Осиновителите на деца над 5 години без отпуск

КЗД реши, че държавата ги дискриминира
10
Осиновителите на деца над 5 години без отпуск
Снимка: Reuters, архив

Държавата дискриминира осиновителите на деца над 5-годишна възраст, реши Комисията за защита от дискриминация. Битката поведе осиновителка, която няма право на отпуск и обезщетение от НОИ само защото е осиновила по-голямо дете.

Още по темата
Жената предпочита да не показва лицето си. Осиновила е дете над 5-годишна възраст и според закона няма право на целеви отпуск и обезщетение. Детето попада в нов дом и още на следващия ден новата му майка го вземе с нея на работа.

"За детето това беше доста голям шок и промяната, която настъпи за него – нов град , нови хора, непознато семейство", разказа тя пред bTV.

Право на отпуск и обезщетение имат само осиновителите на деца до 5 години.

Аргументът на социалното министерство – след тази възраст децата влизат в училище и в такъв случай на родителите не се полага отпуск и обезщетение.

"Поведението на държавата ни е абсолютно неадекватно и по този начин държавата ощетява и създава допълнителна травма на деца, които не са били осиновени в по-ранна възраст", категорична е жената.

"Грешката на законодателя е, че се опитва да приравни рождените родители и осиновителите, те не са в едно и също положение, няма как с едни и същи разпоредби да се третират корено различни случаи", посочи адвокат Милена Стоянова от Българска асоциация осиновени и осиновители.

Комисията за защита от дискриминация реши, че е налице непряка дискриминация по признак "възраст", и препоръча осиновителите на деца под и над 5-годишна възраст да имат равни възможности.

"Държавата трябва да предприеме позитивни мерки и да насърчи тези осиновители, които искат да осиновят деца на по-голяма възраст", отбеляза председателят на КЗД Ана Джумалиева.

Социалното министерство обжалва решението пред Административния съд.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
1
 
! Отговори
ПМ преди 1 година
Въпросът, на който трябва да се намери отговор, преди да се коментира дали трябва или не трябва да се ползва отпуск при осиновяване на дете над 5 г. е какво прави осиновителят вкъщи, докато детето е цял ден на задължителните след тази възраст детска градина или училище.
9
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 5 годишна възраст, по закон всяко дете - дори и осиновеното трябва да посещава детска градина. За какво им е този отпуск "по майчинство".
8
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е дискриминация, да не би някой да дава допълнителен отпуск на родители на деца над 5 години. Като е знаела, че ще осинови дете да си е взела редовен отпуск и да го гледа няколко дни. И после като всички на детска градина. Да не би осиновителите и осиновените деца да са специални.
7
3
 
19
 
! Отговори
К преди 1 година
Разбира се, че е дискриминация! Осиновяването трябва да се поощрява и всеки осиновител на дете и всяко осиновено дете трябва да имат равни права и възможности с тези на останалите осиновители и псиновени деца. Този отпуск е нужен, за да се изгради семейната връзка между осиновителя и осиновения, което е още по-важнопри деца на възраст над 5 г., които вече имат изградени (най-често отрицателни) социални навици.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си харесаш дете, след подаване на документите за самото осиновяване минимум месец. Дело в съда, 7 дни от решението за обжалване ... Накрая дано да не забравят да ти кажат да си носите дрешки и обувки, защото ти дават детето голичко. После започва истинската борба, защо за детето шока е огромен. Тези държавници идея си нямат през какво минава детето и родителите. Би трябвало да има един общ закон за осиновяването. Тези жени са плащали също осигуровки и имат права ...
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3 месеца е срока от подаване на документите до излизане на становище дали си годен за осиновител. Има 4 срещи със социален работник и курс за кандидат осиновители. Лошото е, че и да сте готови по рано се чака да изтекат 3те месеца, не може по рано да дадат становище. След това започваш да чакаш предложение за дете. Тук няма срок от месеци до години, всеки ден проверяваш пощенската кутия за разписка от препоръчано писмо, за твоето евентуално дете.
4
3
 
6
 
! Отговори
MAFIA преди 1 година
В България има Мафия в Осиновяване , Продажба , Приемни Родители на деца .
Държавата плаща Много Пари за тази Дейност . Изоставените Деца станаха Доходоносен Бизнес , и то законен . Според Световната Банка дори Приходите които не се облагат с Данъци , Надхвърлят оборота на Наркотиците .
3
1
 
5
 
! Отговори
сс преди 1 година
Първо е проверката за годност за осиновяване и после идва избор на дете
2
5
 
17
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Доколкото знам е голямо чакане докато стане факт осиновяването, губят се поне една или две години. Прави се проучване на родителите, битовите условия и всякакви неща.
Ако си решил да осиновиш дете на 3 , а това се случи, когато детето е вече на 5, пораиди проверки , в този случай, би трябвало държавата и съответните институции да бъдат съдени за това.
Отделно от административните пречки дискриманацията също е налична. Браво на тази жена, че се е заела сериозно с въпроса и е потърсила правата си
1
3
 
13
 
! Отговори
От 10-11-1989-КРАХ! преди 1 година
Моля последният да дръпне шалтера...