Еврошефство любимо! Глътнало милиони за шалчета, папки...

Не всички разходи все още са отчетени, но сметката набъбва
211
Еврошефство любимо! Глътнало милиони за шалчета, папки...
Снимка: архив, БТА

2,5 милиона лева за шалчета, вратовръзки, химикалки, папки, календари, мускалчета, ключодържатели и транспаранти с логото е отчело като разход до момента родното министерство за председателството ни на ЕС, което приключи в средата на годината.

За настаняването в хотели четири и пет звезди и за изхранването на скъпите гости от чужбина са платени досега също 2,5 милиона лева.

Данните обаче не са окончателни, защото все още доста институции и общини не са отчели пълните разходи, които са направили и не са получи парите си, обяснява ресорният министър Лиляна Павлова в писмен отговор на въпрос на депутат от опозицията.

Тя напомня, че с четири постановления на МС бяха отпуснати 108,1 милиона лева, за да не се изложим пред чужденците, докато сме начело на ЕС.

В тази сума обаче не влиза ремонтът на НДК, който глътна на българския данъкоплатец цели 45 милиона лева.

Част от парите от постановленията се изплащат на базата на вече свършена работа, а други чакат оформянето на документите. Предвидени са средства за 32 ведомства и 93 общини.

Доста от ведомствата обаче все още не са приключили с провеждането на мероприятията и отчитането на разходите.

Към 30 юни са похарчени 69,3 милиона лева, което представлява 64,1% от одобрените средства с въпросните постановления.

Към края на юни процентът на одобрените за изпълнение средства за 2018 г. спрямо отчетените е 46,2 на сто.

Така че до момента 1 милион лева са отишли за осигуряване на Интернет, медиамоноторинг, техническо подсигуряване от предвидените близо 2 милиона.

От справката, предоставена от Павлова, се вижда, че досега са платени 2 558 765 за настаняване и изхранване на чужди делегации, а заложеният бюджет за това е 3,8 милиона.

Над 2 милиона лева са отчетени като разход за офис оборудване и наем на техника. Близо 2,5 милиона са платени за сувенири, подаръци, реклама от предвидените по план три милиона.

Над 1,8 милиона лева са разходваните пари за преводачите на ЕК, като по план те трябва да са 3 милиона, което означава че предстои допълнено плащане.

Като цяло Министерството на европредседателството до момента е отчело разход в размер на 10 886 437, а предвидените за него са 16,5 милиона.

Външно министерство е отчело разход от 8 милиона лева, като по план трябва да получи 15 милиона, така че до края на годината вероятно ще отчете и остатъка от близо 7 милиона.

За наложителен ремонт на посолствата ни зад граница МВнР е похарчило 2, 4 милиона от предвидените 2,6 милиона.

За наемането на допълнителна офис техника в представителството ни в Брюксел са дадени 130 000 лева, за коли под наем в белгийската столица - още близо 800 000 лева.

БНТ е взела над 7 милиона лева за отразяването на събитията от календара на европредседателството и чака още 600 хиляди, както е по план.

Малко по-малко от 3 милиона е струвала на НСО охраната на високопоставените гости.

Службата за охрана е трябвало да си купи спецтехника за проверка на хора и багаж, да наеме коли, включително бронирани.

Не само всички министерства са получили пари за различни събития, ами и институции като Института по правосъдието, омбудсманът, Сметната палата, Комисията аз финансов надзор, Патентното ведомство.

93 общини също взели средства за организирането на различни фестивали в рамките на Европредседателството. За тях сумите са по 3000 лева.

Сред тях са Гърмен за "Да пеем и танцуваме заедно", Девин с "Девин денс фест", Долна баня за "Долна баня в Европа", Луковит за "Предимството да си част от Европа" и все в тоя дух.


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
1
 
13
 
! Отговори
Iceblast88 преди 1 година
Свинетке, свинетке.Такова шкембе, такъв дирник и такава гуша със салатки не се правят!Тая толкова е крала, че скоро ще се сцепи като презряла диня.Ама какво да се очаква от бивша БКП-ка,внучка на национален предател?Комунист ли е било,комунист си остава, а те освен за своя пърдялник за друго немогат да мислят!Кръв ще повръщат,но ще крадат докато не пукнат.Толкова милиона открадна, поне на дебелариум да беше отишла,да не ни излагаш пред еврогостите.Те хора очакват да ги посрещат, а пред тях свиня
187
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лилето изглежда е голям спец по далаверите и много доверено лице,щом я изпращат все там,където има най-много за крадене.
186
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мммм, ключодържател за скромната сума от 120 лева? Ахахаха!
185
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даола,а кой да ги даде на съд?Нали съда е в комбина с властта?!
184
0
 
7
 
! Отговори
Даола преди 1 година
Разхитителите персонално - на съд ! Парите да се върнат в държавната хазна ! От общините средствата да се отчислят от новите плащания за 2019 .
183
0
 
