Мечът и пръстенът на хан Кубрат пристигат у нас

Това е договорил министър Банов с Ермитажа
Обновена: 19 ное 2018 07:47 | 19 ное 2018 07:44, Елка Василева
51
Мечът и пръстенът на хан Кубрат пристигат у нас
Боил Банов. Снимка: архив, Булфото

"Радвам се, че ще успеем да покажем меча на хан Кубрат и неговия пръстен в България. Това ще стане по време на Дните на Ермитажа в нашата страна, които подготвяме съвместно с най-големия руски музей през 2019 година. Уникалните предмети са част от Перешчепинското съкровище. Тази изключителна идея е на премиера Борисов и за мен ще е чест да я реализирам." Това заяви министърът на културата Боил Банов след завръщането си от Санкт Петербург.

Съкровището от Малая Перешчепина е най-значимото българско съкровище и едно от двете извън съвременните български земи, пише "24 часа". Значението му се определя от факта, че то е доказано на Кубрат – дешифриран е мечът на хана с дължина 94 см. Мечът датира от 30-те години на 7 век. Изработен е в Източната Римска империя и е подарък на Кубрат от император Ираклий.

Съкровището съдържа и няколко пръстена-печати и други лични вещи. То е от погребението на Кубрат е открито на 29 май 1912 г. в степта.

Министър Банов участва в Седмия международен културен форум - уникално събитие от световен характер, което от 6 години се организира в Санкт Петербург

От 2012 година досега дискусионните платформи привличат над 20 хиляди участници от цял свят – министри на културата, експерти, световни звезди на театъра, операта и балета, изтъкнати режисьори и музиканти, публични фигури, представители на бизнеса и академичните среди.

Форумът, чията тема бе “Културата като стратегически потенциал на всяка страна”, бе открит от руския президент Владимир Путин.

Боил Банов проведе работни срещи с Михаил Швидкой, съветник на Путин по въпросите на културното сътрудничество, както и със зам.-министъра на културата на Русия Алла Манилова.

 


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
25
 
! Отговори
Lan преди 1 година
1
Аз пък смятам, че независимо колко си интелигентен и какво работиш, ако се чувстваш българин, трябва да го видиш!
2
16
 
11
 
! Отговори
Ханку Брат преди 1 година
Който ми гепа меча ще го коля с пръстена
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е задължително да е било подарено от Ираклий или поне не цялото.Не знам някъде да пише за това,че е подарено.Предметите от съкровището явно са събирани известен период от време и не са само византийски.