Даваме 3.5 млн. помощ за страни от Западните Балкани и Кавказ

Ще се финансират проекти за образование, наука, култура
10
Даваме 3.5 млн. помощ за страни от Западните Балкани и Кавказ
Снимка: архив, БулФото

България отпуска 3 485 028 млн. лв. безвъзмездна помощ на страни от Западните Балкани, Източна Европа и Кавказ. С парите ще се финансират проекти за развитие на образованието, науката, културата, социалната интеграция и гражданското общество.

Правителството даде съгласие Министерството на външните работи да сключи съответните споразумения за предоставяне на средствата.

Одобрени са общо 42 проекта от 9 страни: Република Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Република Албания, Република Молдова, Украйна, Република Армения и Грузия. Сред тях са проект за подпомагане на образованието в Босилеград, Република Сърбия, на стойност 35 000 лв., проект за укрепване на европейското измерение в образованието в Сърбия на стойност 45 000 лв.

180 000 лв. ще бъдат отпуснати за подобряване на инфраструктурата на комплекса Нешков връх в сръбската община Димитровград.

В Република Северна Македония ще бъдат финансирани общо 10 проекта, сред които проект за научни подводни и археоложки изследвания на Охридското езеро на стойност 48 895 лв., проект за реконструкция на мостове в град Струга и района на обща стойност 200 000 лв., както и проекти за подобряване на диалога между медиите от Република Северна Македония и Република България, проекти за развитие на културата, образованието и гражданското общество.

В Босна и Херцоговина ще бъдат финансирани дейности за подобряване условията на обучение в детски градини и училища, в Косово - за подобряване условията на образованието, в Република Албания - за подобряване на пътната инфраструктура.

В Република Молдова за финансиране са одобрени 3 проекта, които ще бъдат реализирани в град Тараклия. Сред тях 190 349 лв. ще бъдат отпуснати за ремонт на инфекциозното отделение в районната болница. Проектите в Украйна, Република Армения и Грузия са насочени към развитие на образованието и гражданското общество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Как така давамЕ. Кой ги дава. На кого ги дават? Явно за повишаване на благосъстоянието на "борците" за демокрация в Грузия и Косово.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
цирк
7
4
 
20
 
! Отговори
Fil преди 5 години
Болен здрав носи . Всяка една от посочените държави е по-добре от Бойкостан.
6
4
 
26
 
! Отговори
ГОСТ преди 5 години
Защо не се дадат 3.5 млн. помощ на "Северозападнала България"? Защо не се дават за образование, здравоопазване или пенсии? Толкова ли сме богати? Ето за това все повече хора емигрират. Малумни пилитически решения съчетани с висока корупция.
5
3
 
26
 
! Отговори
men преди 5 години
в българия умират деца от лечими болести, пенсионерите ровят по кофите а ние даваме пари на албанците и бошняците да си друсат семенните сакове. браво. герберастка идилия
4
4
 
40
 
! Отговори
Резил преди 5 години
Помогнете на Северна Македония, че там взимат 440 лева минимална пенсия, а ние държава в ЕС е точно на половината 220 лева. Бойко знае ли, че управлява най бедната държава, а е отпуснал 3.5 милиона от нашите пари за държави с по големи доходи .
3
3
 
22
 
! Отговори
Shark преди 5 години
А за нашите проекти за развитие на образованието, науката, културата пари все няма, така ли? Не вярвам в това, пак някаква далавера ще има, някой ще открадне доста олидни суми.
2
3
 
32
 
! Отговори
www преди 5 години
А НИЕ СМЕ НА ДЪНОТО С НАЙ МИЗЕРНИТЕ ЗАПЛАТИ В ЕВРОПА - ТИКВАТА И ПЪПЕША ПАК НА ВЛАСТ...
1
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За пенсионерите- жалките 40 лв за Великден, за Западните Балкани- 5 млн.!!!