11
 
! Отговори
До 188 преди 1 година
Другарю Петков,Нинова получава субсидии,както и любимия ти ГЕРБ по закон.Как ще ги харчи,има си сметна палата да и държат сметка.В момента голямото ограбване на нашите пари е от властимащите,на които никой не им търси сметка.
182
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лилето е свикнала да лaпа от регионалното м-во,а навика е втора природа на човека.Има ли изненадани?Не е лесно да се купуват чантички по 18 000 лв.сал от една министерска заплата.
181
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А когато пенсионерите настояват за индексиране на пенсиите им се отговаря нещо от типа: Няма пари, за да дадем на вас трябва да вземем от сираците/ инвалидите/ майките...
180
7
 
2
 
! Отговори
Петков преди 1 година
А колко е похарчила Нинова за активните мероприятия по време на Европредседателството? Къде са отчетите за тези пари?
НАП тpябва да потъpси сметката.
179
2
 
3
 
! Отговори
Ергин Енгин преди 1 година
Необходимо е смяна на с-та на управление да смени на полупрезидентска и да се изследват сделките на всички ПП от 1989г насам
178
3
 
18
 
! Отговори
ташак преди 1 година
вчера гледах концерта на Ара Маликян в НДК , изглеждаше като *** , мокета в зала 1 беше на дупки , много от столовете накъсани и разлепени , във фоетата мръсно и неогледно , какви ремонти какви 5 лева , добри че беше бай Тошо , че направи НДК-то , щото като гледам гърбавите какви спортни зали строят , немога да си представя как щеше да изглежда НДКато
177
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КРАДЦИ, НАГЛИ, АРОГАНТНИ КРАДЦИ! НО - ВИДОВ ДЕН ИДВА!
176
1
 
26
 
! Отговори
Един турчин преди 1 година
А батко ви днес реже лентички във Варна по повод новия пътен възел на бул."Сливница".Целия град е миниран от полицаи,които за капак катастрофираха на бул."Мария Луиза" в 7ч. сутринта.Символиката в случая е,че тези хора вместо да откриват и облекчават-катастрофират и задръстват-буквално и символично.Дано поне срещата в "Евксиноград" мине по мед и масло!
175
0
 
31
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Понеже не се краде директоно а чрез "обществени" поръчки им се разминава стабилно това крадене! Само едно не разбирам, защо всички седим и гледаме как някой си прави фирмичка и след месеци е милионер? Единствената смислена форма на протест е НЕ плащането на данъци и да е занонно всеки НЕ платил данъл се подписва, че го прави като форма на недоверие и иска разследване преди да продължи с плащането! Мазало голямо направиха тия и предните и всички там "горе".
174
25
 
5
 
! Отговори
защо преди 1 година
До Аха
Защо си забравил Русия бе душко?
Всичко, което си написал щеше да има тежест, ако не беше забравил най-тежкия данък, който плащаме от 44-та до сега, а именно Данък Русия!
И днес има все още *** като теб, които искат безсмислената и нерентабилна АЕЦ Белене, само защото трябва да се дават едни грешни пари на джуджето от Кремъл.
Гиди рубладжии...
173
1
 
21
 
! Отговори
Дано преди 1 година
Да не сте в състояние да похарчите нито лев от заграбеното, нито вие, нито децата ви. Доста изродско поведение,психопати са начело на държавата.
172
0
 
31
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
А заплатките Лиленце, заплатките? Колко милиона получихте като заплатки за фиктивни усилия? Прес.***.ни.ци и ни.що.жества, яхнали многострадалния ни народец. Добре си напълнихте гушите, от снимките си личи. И Боко, и ти и каракачанката и кривоглетото недоразумение Валерката. Идва Видовден!
171
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами щом "гостите" дошли да видят страната ни, да бяха дошли като туристи. Да си платят, да поседят, да поразгледат... защо аз трябва да им плащам спането и храната. Че и подаръчета да им правим за един вагон пари. Няма за болни и за пенсионери, но за подаръци има.... грозно е.
170
2
 
24
 
! Отговори
Аха преди 1 година
2012 ГАЗ хил. куб метра -700 лв. цена топло мегават 87 лв.
2018 Газ - 500 лв., цена топло-97 лв.
за другарите "демократи".
Орешарски замрази ЮП, а подписът за спиране на проекта е на ГЕРБ.
Решението на ЕС от 2012, е че сградна инсталация не се изчислява правилно, 6 год. ви чакаме да синхронизирате Решението ЕС със Законът за енергетика.
Не може да натрапвате услуга, за която нямате уреди за изчисление.
30г. унищожихте българите.
Станете Велики Везири на САЩ, ЕС,НАТО, Турция,Украйна.
Махайте се!
169
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кого му пука.
България се управлява от Мафия, слугински медии и е населена с овче общество.