Вярваме във Ванга, в прераждането, в извънземни, чукаме на дърво...

"Тренд": 2/3 от българите смятат, че има изкуствено създадени болести
66
Вярваме във Ванга, в прераждането, в извънземни, чукаме на дърво...
Снимка: flickr

75% от българите вярват в пророческите способности на Ванга. 40% пък - че съществува тайно общество, което управлява света. Данните са от проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа" сред 1004 души в периода 1-7 март.

Още по темата

Данните показват още, че 29% от българите вярват в съществуването на извънземни, а 14% - че извънземни живеят сред хората. 19% пък са на мнение, че хората са установявали контакт с извънземни.

Социолозите регистрират високи нива на вяра по отношение на въпроси, свързани със свръхестествени способности на хора. Прави впечатление, че и хората в най-младата възрастова група (18-29 г.) в голям дял (63%) вярват в способностите на Ванга.

63% от българите вярват и в съществуването на хора със свръхестествени способности и съответно малко над две трети в съществуването на хора, които имат способности да предвиждат бъдещето.

Малко над половината от българите смятат, че има хора, които могат да лекуват със свръхестествени способности. Разполовено е мнението на българите по отношение на вярата в магии.

66% обаче смятат, че има изкуствено създаване на болести с цел продажба на нови лекарства. По отношение на въпросите, свързани с Кемтрейлс и ХААРП, данните показват високи дялове на непознаване на темата -  над 50%. Видно е че за българите тези въпроси са по-далечни и нямат изградено мнение в тази посока. 

58% от българите посочват, че човек е стъпвал на Луната, докато 14% са на обратното мнение.

33% е делът на тези, които вярват в прераждането на човек, като при жените процентът е по-висок (40%) в сравнение с този на мъжете (25%).

36% посочват, че вярват в съществуването на Рая и Ада. Данните показват, че живеещите в малките населени места и селата са по-склонни да вярват в това за сметка на живеещите в столицата. Тук едно от възможните обяснения е по-високата степен на религиозност в малките населени места.

35% от българите декларират, че са посещавали гадател, ясновидец, ходжа. В селата и малките населени места тази практика отново е по-разпространена.

Малко над една трета от българите вярват, че петък 13-ти носи нещастие. Подобно е и съотношението по отношение на суеверието, че черната котка носи нещастие. Малко над една трета от българите вярват и че счупеното огледало носи нещастие, като хората с по-ниско образование са по-склонни да вярват за сметка на тези с по-висока образователна степен.

73% от българите посочват, че чукат на дърво срещу нещастие/беда, докато 24% не го правят. 12% пък хвърлят сол за късмет.

35% носят червен конец, като данните показват също, че делът на жените (49%) е значително по-висок спрямо този на мъжете (21%), които го правят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЛияТочно пък в условия на див комунизъм ли му разрешиха да се уповава на Бог?Ти чуваш ли се какво говориш? Нали за такива приказки в СССР ще му скъсат ***? Нали докато излита, цяла зала с народ го чува какво казва? Поне 100 човека са го слушали какво казва, докато излита.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виждал съм извънземни, но няма. Не... няма извънземни. Виждал съм, но няма.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът е вярващ и налива по 2.40лв на минута! :)))))))))))))))))))))))))))))))
50
0
 
4
 
! Отговори
математиката преди 6 години
А 2/3 не е 75%
49
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярват в това което се класифицира като психично заболяване. Берем плодовете на тези вярвания.
48
5
 
5
 
! Отговори
Лия преди 6 години
Гагарин за 1 си полет е излетял с отче наш на устата. И Маркони, Киплинг, Хесе, Чърчил, Сатр, Тагор, Фарадей, Калвин, Харви, Гаус, Пастъор, Павлов, Мендел, Едисон, Томсън и всички , които са създали науката и я създават. Така, че след като тези учени се покланят на Бог, кои сме ние да не мислим така. А прочетете за богомилите преди да говорите за тях. Те са крайна и тежка секта.
47
2
 
11
 
! Отговори
Лия преди 6 години
Най-големите учени са най вярващи в Бог. Напр Айнщайн, Нилс Бор, Солженицин, М. Планк, Нютон и почти всички. Само 4 от руснаците излитащи в Космоса не са благословени от поп, и само 2 от космонавти в САЩ са отказали свещеник да ги благослови. Господ е дал много на хората и рядко се оценява и благодари. Излезе книгата 50 Нобелови лауреатии други учени за вярата си в Бог. Има интересни спомени за Дарвин, който в края на своя живот се обраща към Бог.
46
0
 
6
 
! Отговори
есперкт преди 6 години
Човек се е поробил от суеверия и като изоглавен чукa на дърво, плюе си в пазвата, робува на хороскопи и какви ли още не безсмислици - кукерството, лазаруването, нестинарството... С най-голямо старание се лансират откровено езически ритуали, а се изоставя православната вяра, която е спасила българския народ от асимилация през турското робство.
45
1
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Бла-бла-бла.. Прах в очите и отклоняване на вниманието в глупости с цел превъзпитаване...
44
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите не трябва да вярват в лъжците баба ванга,стойна и петър дънов; не трябва да вярват и в разни суеверия,хороскопи,врачки,баячки и други глупости
43
1
 
3
 
! Отговори
Ъ-хъ преди 6 години
До Анонимен 41Тояно тези руснаци не са прости, защото са получили финансиране да направят филмите.Прости са тези, които ги гледат и са убедени, че това е истина.
42
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има шест годишни деца които знаят и и говорят без никога на са учили такива неща които и 60 годишни зрели хора не могат да прозрат до края на живота си. А вие го наричайте интуиция или както искате.
41
2
 
5
 
! Отговори
Развигор преди 6 години
Вярването се дефинира като силна надежда или усещане,интуиция за нещо или нечие съществуване.А силната интуиция е присъща на по зрели хора или хора от средна възрааст и нагоре.а не деца.Многократната употреба на думата "вярват"във тази статия,говори за "подрастващата духовност на нейния творец!"
40
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците направиха филм над 10 серии за Ванга, сигурно са много *** щом вярват.
39
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За баба Ванга и за прераждането не е нужна вяра. Иначе в извънземни и чyкане на дърво който иска може да си вярва.
38
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не вярвам в тайни общества, щото ясно се вижда че света е неуправляем. Зависи кой *** се случи на някой ключов пост.Не вярвям също и във Ванга, извънземни пръскане от самолети харрп и подобни щуротии.
37
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярвате защото сте или луди или неуки. Защо не и двете. Все пак още има институция като църквата която кара хората да вярват в литературни герои от стара книга.
36
7
 
13
 
! Отговори
директор преди 6 години
Шамани, екстрасенси, попове, врачки.Колко народ си изкарва прехраната на гърба на суеверията на хората...Миналатото лято какви опашки се извиваха пред Свети Седмочисленици от хора надяващи се някакви кокали да ги излекуват чододейно, а поповете потриваха ръце от продажбите на свещи.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29Едно е да рецитираш а друго е да ги разбираш.Ти определено не си от разбиращите."Моного гледат малко виждат" и т.н.
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАЙНО ОБЩЕСТВО КОЕТО УПРАВЛЯВА СВЕТА ВЕЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА, ТОЕСТ ТО СИ СЪЩЕСТВУВА НО ВЕЧЕ НЕ Е ТАЙНО.