Патриарх Неофит оглави литургията за Цветница

Негово светейшество отправи благослов към вярващите
21 апр 2019 13:50, Петя Славова
27
Патриарх Неофит оглави литургията за Цветница
Снимка: БТА

Българският патриарх Неофит възглави празничното богослужение за Вход Господен в Йерусалим в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Още по темата

В последната неделя на Светата и спасителна Четиридесетница, която предшества седмицата на най-тежката скръб и страданията, преживени от нашия Господ Исус Христос, преживявани и до днес от Неговите ученици и следовници, Светата църква тържествено отбелязва влизането на Спасителя в Светия град Йерусалим и началото на последните, най-решаващи дни от Неговия земен живот. Това са дългите и мъчителни дни, които завършват на Голгота и в мрака на хладния гроб, но и които ще бъдат увенчани със славната победа над тлението и смъртта чрез дивното Христово Възкресение, каза в словото си патриарх Неофит.

Негово светейшество отбеляза, че православните народи са нарекли този ден и празник с най-различни живописни имена - Цветница, Връбница, Палмова неделя, споделяйки по този начин радостта и на йерусалимските жители, която те преживели, посрещайки в града си Божия син и приветствайки го с маслинови клонки и с пеене на "Осанна".

В този ден радостта от срещата с Христос е неизбежно примесена и със скръб и горест, поради онова, което предстои: предателството, залавянето и присъдата над Него - присъда, произнесена от грешни човеци над Едничкия Безгрешен, а след това и на кръстните страдания, разпятието и смъртта. Тази радостна тъга съпреживяваме и ние днес, събрани в храма за божествената Света литургия, в която сме не само свидетели, но и участници в най-важните събития от земния живот на Христа Спасителя, каза в словото си патриарх Неофит.

Негово светейшество отправи благослов към вярващите в храма и към всички българи -"Благодатта и мирът на Господа Исуса Христа, и общението в Светия Дух, да бъдат с всички нас".


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 1 година
НЯМА БИВШИ ***! НЯМА БИВШИ АГЕНТИ НА ДС, т.е. ДОНОСНИЦИ! НЯМА БИВШИ КОМУНИСТИ! ЗА НЕГРИТЕ, НЕ, НО ДРУГИТЕ СА ЗА АДА!!
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато отпиеш от чашата на науката ставаш атеист-но на дъното те чака бог.
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БПЦ празнува Рождество Христово по Грегорианския календар,а Великден по Юлианския?!Още един абсурд,диктуван то Кремъл.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Патриарх Неофит оглави литургията за Цветница"
---
Е, вие какво искате, Боко Тиквуня ли да оглави литургията за Цветница ! :)
Ми, нали трябва да ЧЕТЕ текста ... 'Айде, де, ще го злепоставяте пред паството! :)
17
3
 
2
 
! Отговори
Тинев преди 1 година
Докато има бун*аци да се лигавят по заразната длан на попаи да ги гушат, то: ПОПОВЕТЕ ЩЕ ЛАПАТ НЕНАСИТНО ЧЕШАТ ПО КОРЕМА И ПЪ*РДЯТ ДОВОЛНО-ДОВОЛНО!

п.п.

В 21 в. , когато науката етолкова напреднала, ТИ да продължаваш да вярваш в измишльотините на богатите ........ .... НЕВЪОБРАЗИМО!
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дядо Боже казва "Уважавайте свойте
духовници."
Тези ,които хулят,нека един ден си
признаят ,че покаяли се, животът им се е
оправил.Почти винаги се минава през
ада.Аз минах няколко пъти оттам и ми е
много съвестно.Казал съм истинност
сър.
15
8
 
3
 
! Отговори
2 преди 1 година
До Анонимен

Българите имаме един нагъл и безочлив агент на кремъл за патриарх. Плюя на него срам ме е от него. Срам ме е от всички ДС агенти в черни раса време е да ги изметем. Слава на негово светейшество Въртоломей Патриарх Вселенский ДА ЖИВЕЕ!!
14
5
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 година
МНЕНИЕТО МИ Е НА АТЕИСТ ! НО В МОЯТА РОДИНА" ЦВЕТНИЦА "СИ Е ПОСТОЯННА ВЕЛИЧИНА ---СТИГА ДА НЕ СИ ДАЛТОНИСТ !!! ИМАМ ЕДНА ОРХИДЕЯ / ОТ ДЪЩЕРЯТА МИ/- ПОЛИВАМ Я ВЕДНАЖ СЕДМИЧН- С МНОГО- МАЛКО ВОДА ,А ТЯ ЦЪФТИ ВЕЧЕ ,ТРЕТА ГОДИНА , И С НОВИ ЦВЕТОВЕ -НО ПО ЦЯЛА ГОДИНА !!! ДРУГО НЕЩО Е "ЦЪФТОКА" -ОТ НЕГО СА ПЛОДОВЕТЕ ЗА ИЗХРАНВАНЕТО НИ !!!
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленодрешкото ходи ли да премери кръвното на Католика Тиквун ?
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

И какво от това, че преди е бил агент? Той отдвана се е покаял пред Бога, и до ден днешен миналото му не пречи на Негово Светейшество Неофит да бъде достоен Патриарх , родолюбив, добър и почтен човек.
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неофит (бивш агент Никодим) е толкова вярващ, колкото кутия локум.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бау

България е православна страна. Ако има някой , който да жали и оплаква католиците- еретици по целия свят това трябва да бъде папата, а не нашия достолепен и достоен благочествив Патриарх!

Католиците да се оплакват, жалват и да искат съчувствие от папата и арменския поп - понеже последните са еретици като тях.
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Много Години, Ваше Светейшество!

Какъв Хубав Ден е Цветница! Днес се почита Вход Господен в Иерусалим! Богослуженията са прекрасни, изпълнени с хвала към Бога,има благодарение и песнопения в чест на Пресвета Богородица и Дева Мария и Светиите.

Българите православни християни имаме добър, смирен, умен, благочестив,родолюбив, обичащ България и БПЦ, вярващ Патриарх, а глуповатата сбирщина и тълпа от малоу.мни тролове пак се активизира да хули и обижда НЕСПРАВЕДЛИВО този свят човек!
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що са се облекли и гледат като лyди???? Църквата е много нелепа история. Мен ще ме е срам ако някой ме свързва с тия откaчeни мaлoyмници.
7
8
 
7
 
! Отговори
преди 1 година
Православните са си избрали доносници за патриарси.
6
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит празник на всички. Католиците са по напред и в реформирането си и във времето. На Православните им предстои.
5
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека благодатта и мира на Иисус Христос днес да са с всички нас!
4
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все сме Християни. Това е добре и на Изток и на Запад. При католиците нещата са пъти повече и в пъти по напред. Честит празник
3
11
 
7
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Демек неофитчо не каза нищо за Шри Ланка. Ама защо да каже, та те са католици, т.е те не са хора. Типично ...
2
8
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
Ентер Господен в Ерусалим е интересен празник. Исус пристигнал в града, яздейки 2500 сс Harley Davidson, с намерение да инвестира в строежи на мястото на маслиновите градини.
Старофит противопоставили се вече на предстоящото преброяване?