Проучване: Подкрепяме ски туризма, не и презастрояването

"Галъп": Дилемата "растеж или природа" няма единствен отговор
8
Проучване: Подкрепяме ски туризма, не и презастрояването
Снимка: архив, БулФото

Българите очевидно очакват спорещите по въпроса за втория лифт на Банско страни да постигнат някаква форма на общо решение как това да се случи. Развитието на ски туризма като цяло се подкрепя. Проблем по-скоро се вижда в презастрояването и в това, че ползата от туризма остава най-вече за малцина богати.

Това показват данни от експресния телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен между 19 и 20 декември сред 800 пълнолетни българи. Сондажът е независим от външно финансиране.

Във вечната дилема "растеж или природа" българите нямат единствен отговор, като ясно се долавя влиянието на социалните проблеми в България. 48% казват, че икономиката е по-важна, а на практика почти също толкова – 44% назовават природата.

Опазването на природата и развитието на бизнеса и туризма не си противоречат в умовете на българите – както "Галъп интернешънъл" вече отбеляза в свой сондаж от преди година.

Взаимните обвинения на бизнес и природозащитници са довели до това, че обществото ни чува ясно и двете тези. Например, мнозинство от 64% се съгласява с тиражираното тези дни твърдение, че част от еколозите всъщност тенденциозно пречат на българския туризъм в името на външни интереси. Също мнозинство, от 58%, приема, че развитието на ски туризма у нас е в интерес не на цялото общество, а само на малцина богати хора.

Когато пък трябва да изберат кое от двете е по-вярно, 45% казват, че зимните курорти са презастроени, а 36% - че липсват достатъчно писти. Останалите се колебаят. 

Вероятно съпричастността към ски спорта е все още малко по-далечна за българите, защото 83% заявяват, че не карат ски. В същото време обаче 82% се съгласяват, че туризмът действително е важен отрасъл за страната и това не е просто щампа. Мнозинство от 72% по принцип одобряват строежа на нови писти и съоръжения.

67% са принципно за изграждане на втория кабинков лифт. Очевидно напрежението в обществото по тази тема расте и изходът може да бъде единствено някаква форма на общо решение между двете очертали се страни. Например над 90% от българите автоматично приемат, че за всяко отсечено дърво трябва да се засаждат три нови.

В опита си допълнително да тестват подобни въпроси, свързани с дилемата инвестиции и социална цена, социолозите от "Галъп интернешънъл" са попитали респондентите дали поскъпването на водата е неизбежно или изкуствено. Целта е била да се провери дали и доколко хората възприемат обяснението за инвестиции във ВиК-мрежата. 80% намират предстоящото увеличение за изкуствено, без да отчитат обещанията за инвестиции, посочват анализаторите. Протестите срещу новите цени на водата са поощрени от общественото мнение.

86% от българите не одобряват мораториума върху лекарствата и явно решението на ГЕРБ да го отмени, е било правилно според обществото. Мнозинство от 75% пък не вярва, че новият антикорупционен орган реално ще успее да свърши нещо.

Данните са от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен по специална панелна методика, която осигурява представителност на данните, на 19 и 20 декември сред 800 души в цялата страна. Сондажът е независим от външно финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
... преди 6 години
Нека изсекат дърветата, а като ги затрупа лавина или кално свлачище, лека ...
7
0
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Втори кабинков лифт не е потребен. Проблемите на Пирин и Банско ще се решат с оформянето на теснолинейката в Разложка долина като ЖП пръстен и се свържат селищата: Белица, Якоруда, Разлог, Банско, Добринище.... и т. н. Повече от половината пръстен отдавна е построен. Той е само малък участък от теснолинейката която минава през Родопите. Остават около 20 км. да се затвори пръстена. Площа на цялата Разлошка долина е приблизително колкото София. Хората в Банско" искат да вкарат СЛОН В АПАРТАМЕНТ!!!Влакчетата по "Пръстена" да бъдат луксозни, с отопление и най-важно -на често. При лошо време е
6
0
 
2
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
Разрешаваме абортирането,но забраняваме е....то!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие ако сте един заможен чуждестранен турист, бихте ли отседнали на място където е кошмар да се стигне от летището до хотела, стаите имат петна от течове, водата има вкус на трабата от която тече, а дограмата и изолацията са на такова ниво че се чувствате все едно сте си легнали на дансинга на дискотеката намираща се срещуположно на хотела и се "наслаждавате" на ориенталската музика струеща от издънените колони?
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ски сезона у нас е 3 месеца,даже няма и толкова.
3
0
 
7
 
! Отговори
пфф преди 6 години
Ами дайте тогава държавата да се намеси и да регулира заплатите на програсмистите до максимум 1200 лева, за да привлече повече чуждестранни фирми и да има "растеж". Сами виждате колко глупава е тази идея. Защо тогава толкова много хора вярват че растеж в туризма може да има само ако предлагаме евтини неща с ниско качество?
2
0
 
13
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Не пистите и лифтовете в Банско са малко. Много са хотелите! Както и по Черноморието. Та да не търсим под вола теле, с късна дата.
1
0
 
6
 
! Отговори
Н Л О преди 6 години
Бонджорно Балкано маФиозо.........от българската маФия привет.