Вятърът смени посоката си: Младите се връщат в България!

Изучени българи избират София вместо Силициевата долина
8 яну 2018 09:15,
479
Вятърът смени посоката си: Младите се връщат в България!
Снимка: Reuters

Кореспондентът на германската обществена радио-телевизионна мрежа ARD Сръджан Говедарица пише следното в своя репортаж по повод българското европредседателство: "Откакто влезе в ЕС, България успя да постигне напредък по почти всички икономически показатели. До 2015 година страната получи от ЕС над 12 милиарда евро, отбеляза стопански ръст от 9 процента, а за този период брутният ѝ вътрешен продукт се удвои. (…) Страната обаче има да извърви още дълъг път. България е смятана за най-бедната страна в ЕС и действително заема последните места по различни показатели. Освен това, заедно с Румъния, все още се намира под наблюдението на Еврокомисията. Основните проблеми са организираната престъпност, корупцията, дефицитите в съдебната система. Те пречат на инвестициите, а по този начин забавят и икономическия растеж".

"София вместо Силициевата долина"

В своята кореспонденция Сръджан Говедарица дава и оптимистичен пример - авторът ни среща с двама млади българи, завърнали се от чужбина, за да работят в родината си.

Същата тема присъства и в обширен репортаж на швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг", озаглавен "София вместо Силициевата долина". В него между другото четем:

"Родителите на Мариела Станулова имали сериозни съмнения в здравия разум на дъщеря си. След като завършила Лондонското училище по икономика (LSE) и елитния американски университет Принстън, тя започнала работа като инвестиционен банкер. По всичко изглеждало, че ѝ предстои кариера в самото лоно на световната икономика. Вместо това обаче Станулова се върнала в София - скромната столица на най-бедната страна в ЕС.

"Всички недоумяваха", спомня си Станулова. То е все едно талантлива оперна певица да обърне гръб на нюйоркската "Метрополитън Опера" и да отиде в някой провинциален театър.

Станулова, която мисли и говори бързо, не допуснала някой да я разубеди. За разлика от своите родители и познати, тя не смята, че завръщането ѝ е стъпка назад в професионален план.

Постъпила на работа в една международна консултантска фирма, след което се прехвърлила в руска инвестиционна банка. На 26-годишна възраст подготвила сделката за продажбата на луксозен хотел в София.

"В Америка един младши партньор никога не би получил подобна задача", казва амбициозната вишистка и споделя, че се отказала от живота си в чужбина заради една връзка. Но за решението ѝ имало и чисто икономически причини.

Финансовият и IT-секторът в България процъфтяват, поради което там заплатите бързо растат. А и разходите за живот са сравнително ниски - както за жилище, така и за всекидневни нужди. Освен това семейната мрежа поема грижата за децата, която на запад струва немалко пари.

Вятърът очевидно е сменил посоката си - твърди Мариела Станулова, цитирано от "Дойче веле".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


479
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
423
0
 
3
 
! Отговори
Ракета преди 6 години
До JonТолкова е просто, защото са нефелни
422
0
 
4
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Връщат се само тези, които са намерили възможност да се развиват и да получават у нас еквивалентни на западно - европейските заплати, за конкретна професия и длъжност!Но на нас ни трябват хора, които да помогнат за развитието на българската икономика със създаването на нови иновативни производства, а не такива, които да работят като наемни работници в чуждестранни компании, инвестирали в България, заради ниските данъци и ниската цена на труда. Хора като Вернер Фон Браун, и бизнесмени като Форд!
421
0
 
5
 
! Отговори
леле кво хубуу преди 6 години
Тази статийка по случай европредседателството ли е!?
420
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до НЕ МИНАВА 5000лв. заплата .. Са достижима цел и за завършили ФМИ на СУ или ТУ-София.. Ако сина ти бе толкова добър , един завод в Пловдив , търсеше главен инженер за 12000лв.
419
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО до НЕ МИНАВА Никой в Германия особенно в Технически университет не завършва с отличие .. Там никога не пишат най-високата отценка.. само в изкючителни случаи. или трябва другите са бабалюги и ти да си единствения да блеснеш като прани ***.. на 2000-3000 студенти един да получи стипендия на германския народ за отлични резултати..
418
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И така ще стане вярно!
417
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ах как обичам да чета поръчкови статии... връщали се били. Къде бе?! И тая дето се е върнала утре пак ще драсне, ако реши да създава семейство защото нито здравеопазването, нито образователната ни система става за нещо! В момента моя позната роди в БГ. Няма лекари за детето й! Чудят се де да го мъкнат и разкарват, защото всички специалисти са ИЗБЯГАЛИ зад граница за повече пари. Хайде спрете с глупостите! Връщали се били...
416
9
 
