната битка на своя живот и остана в Англия да се занимава с футбол. На Бербо явно също не му се отказва от голямата игра и реши да замине за далечна Индия, за да поиграе още малко и да спечели някой и друг долар допълнително.

Иначе Бербатов още през 2008 г., когато е на 27, основа фондация със своето име. През 2013 г. инвестира във FootballScout – нетуъркинг платформа за футболисти. По същото време обяви публично идеята да създаде своя футболна академия в София.

Очевидно е, че Бербо има идеи в главата си как да уплътнява свободното си време, след като окачи бутонките на пирона.

Дано само се опре на опита, който натрупаха батковците му от златното българско поколение. Доста от тях изгубиха много пари, докато осъзнаят болезнената истина, че да правиш бизнес, не е като да бележиш красиви голове.

Може би най-пострадалият от неуспешните си инвестиции е сегашният кандидат за шеф на българския футбол Любослав Пенев. Любо за последно се изявяваше като треньор на втория отбор на "Валенсия", но в Испания обявиха, че ще се отказва от поста, за да се съсредоточи върху битката за президентския пост в БФС.

Още докато беше футболист, Любо се опита да се прави на строителен бос, а след това отвори и колбасарски цех. Впоследствие с част от бившите си съотборници от златното поколение имаха намерение да отварят банка, която щеше да бъде покровителствана от ВИС-2. Нищо от тези му начинания не се получи и Любо изгуби доста голяма част от спестяванията си.

Друг голям наш играч, засегнат от проклятието на големите пари, е Христо Стоичков. Камата си изпати навремето от лошото си решение да се сдружи със съмнителния арабин Яфа. Двамата щяха да въртят мениджърска агенция, но в крайна сметка се оказа, че дължат доста пари на своите клиенти.

Покрай Яфа Стоичков се опари и от бизнеса с продажба на коли, който трябваше да развива в Испания. Накрая съмнителният чужденец се изниза тихомълком и остави съдружника си да му оправя бакиите. Говореше се, че арабинът е завлякъл легендата с поне половин милион долара.

Неприятен спомен ще му остане на Ицо и покрай опита да инвестира в недвижими имоти. През 2006 г. великият футболист се забърква в скандал с общински имоти. Общинари питат как така Стоичков се е сдобил с 300 кв. м на ул. "Одрин" на скандално ниска цена. Камата отвръща на удара и обвинява общинския съвет, че нарочно го атакува, за да прикрие свои съмнителни сделки с общински имоти. В по-късен етап Стоичков отвори пиано бар в Барселона, а съдружник му стана най-успелият ни мениджър Лъчезар Танев.

В интерес на истината през последните години Камата сякаш се отдръпва от рискованите бизнес сделки, явно усетил се, че може да изкара много пари от заслужено спечелената слава. Той става лице на десетки фирми - рекламира от ловно оръжие през козметични продукти та до хазартни игри.

Лошо май се развиха нещата и за екзекутора на "петлите" Емил Костадинов. За известно време държеше заведение в Несебър и управляваше фирма за маршрутки в София, но през годините двете му бизнес начинания сякаш западнаха. Преди известно време се чу, че популярният ни футболист го е закъсал с финансите и има да връща пари на банката. Той самият категорично отказва да коментира този въпрос.

Незабравимият Трифон Иванов също имаше големи проблеми с неизгодни бизнес начинания. Приживе Туньо първо опита да върти бензиностанции, а след това набута почти всичките си спестявания в изграждането на голям развлекателен комплекс край горнооряховското село Поликраище, който така и не отвори врати.


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Мнение 2 преди 1 година
Разбирам, че 3.8 млн. лева са много пари. Но 13 сметки са неимоверно голям брой сметки за частен клиент физически лице на една банка.

Големи компании юридически лица, със специализиран финансов мениджмънт и с активен cash pooling в различни валути имат по-малко сметки в една банка.

Броят на сметките на Мартин Петров в УниКредит Булбанк е съмнителен. Това е доста добра диверсионна схема за отклоняване на вниманието на собственика на парите и явно УниКредит Булбанк я прилага за ЦЕЛЕВИ КЛИЕНТИ.
53
0
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Разбирам, че 3.8 млн. лева са много пари. Но 13 сметки са неимоверно голям брой сметки за частен клиент физически лице на една банка. Големи компании, със специализиран финансов мениджмънт и с активен cash pooling в различни валути имат по-малко сметки.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тази статия въобще не се съобщава как Сираков, Михайлов и Лечков се напечелиха от сладки сделки с имоти. Как Пенев -младши превърташе пари чрез Валенсианата. Дори Стоичков успя да се облажи. Само Туньо се оказа балама и изгоря с вересиите. Ако вярваш на тази статия живи да ожалиш футболиститите ни.
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 37 - Мартин е спортист .Нормалон е да не кипи от интелект извън спорта. Оставил се е в ръцете на хора които разбират -банкери, а от банката го лъжат. Най-малкото парите в банката трябва винаги да са защитени, иначе няма смисъл да ги влагаш там.
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
доста слаба статия. ОСвен че на Мартин П. са му източили пари и че Туньо бе балама, не стана ясно какво е общото между тях, между мо-шеника Камата, между Бербатов и между Стилиян? да не би да са "ужилени" Бербатов или Стилян? АВторът си е изсмуквал от пръстите разин неща.
49
2
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 1 година
Банката е виновна повече, но и Марто е виновен. Разбирам да имаш по сметката 50-100 лв., ама ти имаш МИЛИОНИ и да се доверяваш на банков служител. Хората са казали:"Проверката най - висша форма на доверието!".
48
2
 
