Гергьовден е! Ето как София ще отбележи Деня на храбростта

Военният парад започва в 10 часа на площад "Княз Александър"
6 май 2019 08:30, Нели Христова
44
Гергьовден е! Ето как София ще отбележи Деня на храбростта
Снимка: Булфото

На 9 януари с указ княз Александър I се постановява честването на Деня на храбростта и празник на Българската армия - Гергьовден, пишат от агенция "Фокус".

По традиция Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, ще бъде отбелязан с военен парад в София, който ще започне в 10. 00 часа на площад "Княз Александър I".

Близо 1000 военнослужещи от Въоръжените сили, 48 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски и зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили и 10 вертолета и самолета от състава на военната ни авиация, ще вземат участие в парада, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

На площада ще премине и ретро техника от времето на Втората световна война, предоставена от колекционери от страната. За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата ще могат да разгледат образци военна техника на Сухопътните войски на статичен показ на ул. "Княз Александър I".

Военният парад ще бъде командван от заместник-командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов.  При изпълнението на националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

В 12.00 часа пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Отбелязването на Деня на храбростта и празник на Българската армия ще започне от 09.00 часа с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин. Той ще бъде отслужен от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

В честванията на празника ще участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, висши офицери от Българската армия.

След преминаването на представителните блокове на Българската армия и служба "Военна полиция" на площад "Княз Александър I” ще започне въздушният компонент на парада. Предвижда се в него да участват вертолети и самолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната и изтребителната военна авиация: вертолетите Ми-24 и Cougar и самолетите "Спартан", "Пилатус" и МиГ-29. На площада ще преминат 48 образци на видове бойна техника, на въоръжение в Сухопътните войски, служба "Военна полиция" и зенитно-ракетните военни формирования на Военновъздушните сили: бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес" G 270FB-6, бронирани машини "Хамър", бойни бронирани колесни машини Commando select и Guardian, бронетранспортьори БТР-60 ПБ, 152 милиметрово оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 и много други машини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Гергьовден не беше руски празник, дори и по соц време !Е сега кремълския парашутист Радев ще си наблюдава с умиление ръждясало допотопно съветско оръжие до насита !Неведоми са пътищата на простотията !
35
3
 
0
 
! Отговори
до 41 преди 4 години
До АнонименКаъвто си ти, такава ни е и авиотехниката.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя нашата авиотехника при вятър или дъжд не лети, така че не се надявайте много. Леле пък ако удари една градушка, язък за танковете :D
33
2
 
4
 
! Отговори
SS преди 4 години
И ОЩЕ ДЪЛГО ЩЕ НОСИМ СРАМА ПО ЧЕЛОТО,СИНИЛА ОТ БИЧА,СЛЕДИ ОТ ТЕГЛОТО,ЧЕ БЪЛГАРИНЪТ ВЕЧ СА ПРЕКЪРШИ,ЩОТ НЕ СМЕ НАРОД А ***.
32
3
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Хееей, хора селяне... - пазете се ще гръмне топчетоооо... - женурята, децата и Путин да не се плашааат...
31
3
 
6
 
! Отговори
SS преди 4 години
До Странджата.Тия кремъклий си ги сложи там дека слънце неогрява.
30
3
 
3
 
! Отговори
Към "до29" преди 4 години
Природно си глупав!
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шкембе Войводата ли ще води парада?
28
4
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Ще има ли сабли, пушки кремъклийки и чифте пищове... - още ги пазя в сандъка, но ако оная бясната с кошница на главата спечели - веднага ги вадя...
27
2
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Вчера се нагледах на *** народ с голямо самочувствие!Млади ***, кифли и измислени герои търчат и се блъскат да видят Папата, а всъщност не знаят колко много вреди през вековете е донесла папската институция на България!Полицията им казва от къде да минат, през кое КПП, а те първо неориентирани, после хейтъри и трето не знаят какво е КПП! Гледат, сумтят и се чудят какво се случва и пак някой не си бил свършил работата. Така е! Баща им не е ползвал презерватив!
26
6
 
3
 
! Отговори
на гърба на папата преди 4 години
Забелязах как папата ви дойде като гръмоотвод - много ви е приятно той да е лошият, черният, виновният, за да се зарадвате на собствената си армия. В други години по това време всите *** плюват родната армия, предвкусвайки чуждия празник 9 май и чуждия парад в Москва. Сега хит е обвиняемият папа и разгеле, поне харесахте бг армията.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя "военната техника" е някакъв сбирщайн като излязъл от музей :-) :-)Само ще ни се смее света!
24
6
 
1
 
! Отговори
до 29 преди 4 години
До ЙорданИ за да не съм чуждопоклонец, трябва да харесвам рошавата коса на Йотова или кучешката физиономия на Радев?
23
2
 
3
 
! Отговори
най после преди 4 години
Патриархът - излезе най-сетне лисица на пазар. Показа се от дупката си.
22
3
 
6
 
! Отговори
Йордан преди 4 години
Много хейтъри, много *** народ, много чуждопоклонничество виждам в коментарите ви!Бъдете първо хора и най-вече българи, имайте вяра, но не в определена църква или религия, а в себе си и в доброто, защото ако има бог, то той е един за всички!
21
4
 
2
 
! Отговори
хейтър преди 4 години
Радев, когато приема парада, обикновено има физиономия на куче. И сега беше таяка. Илияна Йотова не я вчеса и не я прибра тая коса - разнася я като къделя на главата си, да не кажа, метла. Корнела се появява от празник на празник. В другото време е по медиите.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кога ще има Прайд че искам да участвам
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Радев иска да плаши ромите с тази допотопна руска военна железария, защо я трупа на центъра на София, а не пред ромското гето !Много е вреден кремълският парашутист с тези азиатски сантименти !
18
1
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До ген. Радев 16 Приятелю , спри се. Избухнах в неистов смях. Да си жив и здрав.
17
4
 
1
 
! Отговори
като за честит празн преди 4 години
Като за Гергьовден, и днес сутринта си получих от руския "подарък" - кошмари насън, с които руснаците ме "наградиха" откакто разказах свой сън за Путин. Няма свети Георги, няма това-онова. Пак си имах кошмар. И според този кошмар, дъщерята на Филип Лиркоров Аллая-Виктория ще умре. Мен това не ме интересува. Но защо Киркоров е решил да ми плаче и пее в сътня ми? Да върви да плаче на рамото на баба Алла. Я тут при чем?