9
 
! Отговори
до НЕ МИНАВА преди 6 години
Аз съм доцент, д-р на техн. науки, макар и вече пенсионер.Преподавал съм дълги години на многознайковци като теб и ми е съвсем ясно мисленето на хейтъра,каквото е твоето.За съжаление подобен тип поведение е характерно за голяма част от българите и това е един от най-големите проблеми на днес.А в големите ни градове има огромни възможности за добре образовани млади хора и не е необходимо обществото да ги дондурка до пенсия.Трябва с воля и здраво бачкане да вървиш напред,иначе ставаш лузер.
415
0
 
3
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До 1000 %Ами интересното за България е следното! Прокоб/п/иев , и Пеевски! И двамата са избирани по буквата в името си ! На Пеевски са дали да обработва идеологически простата част от българите , а на Прокобиев -умната! ХА ХА ХА Та за това ти е лесно да ги предвидиш !! Но проблемът не е втези двамата и на тези ,които им дават парите или са ги сложили на това място! Проблемът е в ниското ниво на интелегентност на българина! Банда крадци и мошеници!За това са лесно предвидими!
414
0
 
2
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До до НЕ МИНАВАЗнаеш ли какво означава ***! Знаеш ли какво означава подбор подготовка и реализация на най-умното от една нация!Знаеш ли какво означава в организацията на обществото съотвествие между ниво на интелегентност на обществот и формата на оорганизация!!!Синът ще работи с *** само в България!! А и след 5 години ще му сложата чалмата! И това ли не ти е ясно! ха ха ха
413
1
 
3
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Ако ставаше с думи това връщане !? Причината е казана в толкова много вариянти от вас!-Казано направо-НИСКО СРЕДНО НИВО НА ИНТЕЛЕГЕНТНОСТ НА БЪЛГАРИНА!!!!!!!За това държавата България бе унищожена,, за да може да се краде ! А държава на крадци и мошеници няма! А знаете ,че държавата е основното средство за защита на икономическите интереси на обществото! Но когато си *** , кражбата е основното средство в твоите действия и мотивации!!!!
412
1
 
13
 
! Отговори
до НЕ МИНАВА преди 6 години
След 10 г. в Германия синът ми се върна.Беше си уредил работа като ръководител средно ниво в германска фирма,която има завод в Пловдив.Заплата по договор 5000 лв. и всичко както е по закон.Аз съм му осигурил отдавна приличен апартамент и така стандарта му скочи в пъти спрямо това което имаше в Германия.Но има малка подробност-той завърши с отличие техническия университет в Щутгарт, знае 3 езика и работи здраво.
411
6
 
11
 
! Отговори
Последният оптимист преди 6 години
И където е текло пак ще тече...Не искам никога повече да виждам гниещата и упадаща Западна Европа.Не искам повече да живея като скитник и да се утешавам, че ми плащат много евро, а пък аз даже няма и кога едно кафе да пия.Не искам децата ми да виждат разни *** *** дето се хващат за ръце в автобуса и разни с *** които на висок глас казват че имат повече права от нас.България - ще стоя и ще се боря тук.Западна Европа, който иска - ще го приемат с отворени обятия
410
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И също познавам лично няколко човека, които се върнаха от Франкфурт, а познавам и още няколко, които обмислят връщане...
409
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз също се върнах през 2014 след 9 години в Германия - живях във Франкфурт на Майн. Сега се чувствам супер :) Тези, които се чудите защо момичето се е върнало, вероятно никога няма да проумеете едно много важно нещо - не всичко е мангизи :) , също е важно да се знае, че нито България, нито Запада са като през 90-те години. България е много по-добро място за живеене спрямо 90-те години, а заплатите на Запад като покупателна способност са паднали горе-долу двойно спрямо 90-те. Та така...
408
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости ,10 000 евро заплата на месец и ще се върна?
407
2
 
16
 
! Отговори
от немско преди 6 години
Да бе. Пълни г лу по с ти . Как ли пък не бих се огказал от 200 евро на ден за да се върна в БГ софия за 40 евро а дали и толкова ще взимам
406
4
 
24
 
! Отговори
Jon преди 6 години
Пълни глупости. Моите деца и тези на приятелите ми защо не се връщат в България.
405
0
 
5
 
! Отговори
No assumptions преди 6 години
Оказва се че Мариела е майка и е все пак в бгhttps://tuk-tam.bg/people/mariela-stanulova/Да и пожелаем успех, както е по-добро здравеопазване, детски градини и...тнЗа всички по-долу
404
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама този кореспондент Сръджан Говедарица, етнически германец ли е?