3
 
! Отговори
до 45 преди 1 година
Ми дори и депозит да е, това не означава, че 10 г. не трябва да си знаеш къде са ти парите. И като е депозит какво? Не може някой да ти го изтегли ли? Освен това депозита се подновява всяка година, а той 10 г. не е гледал.
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мартин ще си върне парите, защото още не е направена акция срещу банката в публичното пространство. Освен това, тази пацавретина го е лъгала и когато не е била на работа в банката, така че максимално лесно ще я опандизят. Марто е известен в Англия и в Европа - доастатъчно е само едно интервю с него в голяма европейска медия, където да каже името на банката и ще се изредят една сурия банкери да му лижат Д-то.
46
2
 
4
 
! Отговори
Моруна преди 1 година
Но има и примери за добили финансов просперитет и след края на спортната кариера от същото поколение - бивш вратар-настоящ президент; бивш кмет и настоящ вицепрезидент, т.е никакво проклятие няма в парите, проклетията си е в хората
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 41
Какво "движение" по сметка да гледаш, ако имаш например 1, 2 или 3 годишен депозит, бе.... Ако наистина е била разплащателна сметка е трябвало да следи движението, да прецени дали да упълномощи някой да се разпорежда със средствата и т.н., но на дългосрочен депозит... хипотези много, но нека да видим фактите и резултатите от разследването! Май тук си плямпате и раздавате квалификации на чужд гръб без да сте наясно с фактите?!
44
2
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До Анонимен 37 Ма той от къде да знае, какво е това он лайн банкиране?
43
1
 
2
 
! Отговори
Питам преди 1 година
А за проклятието на бедния целекупен народ от соце, нещо да кажете?
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това, че са футболисти, не ги прави различни. същата участ е сполетяла хиляди българи, в т.ч. финансово и икономически грамотни хора. просто пазарът у нас е малък, с бедни клиенти - когато говорим за 'бизнес начинанията' в нашата страна. дотук май само този пиано бар е имал някакъв шанс, кой знае откъде са намирани колите на този арабин в испания и с какви номера са били пренабивани.
41
4
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 1 година
Според това, което пише в статията по-горе, не просто са си седели парите, а е имало 450 транзакции в периода 2007-2017 година. Т.е. той поне 10 г. изобщо не си е следял движението по сметките. Отделно банкерката му е напуснала преди 10 мес., което означава, че поне 10 мес. дори и с банкерката си не е кореспондирал или ако е кореспондирал е било само по телефона.

Не го съдя, всеки си знае себе си, но това 10 г. да не си следиш наличността за мен е пълно безхаберие.
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
tova nqma kak da se sluchi na parvanov,borisov,dogan,kostov,peevski
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 37
Преди да съдиш Марто, че бил не знам какъв си - знаеш ли какви са точно фактите? Знаем само, че имал близо 4 млн., но на какво - депозит, разплащателни, влог и т.н. не е много ясно! Ако са били на някакъв дългосрочен депозит за чиф му е онлайн банкиране - да ги следи дали са си на мястото ли?! И да видиш, че не са там днес или.... след 10 месеца ефекта е един и същ - ще има ходене по мъките! Та нека оставим разследването да си свърши работа!
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен № 37

А ти сигурен ли си,че Мартин го може нищо чудно това да му е тъмна Индия.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мартин Петров пък толкова ли не може да си направи едно онлайн банкиране? Не оправдавам банкерката, но същата работа той можеше да си я върши с няколко клика, без да рискува да го оберат. Не е толкова сложно. Аз като нямам банкер, да не би да не мога да си следя по всяко време наличността и да нареждам преводи? В 21. век живеем все пак.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"И все пак бившият играч някъде е сбъркал, след като позволява от сметката му да бъдат източени 3,8 млн. лева."

Да- вложил ги е в банка.
35
1
 
0
 
! Отговори
зайчето бъни преди 1 година
СЛУЧАЯТ НА М.ПЕТРОВ Е МАЛКО ПО-СЛОЖЕН.ТОЙ ОТИВА В БАНКАТА И ТАМ РАЗБИРА,ЧЕ ЛИЧНАТА МУ БАНКЕРКА Е УВОЛНЕНА ПРЕДИ 10 МЕСЕЦА.ТОВА ЗНАЧИ,ЧЕ 10 МЕСЕЦА ТОЙ НЕ СЕ Е ВЯСВАЛ В БАНКАТА,НИТО Е ПОТЪРСИЛ БАНКЕРКАТА.И ТОВА ВЪВ ВРЕМЕ,КОГАТО ДОКАТО ПЪТУВАШ В МЕТРОТО,ПРЕЗ ТЕЛЕФОНА СИ ПЛАЩАШ СМЕТКИТЕ,ИЛИ ПРОВЕРЯВАШ ПАРИТЕ СИ.