Грипът поваля за 2 часа, удря с температура, главоболие...

Епидемията идва, не се самолекувайте с антибиотици, не помагат
43
Грипът поваля за 2 часа, удря с температура, главоболие...
Снимка: Pixabay

Грипът настъпва постепенно и вече в областите Стара Загора, Силистра, Бургас и Шумен е обявена епидемия.

"Грипът много ясно се отличава от останалите респираторни инфекции по това, че поваля изведнъж", обясни пред bTV националният здравен инспектор, д-р Ангел Кунчев.

Още по темата

"И името му идва от френското "грабвам", защото за 2 часа те грабва и поваля. Не започва постепенно с хрема, а с общо неразположение, температура, главоболие", допълни експертът.

Според него подценяването на грипа и самолечението с антибиотици са двете най-големи грешки при това заболяване.

Д-р Кунчев предупреди, че масовото пиене на антибиотици, които всъщност не лекуват вируса, само повишава резистентността на населението, която вече от години е проблем.

"Лекарят може да потвърди, че се е насложила допълнителна инфекция и да прецени има ли нужда от антибиотик, иначе в никакъв случай не пийте. За 4-5 дни, до седмица едни млад организъм трябва да се справи с грипа, така че ако до 4 дни първите симптоми не почнат да отшумяват, трябва да се отиде на лекар. Иначе няма нужда всички да се втурнат към джипито, то не е и възможно, при положение, че десетки хиляди вече боледуват - представете си всички едновременно да отидат на лекар", препоръча още експертът.

Той потвърди очакванията за пик в края на месеца.

"Няма начин една грипна епидемия да се спре, в миналото е имало опити на островни държави да се изолират напълно от материка, но с това само са отлагали епидемията, не са я предотвратявали", посочи като пример д-р Кунчев.

Той напомни, че болните не трябва да ходят на работа, нито деца със симптоми на грип да се водят на детска градина или училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
mared преди 4 години
Заем Жозе Луис, Ние предоставяме парични заеми от 5000 до 50000 евро, 50000 до 300 000 евро при годишна ставка от 2% за всеки човек.Ако имате нужда от помощ, моля, кажете ни безкраен стрес от плащането. изпратете ни имейл на (joseluisloans***gmail)
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тинаДа помага, но не чакайте много. Пие по схема.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЪЗМУТЕН съм от община Разград.Пълно безхаберие,в момента болните са повече от здравите.Вземете мерки,преди да се разболеем всички!Разочаровате ме!!
37
7
 
3
 
! Отговори
тина преди 5 години
Ремантадин в началото помага ли, а профилактично ?
36
1
 
3
 
! Отговори
Dr. Dre преди 5 години
@д-р Ох БолиВизирах вида на пневмонията. Със снимка добре ще докажете, че има и после какво ?Тези изледвания са с точност под 40% което не е много добре. Най-добрия вариянт е PCR, но и при него точността е близо 60%.Какво става като някой попадне в този процент а всъщност има ? Не му се предписват антибиотици и умира ли ?
35
9
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИНЪТ Е ПРОСТ преди 5 години
И НЯМА НИКАКВА АДЕКВАТНА КУЛТУРА, КОГАТО ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕКУВАПО ВРЕМЕТО НА СОЦА ЛЕКАРИТЕ БЯХА МНОГО НЕУКИ И ИЗПИСВАХА ЕДНА ШЕПА АНТИБИОТИЦИ И ТОВА И ДО ДЕН ДНЕШЕН СЕ Е ВКОРЕНИЛО В СЪЗНАНИЕТО НА СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИЯ БЪЛГАРИН - ЧЕ КАТО ПОЧНЕ ДА КИХА ТРЯБВА ДА СЕ НАЯДЕ С НЯКОЛКО ШЕПИ ХАПЧЕТА, ЗА ДА МУ МИНЕ. НЕ ЗНАЕ КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ГРИП И ИНФЕКЦИЯНЕ ЗНАЕ НИЩО КАТО СЕ ЗАМИСЛЯ... ОБАЧЕ ЗНАЕ ДА ГЛАСУВА ЗА ПАРТИЯТА МАЙКА...
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не сте писали, че тоя грип и повтаря? И че много бързо се развиват усложнения?Този грип не е като другите и без антибиотик не става. При двама лекари ходих на преглед. И двамата казаха едно и също.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до д-р Ох Болиаз си мислех, че само със слушалка става...иначе системата ни е такава, че и за една настинчица за ден-два трябва да тичаме до джи пи-то, само д-р Ангел Кунчев не ги знае тия работи.
32
1
 
