Ексминистър: Президентът да се съобрази с НС!

Според Ненчев най-добрият избор за армията ни е F-16
7 яну 2019 22:10, Екип на Bulgaria On Air
68

Изборът на нов тип боен самолет за пореден път скара президента Радев и управляващите. Вчера държавният глава обяви, че конкурсът е бил опорочен. И припомни, че е настоявал да се спази процедурата и определената финансова рамка като гаранция за оптимален избор. Правителството обаче, по думите му, направило точно обратното.

"Основният закон казва, че България е република с парламентарно управление. Властите са разделени на законодателна, изпълнителна и съдебна. Президентът е част от изпълнителната власт. Народното събрание взема решенията в страната. Всички останали, включително и държавният глава, трябва да се съобразяват с него", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

По-рано председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини президента, че се е опитал да предопредели по непрозрачен начин избора на нов изтребител за Българската армия. Той смята, че Румен Радев не се държи като държавен глава и обединител на нацията и няма да работи успешно с българските институции както предшествениците му.

Пред Bulgaria ON AIR Николай Ненчев отбеляза още, че Радев не би следвало да коментира каквото и да било, докато парламентът не се произнесе.

"А когато НС вземе решение пък, то следва президентът да запази пълно радиомълчание. В противен случай става много опасно. Подкопават се конституционните основи на държавата, влиза се в силно противоречие с конституционното законодателство. Нещо, което не се е случвало от началото на прехода", допълни бившият министър на отбраната.

И заяви, че това е опасно както за националната сигурност на страната ни, така и за членството ни в ЕС и НАТО.

"А иначе F-16 безспорно е най-добрият избор за България. По отношение на технически характеристики безспорно превъзхожда и "Грипен", и "Юрофайтър", категоричен бе Николай Ненчев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
venix преди 5 години
Много е *** тоя! F-16 не могат да се опрат и на малкия пръст на руските бойни машини. Су нямат аналог в света в момента. Глупост след глупост говори тоя папуняк.
37
0
 
2
 
! Отговори
Гамаша преди 5 години
Този май не може да вдига самолета и смукача не помага. Сякаш от моргата са го извадили.
36
0
 
5
 
! Отговори
българин преди 5 години
А бе Ямболски БУШМЕН Я се скрий! Акъл тръгнал да дава и той! Радев ти е колега и разбира от самолети! Въпреки Че нищо не е споменал Като качества за ф 16..Старата летяща Американска кошница.И то с един двигател!
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
май трябват още пари за мокета щом и тоя земеделец взеха да го бутат да говори глупости...
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мокета нещастен, явно инструктиран от цвъки, поради невъзможността да бъде изпълнене сделката в съответствие с поставените критерии, си позволи да предложи България да се съгласи да вземе веднага няколко Ф-16 за скрап, които уж да позволят веднага да снижим ценат на поддържаната авиация.Помнете ми думите това е първият залп, съвсем скоро официално ще ни предложат стари Ф-16 "уж" "безплатни" до доставката на нови самолети..."безплатни" са само обедите на цвьоки...
33
3
 
24
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Ненчев що се не гръмнеш бе. Да не са ти обещали кокал от ГРОБ
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До антисоросоид 46Не сте прав! Това не е грешка на природата (тя не е виновна). Тук имаме явна и голяма грешка на аборта или на лоша гумичка!
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом опряха и до това недоразумение (меко казано) и в политиката, и в министерстването му (спомнете си връзките му с не до там почтени "дами") да хвали F16, значи работата е мнооого гнила!
30
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Земеделец и самолети, Бойко и Винету, Цецко и..... Хм... само с Цецка може да се съизмери. Света е кофти място явно щом и Кристалинка стана шеф на банката,тая дето искаше мигранти да ни вдигат раждаемостта. Има дъщеря, да им я пусне да я надуят.
29
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците водят хибридна медийна война чрез протежетата си в България.
28
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега остава да се появи и Плевнелиев и да ни разкаже колко са хубави Ф-16 и как Президентът не разбира от самолети.
27
5
 
42
 
! Отговори
Иван Иванов преди 5 години
Тоя пък кой беше и е, че се изказва... ако не бяха гербрастите му останали на власт... щеше да търка наровете... помним бе пич, за документите в чекмеджето... а си се скрии покрии там де си и си мишкувай.. видяхме те колко пари чиниш! И като вашият президентка беше толкова обединител незаменим,. що го заменихте с оня травестит с късата пола... ехоо.. оди се перииии!!!
26
4
 
26
 
! Отговори
V преди 5 години
Ф 16 не се произвежда защото от логхид много добре разбират че този самолет е морално остарял.Ако те виждаха переспектива нямаше въобще да спрат производството.И ф16 и миг 29 са нарочно направени така че да се крадат трудно технологии .САЩ и Русия не са толкова разделени колкото се правят .Има ред споразумения особено по преносими переспективни оръжия.Освен това те си правят оръжия за техните океански надпревари които не са за нас ;)Да не говорим че поколението на ф16 и миг 29 са с прекалено ела
25
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля да изписвате имената на националните предатели с малка малка буква в знак на неуважение
24
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев призовава към бунт, към държавен преврат !
23
5
 
38
 
! Отговори
Паскал преди 5 години
Ясно като бял ден е че САЩ са заповядали да се купи Ф16 , пита се обаче какво стана с другата им "оферта" за Ф18 ?! Как така изчезна изведнъж и защо никой джурналист не пита ?! Май цялата работа е че САЩ виждат в лицето на България удобна жертва за да се освободят от скрапта Ф16 , а Ф18 ще отидат за някоя държава която уважават ?
22
9
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Били сме парламентарна република и президента трябвало да се съобразява с НС!Алоо Ненчев ,Президента точно това прави!Има решение на НС и за процедура и финансова рамка за придобиване на боен самолет!Нищо от това не е спазено ,а поголовно погазено!От Вашингтон Цвръцко ни обясни какъв ще е самолета,мноого преди комисии да се произнесът!2,3 млрда ,не са 1,8млрда колкото определи НС!Още някой ще излезе ли да ни облъчва с лъжите си! Дайте някой по -компетентно да ни замазва очите ,а не този се
21
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГОЗИ НЕНЧЕВ Е ПОДСЪДИМ ЗА ЗЛОУПОГРЕБИ.ОСВЕН ТОВА РАНГЪТ МУ Е ВНОГО НИСЪК, ЗА ДА ДАВА АКЪЛ НА ПРЕЗИДЕНТА.КАКТО ЗНАЕМ, НАРОДЪТ ГО ИЗРИТА ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.
20
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ненчев, докога ще точиш делата? Хайде в панделката!
19
35
 
6
 
! Отговори
Какво се чудите ? преди 5 години
F16 е най-правилният и логичен избор, защото България е в НАТО. Ако бяхме във Варшавския договор най-правилният избор щеше да бъде(и беше) Миг. Толкова ли е трудно да се разбере това...