Иванчева поискала подкуп от 1917 минимални заплати, получила 268

Прокурорите пледираха повече от три часа
Обновена: 14 апр 2019 14:23 | 14 апр 2019 14:10, Нели Христова
85
Иванчева поискала подкуп от 1917 минимални заплати, получила 268
Снимка: Булфото

Десислава Иванчева поискала от строителния предприемач Александър Ваклин 997 000 лева подкуп или 1917 минимални рабтони заплати, но полчира едва 136 908 лева, равно на 268 минимални работни заплати към онзи момент. Това съобщават от "24 часа".

Изчислението направи прокурор Илиян Рангелов в своята пледоария. Една година след ареста на кметицата, заместничката й Биляна Петров и бившия кмет на район "Младост" Петко  Дюлгеров в спецсъда започнаха пледоарите на делото. Повече от 3 часа пледираха прокурорите. Прокуратурата поиска за тримата наказанието да бъде около средния размер за този вид престъпление, предвиждащ от 10 зо 30 години затвор, също както и конфискация на имушеството и без право да заемат  ръководни длъжности.

Проблемът с корупцията е особено наболял в нашето общество, казаха прокурорите в пледоариите си. Те охарактеризираха тримата подсъдими като безкрупулни хора, а Иванчева - като човек с чувство за безнаказаност, който отказвал да се съобрази със съда и бавела преписките, без да мисли, че от това се трупат загуби.

От пледоарията стана ясно, че първоначално кметицата и заместничката й мислели да поискат от Ваклин, който строи в местността "Камбаните" от 3 до 5 процента от 12 500 кв. м разгъната площ, което се равнява на около 650 кв. м или пък 250 000 евро пари. Тъй като обаче Ваклин имал и още строежи в "Младост", сумата нараснала на 500 000 евро.

Уточенението на парите станало, след като в началото на февруари Ваклин подал сигнал в КПКОНПИ, тъй като преписката му се бавела близо година и той усетил, че ще има корупционни намерения спрямо него. На 23 март Ваклин и Дюлгеров се срещнали и се разбрали плащането да става на части, като Дюлгеров предложил на 3 пъти по 70-80 хил евро. На 2 април 2018 г. Ваклин осигурил първата сума от 70 000 евро. Тя в била в 100 броя банкноти от оп 500 евро и 200 - по сто евро. Парите били предадени на разследващите.

На 3 април Дюлгеров, Иванчева и Петрова се срещнали в пицария близо до дома му в "Борово" като Дюлгеров уведомил кметицата и заместничката й, че Ваклин е съгласен, но иска лична среща с тях, за да бъде сигурен, че давайки парите, проектът му нямало да бъде спъван. Тази среща се състояла на 13 април 2018 г. 

Иванчева обаяснила на срещата с Дюлгеров, че до първото плащане преписката ще стои при нея. Самото предаване на парите станало на 17 април.


85
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
32
 
! Отговори
Емо преди 2 години
Интересно как ще коментира прокуратурата презастрояването в центъра, Люлин, възраждане, Лозенец, Надежда, Обеля, Слатина и другите софийски общини. По броя на разрешените строежи общата сума на рушветите е навярно не по-малко от 500 000 000 Евро. това са горе-долу себестойността на 1000 апартамента като на ЦЦ.Истинският проблем тук изглежда не е че Иванчева е взела рушвет, а това че не е от "наште". Присъдата е меко казана рекордна като за неосъждано досега лице.
75
2
 
39
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 2 години
Не вярвам на една дума на боковата спецпрокуратура.Всичко е скалъпено за отклонение на вниманието от евтините апартаменти , яхти и хотели на герберастите.Видяхме и кой е Ваклин-мултимилионер на трийсетина години ,станал приказно богат във времето на тиквеното управление.Всеки знае че това няма как да стане ,без помощта на властващите.Вече 12 години чакаме да осъдят първия гербераст.Факт.Някой вярва ли че герберастите са толкова честни , или толкова умни че всички да са светци?
74
1
 
42
 
! Отговори
Елементарно преди 2 години
Как Иванчева е натопена и има постановка, като този който е сложил парите в колата й не иска да свидетества срещу нея? Как парите дадени на Дюлгеров един час по-рано са се озовали в колата на Иванчева?
73
10
 
40
 
! Отговори
Георгиев преди 2 години
Много ясно - ВИНОВНИ СА !Почти няма в България държавен или общински служител който да не е корумпиран.Тук таме някой идеалист, но и те свършиха вече.При Иванчева и тази другата случая е класически - бедната фризьорка от работническия квартал в един момент разбира, че неочаквано дори и за нея е попаднала на място на което доста неща зависят от нея и като всеки "нормален" човек - бързо гледа да го осребри.И най-нормалното е - след като си се осрал да си поемеш наказанието, а не да наглееш !
72
5
 
