Обиди от Скопие: Българите били татари и с македонско потекло

"Единствена Македония" с агресивно обръщение към историците в съседката ни
13 юни 2019 21:35,
148
Обиди от Скопие: Българите били татари и с македонско потекло
Снимка: Reuters

Докато работата на смесената българо-македонска комисия, която отговаря за изчистването на спорните исторически въпроси между двете страни продължава да буксува, в нашата съседка се чуват все по-агресивни гласове относно историческото ни наследство.

Малката проруска партията "Единствена Македония" отправи остри критики към македонските историци и ги обяви за плахи и с изгубено национално чувство.

Още по темата
"Единствена Македония" гледа невярващо как исканията на членовете на българо-македонската комисия за ревизия на историята от българска страна стават все по-агресивни, а от членовете на комисията от македонската страна е пълно мълчание и плахост", се казва в позиция на формацията, съобщава Агенция Фокус.

Според тях, македонската страна в Комисията подарява на България македонската история с признаването на цар Самуил за български цар и че Св. Климент и Св. Наум са изпратени от българската държава и са действали в рамките на българската църква. От "Единствена Македония" са и много изненадани от фактът, че Гоце Делчев е български революционер.

"За "Единствена Македония" е неразбираемо как марионетната власт в Скопие може да изтрие всичко, което е македонско и как македонският народ е ням наблюдател на собственото си самоунищожение и обезличаване", продължава позицията.

Националистическата партия не стига само до тук, но и отбелязва, че когато дойде на власт, ще разясни докрай историческата истина.

"Част от българското население е с македонското историческо потекло и в историята на много български правителства, както и видна държавни институции в миналото и днес се ръководят от македонци, а българският народ носи корените си от татаро-монголската етническа група", убедени са от "Единствена Македония".

В края на изявлението формацията призовава и насърчава македонските историрици да не се страхуват и "да кажат истината, която се базира на исторически източници, че българите имат татаро-монголски произход".

Това поредното нагнетяване на напрежението относно исторически спорове между двете страни. Преди няколко дни стана ясно, че македонската страна в Комисията е поискала общо честване на Гоце Делчев на 7 октомври - денят, в който комунистическата власт в София предава костите на войводата на Скопие. Военният министър Красимир Каракачанов отхвърли остро това предложение, а външният министър Екатерина Захариева беше категорична, че България никога няма да приеме тази дата за общо честване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е нужно да уточняване, че тази партия била проруска. То е ясно. Самият македонизъм е руско коминтерновско творение. Осъществено от сърби, но и от български русофили-мадъфакъри като Гошо Тарабата, Мисирков и др.
3
1
 
42
 
! Отговори
Гошето преди 4 години
Храни куче да те лае - първи ги признахме 91- ва година.
2
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС през крив макарон
1
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами Бойко предателя нали подписа спроразумения с македония под диктовката на господорите му сащ! И кво стана