Мария Габриел се представи "изчерпателно и задълбочено"

Две еврокомисии решават сутринта дали българският кандидат е издържал теста
Обновена: 30 сеп 2019 22:41 | 30 сеп 2019 22:40,
109
Мария Габриел се представи "изчерпателно и задълбочено"
Снимка: БТА

Изслушването на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел, която е номинирана за ресора Иновации и младеж в следващата Еврокомисия, премина равно и без изненади.

След него председателката на Комисията по култура и образование на ЕП Сабине Верхейен заяви, че получените отговори са били “изчерпателни и задълбочени”. Оценката за представянето на българския кандидат ще бъде гласувана във вторник сутрин.

Тричасовото препитване съдържаше 25 въпроса от членовете на парламентарните комисии по култура и по промишленост, изследвания и енергетика към Габриел по новия й ресор и е част от процедурата по утвърждаване на новата Еврокомисия.

Българският кандидат заяви намерение работата й да се почувства в ежедневието на гражданите. Мария Габриел посочи 8 приоритета за мандата си като еврокомисар. Сред тях са запазване на водещото място на ЕС в развитието на науката, намаляване на различията в правенето на наука и иновации в отделните държави като средство за спиране изтичането на мозъци и повишаване на доходите.

Тя ще работи още за създаване на повече иновативни компании, за което според нея ще е нужно създаването на допълнителна евроструктура - Съвет за иновации, както и за въвличането на регионите в правенето на наука и иновации. Мария Габриел се обяви за сключване на партньорства с държави извън Европа, особено в Западните Балкани и Африка, както и за засилването на присъствието на жените в науката и в изкуствата.

Тя се ангажира да издейства повече пари за наука и изследвания, както и за младежки програми по време на продължаващите преговори за следващия бюджет на ЕС до 2027 г. Кандидатката обеща повече средства да се отделят по проекти за борба с климатичните промени, както и за цифровите технологии, които са настоящите й отговорности като еврокомисар.

Габриел обеща на парламента и повече отчетност, като обяви, че ще поиска от Европейския съвет за иновации да дава всеки месец информация на Европарламента за подбраните за финансиране с евросредства проекти.

Мария Габриел не пропусна да благодари на Бойко Борисов за номинирането й за еврокомисар и на бъдещата шефка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, че я предлага за ресор, който обединява два досегашни - култура, образование, младеж и спорт с наука и изследвания.

Един от акцентите на тричасовото изслушване на българския кандидат стана названието на ресора й, като редица депутати изразиха огорчение, че в него не са изрично посочени образованието и културата, а са обединени в понятието “младеж”. Според тях така се неглижира ролята на културата и на образованието за развитието на Европа и може да се стигне до ограничаване на достъпа до програмите. Наложи се Габриел да дава нарочни уверения, че културата за нея е “основен приоритет”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
6
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
До Чочо 84 Изчакай още малко. Господ ще ги накаже на изборите.
82
6
 
4
 
! Отговори
Чочо преди 4 години
Дай из форумите думата на червенотиквеничковчетата и им гледай сеира -змии и гущери миазми и злъч недостойна за мислещи същества ( ако са такива) . Представила се е достойно и какво лошо има в това ?
81
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая бохча се взе много на сериозно...
80
4
 
17
 
! Отговори
Да се чете преди 4 години
Изчерпателно-налапа накрайниците на цялата комисия , а задълбочено-демонстрира уменията си по прилагане на "дълбоко гърло" неща от които разбира.Остава да демонстрира и уменията си по "пулсиращ ***" за да е програмата пълна.И да се спази девиза-чрез проституция към евро интеграция.
79
22
 
9
 
! Отговори
Браво Мария ! преди 4 години
Достойно представяш България ! За разлика от недоразумения, като пенсионирания военен Радев ..........
78
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изказването и на френски! Каква българка си та се срамиш да говориш на майчиния си език, който дори е официален за ЕС?
77
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срам за България. Да си ходи на село, но и там я не искат.
76
2
 
24
 
! Отговори
Парламент преди 4 години
Като гледам, той и Европейския парламент като Българския и който и да било друг. Само си говорят някакви неща в стил: "Някой, нещо трябва да направи." или "Дайте да дадем." и си ръкопляскат или се обиждат и се карат. А ние плащаме сметката. Скука. Защо тогава мразим нашите депутати? Тази дума депутат и дипломат отдавна се е лишила от достойнство в смисъл и значение.
75
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази е окончателно изчерпана! Да яха метлата и да ходи в дън горите брюкселски!
74
0
 
22
 
! Отговори
DEM преди 4 години
"...за създаване на повече иновативни компании, за което според нея ще е нужно създаването на допълнителна евроструктура - Съвет за иновации..."WTF. Защо е необходимо да създаваш Съвет, който да стимулира създаване на повече иновативни компании? Какво означава иновативан компания? Някой в този Европарламент някога дали е работил в реалния сектор на икономиката, за да проумее основни пазарни принципи? Май не!
73
2
 
14
 
! Отговори
Русия преди 4 години
То туй ""изчерпателно и задълбочено" там не е сложно като Дана Боцката у Ю Корея.Браво на Джендриел!
72
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изчерпателно и задълбочено - по-скоро абсолютна словесна еквилибристика.
71
3
 
38
 
! Отговори
лоша работа преди 4 години
По никакъв начин не мога да възприема тази женица сериозно. Особена порода е - има такива от всички политически партийки (вж. С.Станиш). Никога, ама никога през живота си не са създали нещо, а от студентската банка - все началници стават и то с разни специалности като някаква си администрации, глобализации и дрън-дрън .И това не е само у нас - има го навсякъде по света. Не е добре, никак не е добре за нас, за децата ни, за бъдещето на света.Високите постове са им самоцел - кофти!
70
4
 
15
 
! Отговори
Палмата е гърбава преди 4 години
Даже Фандъкова има по-английски език, макар да знае само руски в самоковски диалект.таз лопа и клона и двата ореха тугедъ до пълното измълзяване на кокосовото мляко
69
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перфектен продукт на конщнктурата и безсъдържателното високоплатено чиновничество. Нищоговорене ,но убедително и високопарно. Нищо по-различно от времето на соца.
68
29
 
4
 
! Отговори
Tolio преди 4 години
До анонимен 84.Човешката злоба и завист нямат краи.Говорила е на Френски.
67
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как са и разбрали нещо с този нейният английски
66
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избираш десни - печелят посолствата губиш ти!Как ни изпревари Румъния, там избират леви и соросоиднатааа им прокуратура ги следи под лупа. Както Иванчева. Но румънския народ е мъдър и пак избира леви защото избере ли десни кво става - ими безнаказаност и корупция като при ГЕРБ и използване на прокуратурата и МВР за разправа с опозицията.
65
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дълбoкo се е изчерпaлa.
64
39
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БРАВО ГАБРИЕЛ! ДОСТОЙНА БЪЛГАРКА!