ООН: България е толерантна и нечувствителна към насилието над жени

Думата "джендър" е разбрана погрешно у нас
21 окт 2019 18:00,
94
ООН: България е толерантна и нечувствителна към насилието над жени
Снимка: Pixabay

България е с нисък дял на подадени сигнали за домашно насилие, трябва да се окуражават жените да докладват такива случаи, коментира специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович, която е на посещение в България от 14 до 21 октомври, съобщава БТА.

Още по темата

Във Франция бият тревога: 100 жени убити при домашно насилие

Според нея сме свидетели на толерантност и нечувствителност към насилието срещу жени. По отношение на правната рамка в тази посока тя отбеляза, че страната ни е предприела важни стъпки в правилната посока и припомни закона за равнопоставеност между мъжете и жените, както и промените в Наказателния кодекс във връзка с домашното насилие. Трябва да продължи работата по създаване и ефективност на кризисните центрове за настаняване на жени, жертви на домашно насилие, смята тя и каза, че е изненадана, че в София работи само един център. Общо в България има 13 такива центрове и това не е достатъчно, е мнението на Симонович.

Тя посочи пропуски в цялостната рамка, например свързани с изнасилване в семейна общност и препоръча и осъвременяване на Закона за борба с домашното насилие.
Друга нейна препоръка е да се създаде система за мониторинг и държавите членки да събират данни колко жени биват убити или наранени от интимен партньор или член на семейството, за да може по-задълбочен анализ и да има добра база данни, от която да се направят изводи.

Симонович призова също така за конструктивен диалог и за намиране на правилния начин за превод и тълкуване на термина "джендър", защото по думите й лошият превод на термина може да доведе до много сериозни последствия при тълкуването. Тя каза, че е получила доклад за ръст на речта на омразата и отпор на всички неправителствени организации, подкрепящи Истанбулската конвенция.

По отношение на ранните бракове и отпадането от училище, тя отбеляза, че превенцията на ранната бременност трябва да е основна задача на здравните медиатори.

Дубравка Симонович призова България да създаде нов цялостен национален план за действията срещу насилието срещу всички жени и момичета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
3
 
! Отговори
до 74 преди 4 години
Нищо не е приключило. Ако ИК стане закон в ЕС, както се очаква, решението на КС няма абсолютно никаква стойност. Европейското законодателство е наднационално.
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е прекрасна страна но като държава - Голяма Нула! Там където БКП е "царувало" общество не никне! БКП = БСП, Герб, ДПС и останалото гюбре от лайнариоти!
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ООН за правата на жените отговаряше един чаршаф от саудитска арабия. Пълен цирк.
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ООН да се саморазпуска и да си мълчи!! Провалена организация, в която за човешките права отговаря саудитец!! Пълна подигравка!! Акде у лево!! Опааа, ама то няма къде по на лЕво!!
69
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истанбулската конвенция няма да се приема в БГ,а само Истанбулската конфекция.Няма друго тълкуване на "***",освен "социален" пол,което за нас е неприемливо ,най вече *** образованието и произтичащите последици за контрол върху това , от външни лица.Кое да е приемливо,всичко е обяснено в ИК ,на всички е ясно и кашата е пълна.От ЕК изпратиха тълкуване на "***" и няма как да се промени в по приемливо.Центровете ,може да се увеличат,но помощта трябва да е двустранна и за двете страни.
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като те е срам, напусни и си смени гражданството, нямаме нужда тук от идиодизирани злобари
67
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В TED някаква се пeнеше да обяснява, че пeдофилията било нoрмално нещо. Сигурно вече и тях трябва да приемем?
66
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За щастие темата е приключила веднъж за винаги с решението на КС.
65
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А това че шведите бият жените си всеки ден , а че ги женят малолетни и раждат на 13 , тръгнали за българите да се хващат.Булекзит само.Така ще спрат фондовете и съответно финансирането на простите бойковисти.
64
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая дописка седи буквално рамо до рамо с дописката за цветнокожите,поизнасилили някаква девойка, и вече освободени. Неочаквано добра комбинация
63
1
 
30
 
! Отговори
Гредата и в окото преди 4 години
Тая шашава западна славянка въобще не посочва статистически данни. Май нещо не и изнася,че оплакванията от България били малко пък видите ли във Франция били много. Тая пръдла на 100% не знае,че България втора след Италия по Конституция дава пълни права и равенство на жените с мъжете,още в края на 40-те години на миналия век. Да провери Франция и нейната държава кога по Конституция са изравнила жените с мъжете. Преди 100 години проститутките в България бяха чужденки - унгарки,чехкини,хърватки...
62
14
 
5
 
! Отговори
Ха Ха Ха преди 4 години
Щом полицаите казват: И ние бием жените си, но те не се оплакват...Каква очаквате?
61
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"България е с нисък дял на подадени сигнали за домашно насилие"Почти мога да уловя скритото разочарование в гласа й. Вероятно се е надявала всички да бием жените си и телефоните за спешни случаи да прегряват.
60
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо подобно! Не сме " толерантни" Нито към насилието над жени и мъже! Нито към мигрантите които заляха Европа! Грешат нещо или им се иска да е така уви!
59
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не трябва да толерираме ге.йо.вете, лесбойките, содомитите, арабските " бежци", ***.те, чер.нокожите. Ако един мъж посегне ( по - скоро зашлеви и натупа )на жена си/ приятелката си това ще е поради слендите причини :- Тя му е изневерява- Тя е направила аборт- Тя е безотговорна спрямо него и децата- Тя не иска да поддържа домакинството- Тя не иска да забременява, ражда и има деца от него- Тя е кариеристка и кариерата трябва да бъде над всички, включително над семейство й и мъжа
58
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение:- Тя иска да се раздели и разведе с мъжа си - Тя иска да поеме и вземе изцяло функциите на родител- Тя иска всичките родителски права на детето / децата да са само за нея, но не и на мъжа / приятеля си. Мъжът трябва да му бъде едва ли не забранено да си вижда и се грижи за децата си. А най- унизителното е без никаква причина и основание грижовен и отговорен баща ( почти всички български мъже са отговорни бащи към децата си) да бъде лишен от детето/ децата си и да бъде на режим.
57
2
 
34
 
! Отговори
БатБулгар преди 4 години
Думата ,жендър" е много добре разбрана у нас, и в това е най-големия проблем!!! Всички в България, даже и малките деца, които са ,,таргета", вече знаят, че това е Сатанинска идеология, тип - ,,Ляв Окултизъм"За това и Патриарха, Имама, Католика и Протестанта се намесиха!!! Ако имаше и Шаманисти и те щяха да се намесят!!!
56
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Инъче пияни шведи, англичани и немци като бият работещите жени в хотелите е нищо. Я си глейдате вашите държави-баpдаци. България е с един от най-високите рейтинги по жени специалисти в IT сектора, инжинери и тн.
55
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората са бесни от случая с двамата афганистанци, а вече ни заливат с поредната "***" помия. Това е абсолютен цинизъм. НПО-тата защитават престъпниците и обвиняват невинни хора!
54
5
 
27
 
! Отговори
Не е така преди 4 години
Къде остава психическият тормоз, който всяка жена упражнява върху мъжа си системно, за да стигне той до физически тормоз. Всички жени се хвалят, че са по-умни от мъжете си и ги въртят на пръста си. Колко е вярно е друга тема...Но психическия тормоз и манипулацията е присъщ на дамите. Дори мъжът да е по-грамотен и интелигентен той е възпитан, че не трябва да прави "ковренски номера", "че интригантството не му приляга"...Той може, но е научен, че не бива. Гнуси се от това.