Обиди от Скопие: Българите били татари и с македонско потекло

"Единствена Македония" с агресивно обръщение към историците в съседката ни
13 юни 2019 21:35, Йордан Бързаков
148
Обиди от Скопие: Българите били татари и с македонско потекло
Снимка: Reuters

Докато работата на смесената българо-македонска комисия, която отговаря за изчистването на спорните исторически въпроси между двете страни продължава да буксува, в нашата съседка се чуват все по-агресивни гласове относно историческото ни наследство.

Малката проруска партията "Единствена Македония" отправи остри критики към македонските историци и ги обяви за плахи и с изгубено национално чувство.

Още по темата
"Единствена Македония" гледа невярващо как исканията на членовете на българо-македонската комисия за ревизия на историята от българска страна стават все по-агресивни, а от членовете на комисията от македонската страна е пълно мълчание и плахост", се казва в позиция на формацията, съобщава Агенция Фокус.

Според тях, македонската страна в Комисията подарява на България македонската история с признаването на цар Самуил за български цар и че Св. Климент и Св. Наум са изпратени от българската държава и са действали в рамките на българската църква. От "Единствена Македония" са и много изненадани от фактът, че Гоце Делчев е български революционер.

"За "Единствена Македония" е неразбираемо как марионетната власт в Скопие може да изтрие всичко, което е македонско и как македонският народ е ням наблюдател на собственото си самоунищожение и обезличаване", продължава позицията.

Националистическата партия не стига само до тук, но и отбелязва, че когато дойде на власт, ще разясни докрай историческата истина.

"Част от българското население е с македонското историческо потекло и в историята на много български правителства, както и видна държавни институции в миналото и днес се ръководят от македонци, а българският народ носи корените си от татаро-монголската етническа група", убедени са от "Единствена Македония".

В края на изявлението формацията призовава и насърчава македонските историрици да не се страхуват и "да кажат истината, която се базира на исторически източници, че българите имат татаро-монголски произход".

Това поредното нагнетяване на напрежението относно исторически спорове между двете страни. Преди няколко дни стана ясно, че македонската страна в Комисията е поискала общо честване на Гоце Делчев на 7 октомври - денят, в който комунистическата власт в София предава костите на войводата на Скопие. Военният министър Красимир Каракачанов отхвърли остро това предложение, а външният министър Екатерина Захариева беше категорична, че България никога няма да приеме тази дата за общо честване.


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
А бе преди 1 година
Данчо Бързака да си оправи заглавието!
11
3
 
38
 
! Отговори
Boko bo преди 1 година
Храни куче да те лае е казал народът. И тая Тиква дето я държат за топките подписа този договор дето е по-унизителен и от Нойският.
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонците са западнобългари, южносърби и северни гърци! Е, има и не малко лунатици
9
0
 
29
 
! Отговори
не става преди 1 година
Аз пък имам доказателства, че северомакедонците са с албанско потекло.
8
3
 
36
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Какво друго да очакваме,след като "великия" международник Боко Тиквата им подари измислено Средновековие?Вместо да направи като Ципрас който хем ги отказа от античността,хем заработи парици от ЕС!
Естествено и ние сме виновни щом го търпим....
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такова нещо "Единствена Македония"
Трябва да е "Единствена Севарномакедония"
6
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е нужно да уточняване, че тази партия била проруска. То е ясно. Самият македонизъм е руско коминтерновско творение. Осъществено от сърби, но и от български русофили-мадъфакъри като Гошо Тарабата, Мисирков и др.
5
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като извадиш албанци гърци българи и сърби колко македонеца ще останат?
4
1
 
41
 
! Отговори
Гошето преди 1 година
Храни куче да те лае - първи ги признахме 91- ва година.
3
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС през крив макарон
2
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами Бойко предателя нали подписа спроразумения с македония под диктовката на господорите му сащ! И кво стана
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо ново не казват.