"Подкрепа" на протест: Болните работници не са престъпници

Злоупотребите с болничните – заради сбъркан здравен модел
Обновена: 27 ное 2019 12:53 | 27 ное 2019 12:53, Красимир Ангелов
18

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Болните работници не са престъпници!" - под този наслов се провежда националният протестен митинг - шествие на КТ "Подкрепа", който започна от площад "Александър Батенберг".

Основните искания на протестиращите са работодателите да поемат поне първите пет дни от болничните, да изплащат 100 процента от трудовото възнаграждение през този период,  отпадане на данъка върху минималната работна заплата, спешна актуализация на добавката за нощен труд, ограничаване на извънредния труд и прилагане на сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства.

Още по темата
В протестна декларация от синдиката заявяват, че фактът, че заявените първоначални намерения работниците да поемат първия ден от болничните не бяха осъществени, няма да приспи работниците.

Ръководството на КТ "Подкрепа" подчерта, че не приема опитите отговорността и задълженията на работодателите да се прехвърлят върху гърба на трудещите си или на НОИ. Декларацията ще бъде връчена на народните представители.

В нея се отбелязва още, че фонд "Общо заболяване и майчинство" изплаща както болничните, така и майчинството. От КТ "Подкрепа" смятат, че фондът ще увеличи дефицита, ако се натовари НОИ с отговорността да покрива и първите дни от болничните, а майките и техните деца ще продължават да са принудени да живеят в тежка бедност.

Лидерът на синдиката Димитър Манолов посочи, че причината за злоупотребите с болничните е в сбъркания здравен модел, както и в работодателите, които карат работниците да излизат в болнични. Ще искаме тази истина да се сложи на масата, заяви Манолов. Той допълни, че огромна част от фалшивите болнични идват от болниците, които имат интерес да хоспитализират хората без значение дали са болни или здрави. Манолов смята, че проблем е и сумираното изчисляване на работното време, което разболява хората и след това те излизат в болнични.

Както е известно, управляващите предложиха първият ден от болничните да е за сметка на работниците и да не се заплаща. След остро недоволство от страна на граждани, синдикати и партии премиерът Бойко Борисов заяви, че предложението няма да бъде внесено в Народното събрание.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много навременно искане!
Първите ПЕТ дни да се плащат на СТО процента от работодателите,така е в доста страни в ЕС!
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
значи държавата не може да се справи с фалшивите болнични и за това ще гърби всички, както със шофьорските курсове, пътищата по-лоши от в Африка, но не, младите шофьори ще ходят "5 години" на курсове, на изпита с кола изненада и естествено по-високи цени...
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Сега рабрахте ли

Ми не не можах да разбера, като им гледам биографиите на тия работодатели, все от червената боя...?
14
2
 
21
 
! Отговори
Иван преди 7 месеца
Българската мутра иска работника да му работи без пари и да не е болен, щото иначе печалбата намалява. Няма толкова нагли работодатели като българските. Гавра с работниците в 90% от фирмите ...
13
1
 
19
 
! Отговори
Молето момче преди 7 месеца
До Радо

аз се разболявам защото гърбя по 12 щаса на ден за една *** алчна гад наречена "работодател", а не се разболявам от седене зад масат в къщи

редно е да плати този който ме е разболял - не мислиш ли
12
7
 
13
 
! Отговори
Сега рабрахте ли преди 7 месеца
колко прави са били комунистите когато са национализирали награбеното на тези алчни гадове наречени "работодатели" и защо са ги изпращали в трудови лагери !?

радваите и се сега на "демокрацията" - нали това искахте
11
7
 
8
 
! Отговори
Радо преди 7 месеца
Аз за какъв *** плащам по 100лв здравни осигуровки, та работодателя за ми плаща първите дни болничен. Трябва 100% от заплатата да се заплаща още от първия ден от НОИ. Да се сложи лимит на лекарските заплати 8-10 хиляди и да няма хора с по 50к заплата, защото това не са единични случай! Също да има сериозни проверки за фалшиви болнични, но цялата сума да се плаща от държавата и да е 100%, а не както до сега 70%!
10
6
 
10
 
! Отговори
Discovery преди 7 месеца
Принципно за всеки проблем си има решение. Ако цяла година не си ползвал болничен, бам... един бонус равен на процент от заплатата, ако 2ра поредна година пак не си ползвал, бам още един бонус с още по-голям процент от заплата и хората дето не са болни ще се замислят дали да ползват болнични... мисля, че е просто и ефективно
9
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 7
И на работодателите проблема са тарикатите.
Никой работодател не желае да наказва прилежните си работници.
Такива популистки лозунги като "Болните работници не са престъпници" върши работа само за разделяне на обществото на популисти и на още по-голями популисти, и затова никой не дава решение, за да не го обвинят за работнически изедник.
А се знае, че всеки се възмущава когато някой мънкира.
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За извършени нарушения следва да се санкционират извършилите ги лица - служителите, ползващи фалшиви болнични, и лекарите, издаващи такива. Да ограничаваш правата на цялото българско население в трудоспособна възраст е подход, изцяло съобразен с ограничения умствен багаж на ченгетата, които управляват нашето подобие на държава.
7
15
 
6
 
! Отговори
Discovery преди 7 месеца
Монетата винаги има две страни, да оставим на страна традиционните проблеми с БГ работодатели и т.н. Много хора познавам, които си взимат болнични я за да си навържат празниците, я за да не ходят нощни смени и друг да ги смени... или просто щото може. Най-често това са болнични за по ден-два, но често и за по седмица.
И сега заради едни тарикати, трябва да страдат всички..., щото тарикати има дето само гледат да се покрият и друг да им свърши работата...
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е че кой е казал, че болните работници са престъпници !!!?
По скоро здравите просъюзниници са престъпници, като твърдят фейкове !
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ще си плащате, за да работите бе
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кирчо, каква втора каса те тресе? Нали ако я направят ще се назначи още един административен апарат и ще стане двоен. Парите за издръжка - от къде? Това с многото каси, че щели да се конкурират е за наивниците.
3
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Pak si namerili prichina da ne rabotiat dnes na darjavnite rabotni bulslujbi...basi bulgar expertite...gorkiat sultan ozman chak v diar bekir gi e zatochval predi 100 godini, ne se izliga na glava s tova pleme...
2
3
 
21
 
! Отговори
Кирчо Мирчо преди 7 месеца
Манолов , пойскаи още минимално почасово заплащане според бранша , отпадане на минималния осигурителен доход , справедливи данъци , намаляване на ДДС на храни и лекарства , втора здравна каса за повече конкуренция и контрол и много друго което е необходимо за живее този изтормозен народ .
1
2
 
24
 
! Отговори
БКП->БСПГЕРПОПВОЛ преди 7 месеца
Разбира се, че болните работници не са престъпници!
Това го кажете на червените другари "бизнесмени"!