Петльовден е! Празникът на мъжката челяд

Православната църква пък отбелязва Сретение Господне
44
Петльовден е! Празникът на мъжката челяд
Снимка: Булфото

На днешния 2 февруари православната църква отбелязва големия християнски празник Сретение Господне.

В българските народни традиции обаче датата се отбелязва като празник на оцеляването и съхраняването на мъжката сила. На 2 февруари народът ни отдава чест и възхвала на мъжката челяд, на която се е крепяло семейството и мира.

По време на турското робство по това време на годината поробителите минавали да взимат християнски момчета за еничари. От която къща вземали момче, те поставяли кървав знак на портата, а народът наричал това кръвен данък.

Според легендата, за да не даде момчето си за еничар, българска майка заклала петел и с кръвта му белязала външните врати на дома си, за да се заблудят поробителите. И наистина, щом те видели кръвта на вратата, подминали къщата, убедени, че детето вече е взето. В чест на петела празникът е наречен от народа Петльовден.

Според традицията днес жертвената птица се заколва на прага, а с кръвта й по челата на момчетата се прави кръстен знак, за да бъдат живи и здрави. Главата на птицата се оставя на портата, а перата се запазват и използват при болести на децата.

Закланият петел се сготвя, а от него се раздава на съседи за здравето на момчетата, които са продължителите на рода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
3
 
! Отговори
До 33, 34 преди 5 години
Религиозните обичаи нямат нищо общо с фолклорните обичаи. Незнам защо съпоставяш коленето на петела с християнството. Ясно е обяснено откъде произхожда обичая. И къде точно е противоречието с Библията не ми стана ясно?
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение от коментар номер 30.31.32,33Обичам българските хора, българските народни песни, някои от българските народни обичаи, но стига те да НЕ са в противоречие с това, което учи Светата Православна Църква.А относно Петльовден, няма нищо против обичая, против съм заколването на петела (НЕ съм веган, но някак си НЕ ми харесва тази част от този обичай), както и "замазването " на стената. Важното е у народа да знае и да не забравя Христовата вяра и Църква, както и рода и историята.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ съм против НЯКОИ обичаи в България, но нека да имаме уважението към Църквата и това, както учи Светата Православна Църква.Повечето НАРОДНИ български обичаи са с ЕЗИЧЕСКИ произход , където, уви!, има и елементи на богохулство и прикрито отричане на вярата и учението Христово, както и на Светата Православна Църква.Има и кощунствени песни - напр. народната българска песен " Замъчила се Божа (Божия) Майка". А Църквата учи, че Пречистата Божия Майка и Дева Мария НЕ е изпитвала родилни мъки.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сретение Господне е Православен ХРИСТИЯНСКИ Празник който се почита и празнува с вяра и благоговение на 15 ФЕВРУАРИ, а НЕ на 02.02!Петльовден е ЕЗИЧЕСКИ български празник, който НЯМА нищо общо с Християнския Празник Сретение Господне.Аз съм против заколването на петел, както и "мазането" на стената на сградат кръстообразно с кръвта на петела ( като използват главата му)- това е езически обичай, в който жените ( а и мъжете) кощунстват с кръста ( когато "намазат" с петелска кръв)
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте лъгали хората! Днес е един ОБИКНОВЕН ден! А НЕОБИКНОВЕНИЯ, Хубав Православен Християнски Празник Сретение Господне се почита и празнува на 15 ФЕВРУАРИ, а НЕ на 02.02 ( т.е днес)!
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте лъгали хората! Днес е един ОБИКНОВЕН ден! А НЕОБИКНОВЕНИЯ Православнен Християнски Празник Сретение Господне се почита и празнува на 15 ФЕВРУАРИ, а НЕ на 02.02 ( т.е днес)!
27
3
 
4
 
! Отговори
Таню преди 5 години
Вече поздравих няколко мъжки майки.Поздравявам и всички петленца от "Джемини" със шарени гащички! :)Лет да сън шайн ИН! :DПрочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2019/02/02/petliovden-e-praznikyt-na-myjkata-cheliad.400978
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пепаТи да не си някой дежурен ***, на когото е наредено днес да пише това?
25
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това само в България може - на църковен празник да се *** в друг празник :/
24
1
 
7
 
! Отговори
До пепа от 22 преди 5 години
Добре бе, разбрахме, че си лесбийка! Стига си ни занимавала със себе си.
23
11
 
2
 
! Отговори
пепа преди 5 години
Аз съм лесбийка и обичам живота си!Който ме мрази да има внучка лесбийка.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честито на всички гербави!Вие затрихте България!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Цък. точно тези на са (ф)ичове!
20
2
 
8
 
! Отговори
До пепа преди 5 години
Пиле, проблемът е, че искате да превърнете болестта си в юридическа норма, която да налагате на другите. Впрочем, аз съм гей и не искам да имам нищо общо с ЛГБТ организациите и техните активисти.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8И преди 1990 г. се знаеше, че в този ден въпросните субекти ходят на баня - в някоя обществена баня, после празнували празника си.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни други също били имали празник на тази дата, но това е в по-ново време. Ние българите не ги обичаме, но сме ги търпели в миналото. Те обаче са нахални ив началото на всяко лято си организират прайд, за да ни дразнят.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички свързват празника с една личност от БСП, но вече ни омръзна да я споменаваме!
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес е ден на лозарите и виното, какъв петльов ден?! . Вие съвсем объркахте хората.
15
10
 
4
 
! Отговори
пепа преди 5 години
Хомосексуални хора създадени от Бог като всички ни.Лесбийка съм и не се срамувам.Който ме мрази за това да има внучка лезбийка
14
4
 
5
 
! Отговори
Г(н)ей Помпей преди 5 години
Не знам дали някой ще яде петел днес, но знам, че на много петлета ще им съдерат кецовете :)