47
 
! Отговори
Постановка на Гешев преди 2 години
Ама вие сигурни ли сте, че е поискан отпуск или това е постановка на СпПр и КОНПИ за самоизтъкване на Ив.Гешев и евенталната му кандидатура за гл.прокурор? Тази акция започна показно, със закононарушения при задържането, последва терор над задържаните и максимален срок на задържане. На съдебния процес обвиненията отпаднаха, но прокурорите на Гешев поискаха дълги години затвор. Пародия на процес!
71
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако са Тутракански минимални заплати обаче, ще трябват поне 10 000 за 1917 Софийски... !
70
14
 
39
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
това не разбрах каква роля играе за някаква развръзка?дали са 50лв или 5 000 000лв няма разлика защото самото деяние е корупционна практикатези двете са очебийно..очевадно..и без наивности ВИНОВНИправи впечатление как самите не показват признаци че го осъзнаватаман от бг бюрокрация тя така е конструрирана че налага корупцията да се случвабез дълбока реформа направосъдната система си оставаме страна от третия свят
69
1
 
39
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
аз пък разбрах,че всъщност е поискала не 1917 МРЗ,а 2х10 на пета степен такива..Разбира се, зли езици твърдят,че всъщност исканата сума била решението на уравнението х=3.14по корен квадратен от "е",умножен по косинуса на ъгъла,сключващ колибата на Ваклин с хоризонта....Е,проКУРора е решил уравнението,но за пред простолюдието е приел да тури 1917....абе прокурорски му работи,можеш ли да гъкнеш?!
68
1
 
46
 
! Отговори
V преди 2 години
Аз бих създал друг вид система.Като елиминирам човешкия фактор с незаобиколими закони. Ади да видим тогава как ще има корупция и политически натиск.Проблемите са до голяма степен от парламента и от стоката там.Трябва си друга система.Тая не води до нищо хубаво ,а до унищожение и селски тарикати.Трябва народа да определя правилата.Сегашната ни конституция не е приета от народа на референдум.ТОЙ НЕ БИ ПРИЕЛ ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ В НЕЯ.А контрола над властта трябва да се извършва само от хора избрани на
67
1
 
50
 
! Отговори
уДжъс преди 2 години
Весник "24 часа" стана символ на най-ретроградните групи в БГ.
66
9
 
50
 
! Отговори
До един тъпан преди 2 години
До Анонимника дето пише "нагла фризьорка". Тъпан, ако имаш предвид Иванчева, тя никога не е била ФРИЗЬОРКА ! Панимаеш ?
65
0
 
43
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 години
Както ги смятат в минимални заплати дали един ден няма да става дума за една две такива ,а решение още да няма.
64
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Ваклин, много се прецака, сега ще му умре бизнеса.
63
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да кажа на тия дето пишат платени коментари обслужващи мафията за жълти стотинки, всичко се връща рано или късно и един ден ще разберете колко сте прецакани.
62
4
 
44
 
! Отговори
V преди 2 години
За да няма корупция закона трябва ясно да определя правилата ,а не Иванчева да решава.по голяма част от проблемите се създават в Парламента от хора със съмнителен морал ;) Тази хора мразят труда и хората на труда .Те знаят че никога няма да облекат работни дрехи затова стоварват такъв огромен натиск над народа ,а за тях изискванията са на практика никакви .Не трябва да има разделение на виши раси и народ .А на стаж в частния сектор и селски тарикати .Лесно е да се направи .Само воля липсва.
61
7
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещата се изясниха,след като разбрах,че въпросният Ваклин от когото ужким е искано подкуп е племянник на АЛ.Йорданов,гербовия евродепутат.И за лудите е ясно защо махнаха кметицата.Строежи и апартаменти му е майката.
60
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Oчаквайте скандал много по-голчм от този на Орешарски. Сега вече ще лъснат, ама то си зависи от стадото.
59
1
 
53
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 години
Ако има връзка между евтините апартаменти на властта ,а то има,и делото срещу Иванчева?
58
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом информацията е от "24 часа", е ясно колко е достоверно, щом е от тази кафява медия.
57
34
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** и нагла фризьорка.За съжаление съдът ще я пожали заради медийният натиск и ще й даде само 10 години затвор,а след 5 ще я пуснат на свобода.