След смяната на часа: Слънце, сън и физическа активност

Д-р Сотир Марчев за това как да си помогнем
27 окт 2019 08:30, Елка Василева
3
След смяната на часа: Слънце, сън и физическа активност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Дискомфортът от смяната на времето засяга всички хора, както и домашните животни, каза пред БНР д-р Сотир Марчев.  Средностатистическият човек се адаптира към промяната за два-три дни, допълни той.

"Ние сме едно недоспало общество и когато увеличиш на едно такова общество съня с един час, автоматично намаляват инфарктите, инсултите и сърдечно-съдовите събития. Но от друга страна, винаги тази смяна на часовника разконцентрира шофьорите и поради това катастрофите в деня на смяната и в дните след нея зачестяват. Моят съвет е следващите дни, когато децата тръгнат на училище, да не ги оставяте сами на пътя," обясни лекарят.

Смяната на часовото време се отразява на всяка една клетка в човешкото тяло, тъй като те имат свой собствен биологичен часовник, казва още д-р Сотир Марчев.

Как можем да си помогнем?

"Винаги с чиста душа рекламирам три неща - слънцето, съня и физическата активност. Ние лекарите по принцип не препоръчваме на хората да се тъпчат с витамини, но витамин D, получен от слънцето, безспорно е от полза“, каза лекарят.

„Ако имате лични проблеми, не посягайте към антидепресантите, а увеличете физическата активност, престоя на слънце и съня. Слънцето лекува депресията. Слънцето, физическата активност и сънят са трите най-добри доктори и са основните средства за справяне със стреса и безпокойството," категоричен е д-р Марчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: смяна на времето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.