4
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
И антибиотикът само с рецепта! За ваше добро.И да кажете ако имате алергии, че пеницилиновите антибиотици правят големи поразии, ако сте алергични към тях. Не, че другите не правят, но умната! Може и русата!
31
0
 
6
 
! Отговори
Ох, Боли, 30, преди 5 години
"Антибиотиците не са превантивна мярка при пневмония, а средство за лечение."Точно! Какви биопсии ги гонят тия хора, какви чудеса - снимка и микробиология само са достатъчни, за да докажат пневмония....И грипът нито е пневмония, нито е задължително да води до такава!...доктора да ме извини, - ми боледуваш така, точно защото си унищожил имунната си система с това постоянно взимане бе нужда на антибиотици.
30
8
 
1
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
До House M.D.Ползите от чесъна, колега, са единствено за добър сън - ще спиш сам и ще се наспиш.;-)
29
2
 
5
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
До Dr. DreГлупости, колега. Можем да докажем пневмония с рентгенова снимка и причинител с микробиологично/вирусологично изследване. Не правим биопсии при пневмония. Антибиотиците не са превантивна мярка при пневмония, а средство за лечение. Седни! Слаб (2)Ще се видим на поправката, колега.
28
0
 
10
 
! Отговори
гецата преди 5 години
само с вит. ц и аспирин изкарвам винаги гриповете но задължително в къщи, никаква работа, работодателите откачат , как така ще боледува в къщи , аз му плащам той седи у дома- непослушен роб
27
0
 
20
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 5 години
Как да не хукваме към джипито?! Болничен кой ще ни даде?! Като задрънкат, не се и чуват даже....
26
9
 
5
 
! Отговори
Dr. Dre преди 5 години
Лекарите не могат без биопсия да докажат, че имаш бактериална инфекция в дроба.Антибиотиците са просто превантивна мярка когато се стигне до пневмония понеже ако наистина е такава смъртността е доста голяма.
25
3
 
13
 
! Отговори
доктора да ме извини преди 5 години
При мен както и да се лекувам,винаги сттава бронхит или пневмония ако не взема антибиотик на втория ден.Опитах веднъж с тамифлу и свърших в болница с пневмония.Е,вярно е,че съм над 50,но и преди бях така.Всеки човек е различен,и ако и аш придружаващи заболявания не става само с противовирусни и лежане.Доктора би трябвало да знае това.Веднага на лекар или поне консултация с джипи по тел.
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ахааа, пущате ли го вече?
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БухалХич не си прав! За *** де.В личен план за практикуващия го може да произлязат много други резили, но не и да зарази някого с грип
22
2
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Самозванецът Аню отново скри ползите от чесъна!
21
0
 
1
 
! Отговори
Асен преди 5 години
До 19 май не можеш да четеш, или не разбираш това което четеш. За жалост това е проблем на българското образование, най-слаби сме на четене с разбиране. До 18. Отидете на лекар! извинявай за обидата, малко сприхаво съм реагирал. Така е не агитираш за самолечение. Просто като напишеш за бактериална пневмония и даваш повод на доста хора да се вайкат и да мислят, че щом кашлят и отхрачват имат пневмония. Принципно си абсолютно прав на написаното.