Какъв би бил ефектът в България от по-ниското ДДС?

Владимир Каролев с експертен коментар в "Брюксел 1"
22 юни 2019 21:45, Павел Гълъбов
63

Какво показват цифрите, как стои въпросът в различните европейски страни, за да погледнем и към това как би се отразило едно намаляване на ДДС у нас?
Още по темата

"Първо искам да е ясно на зрителите какъв ще бъде ефектът и то, ако при намаление на данък ДДС въобще се намали цената. Казвам "ако", защото в повечето случаи това въобще не се случва. Имаме примери. В България нямаше ДДС върху лекарствата до 2002г., беше въведено ДДС върху лекарствата 2002 г., през 2003 г. цената на лекарствата се увеличи по-малко отколкото цената на индекса на инфлацията т.е. реално не е имало увеличение в цената на лекарствата, въпреки че е имало ДДС. По-важното обаче е, че зрителите не знаят за какви евентуални "спестявания" става въпрос. За 10 стоки, основни стоки – 9 хранителни плюс лекарства съм сметнал ако стане 0 лв. ДДС и цялото спестяване, т. е. намали се цената на тези стоки, какво ще е спестяването на човек от населението – на месец 13 лв.", коментира икономистът Владимир Каролев пред Bulgaria ON AIR.

Как го изчислихте?

"Взимам статистиката на НСИ, виждам цената на бял хляб, на сирене, на кашкавал, на мляко, след това вадя 20% от тази цена и считам, че ако се махне ДДС-то, всичките производители и търговци ще намалят цената с 20%. Това няма да стане, но даже и да стане само 13 лв. на месец е намалението на човек. Умножено по броя българи е някъде към 80 млн. лева.", допълни още той.

Нучете повече по темата във видеото на "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 54

Явно не си слушал внимателно. Каролев говори за предложението само част от "основните" храни и лекарства да се махне ДДС и той ги изреди: хляб, мляко, яйца. Убеден съм, че у вас не изяждате по 500 лв хляб и яйца на месец всеки един човек.
56
1
 
4
 
! Отговори
ДДС НЕЗАКОНЕН преди 1 година
Данъка ДДС е НЕЗАКОНЕН.Експерти да прегледат заседанията на парламента когато се твърди чее гласуван.НЯМА ЗАКОНЕН КВОРУМ.
От април 1994 година досега НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ НА ВЛАСТ ОГРАБВАТ десетки милиарди живи лева от народа чрез НЕЗАКОНЕН ДДС>
В България ограбвана през терористи на власт в София над 2 900 000 нямаме доходи за живот. /данни на ООН
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само вижте експерта с каква ризка е, разкопчан все едно е тръгнал на гости при братчед му а не да обяснява на народа са ДДС-то.
Този е точно толкова експерт колкото аз съм космонавт.
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каролев или не знае колко са разходите на човек на месец, или ни мисли за много наивни.
Ако тричленно семейство дава само 500 лв. на месец за храна, което е минимума предвид надутите цени на храните в Бг, без ДДС това са 100 лв. спестени. За година е 1200 лв.
За к'ви 13 лв. говори Каролев?!
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България, каквото и да се въведе, винаги стоките поскъпват и приходите в хазната намаляват.
52
0
 
5
 
! Отговори
закъснял пуберетет преди 1 година
До Мърляч и повлекан

блядо копие на Венцеслав Димитров с конските зъби и ехидната усмивка!
51
0
 
6
 
! Отговори
Мърляч и повлекан преди 1 година
Тая ризка не я е сменял от 2013 г.
50
1
 
9
 
! Отговори
граф Дракула преди 1 година
ДДС е грабителски финансов трик. ..Поинтересувайте се за историята му - кога е въведен, за какво и кога е бил отменен? Чисто джебчийство от страна на "управляващата" класа...
49
1
 
2
 
! Отговори
ья преди 1 година
Ти колко си зле...
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се намали ставката на ДДС, ще намалеят приходите в хазната. Тъй като държавата има определени разходи, тя трябва или да ги намали, като уволни няколко хиляди чиновници и ги замени с електронни услуги (което е добре)...или намали пенсиийките, защото в момента половината от сумата за тях идва директно от бюджета. Може да намали и заплатите на шапкарите и учителите и тогава те ще ревнат на умряло.
И да, намаляването на ДДС за някои стоки, определено няма да им свали цената в дългосрочен план.
47
1
 
8
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
Надежда всяка оставете.
46
0
 
18
 
! Отговори
СТАМАТ преди 1 година
Две неща стават ясни от статията- цените нема начин да паднат и за това спор нема, и че Владо Каролев не знае как да извади ДДС от кайната цена, което ни дава възможност да го оценим като "експерт"!
45
0
 
19
 
! Отговори
Smurf преди 1 година
Толкова е симпатично когато агенти на ДС ми обясняват за пазарна икономика
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Набеден експерт прост шарлатанин.
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя КАрол е като *** при хронично болен.Ти го мориш,то пак си изпълзява някак.
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Королев не е никакъв експерт, ами е нещастен мошеник. По неговите сметки излиза, че за 10-те основни стоки сега даваме само 78 лева на месец на човек. Нагъл мошеник. Сметката е проста, тоя или е откачен, или нас взема за откачени. Щом ще пестим само 13лв излиза следното 65лв+20%ДДС от 65лв =78лв. 78-13=65
41
0
 
18
 
! Отговори
Охобохо преди 1 година
Да за да се намали ДДС трябва да се вземе от друго място за да се събере пак толкова в бюджета.Администрацията ни е огромна на фона на намаляващите хора.Емигрират,умират а чиновниците и службите се увеличават.Там има по три служби,които отговарят за една работа и трите не работят,а чакат отгоре заповеди.За какво ни е толкова много чиновник?Отделно може да се помисли за облекчаване на инвеститори и нови работодатели,за да стане привлекателна България за тях да откриват работни места.
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каролчо-сополчо бесния експерт. Да му серааа фостичката на тоя ***.
39
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като слушам разни ояли се "ескперти", стигам до следния извод: Всяко намаление на данъци, ДДС, такси и всякакви подобни ще влоши катастрофално живота на хората! Направо са пагубни за България! Докато увеличението им ще увеличи благосъстоянието ни! Направо е перверзно.
38
1
 
1
 
! Отговори
а преди 1 година
до свободен: загуби ме когато почна сравнението "В социализма всички са", това е безумно, много е дълга темата, но като цяло това е все едно да кажеш - при един жесток диктаторски режим, биха били по-различни нещата. Да знаем, и затова не го искаме :), надявам се разбираш защо съм против.

Спонсорирани публикации