Почина актрисата Стоянка Мутафова! Поклон!

Голямата актриса е починала рано тази сутрин
Обновена: 6 дек 2019 10:52 | 6 дек 2019 09:04, Петя Славова
243
Почина актрисата Стоянка Мутафова! Поклон!
Снимка: Булфото, архив

Голямата актриса Стоянка Мутафова почина рано тази сутрин. Тъжната вест съобщи нейният личен мениджър Евгени Боянов в профила си.

"Тази сутрин в 6.15 часа загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата й памет!"

Голямата българска актриса имаше напоследък здравословни проблеми и се намираше в реанимацията на Военномедицинска академия.

Още по темата

До последно, на 97 години тя играеше на сцената на Сатиричния театър, като я е сред основателите му.

Стоянка Мутафова бе оперирана през октомври от възпалена жлъчка, но получи усложениня и лекарите дълго се бориха за живота й.

Актрисата постъпи в реанимацията на ВМА, където до последно бе и Стефан Данаилов, когото загубихме на 27 ноември.

На 2 февруари Стоянка Мутафова щеше да навърши 98 години. Родена в София, в семейство на драматург от Народния театър, нейният път е предначертан  да бъде на сцената. И въпреки, че първо завършва филология в Софийския университет, следващото й обучение вече е в Държавната театрална школа към Народния театър "Иван Вазов", след което и следва в театралния отдел в Прага.

Стоянка Мутафова участва в повече от 90 театрални постановки. Многобройни са и изявите и в телевизионни продукции и киното. Основен  неин партньор на сцената е Георги Калоянчев, но играе още с Георги Парцалев и Апостол Карамитев.

Остава в историята на българското кино с ролите си в "Точка първа", Любимец 13", "Специалист по всичко", "Бялата стая", "Топло"... В детските спомени няма да забравим и с ролята й на баба Цоцолана в "Патиланско царство".

Мутафова има три брака - с чешкия режисьор Роберт Роснер, с журналиста Леонид Грубешлиев, от когото е и дъщеря й Мария (Муки) и с артиста Нейчо Попов. За него именно тя споделя, че е любовта на живота й.

За професионалните й постижения легендата на българския театър има множество отличия, сред които орден "Стара планина", наградите "Аскеер", "Златен век", "Златен Кукерикон", почетна награда "Принос в културата и обогатяването на световното театрално изкуство", голяма награда за изключителни постижения в световното театрално изкуство "Парад на изкуствата" и много други.

Поклон пред светлата ѝ памет!


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
4
 
23
 
! Отговори
Никоя преди 1 година
Велика !!! Поклон !!!
177
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва се радваме че е доживяла до дълбока старост и да я изпратим с уважение.---------Да!Имала е добър ген и е живяла дълго.Това е дар от Господ!
176
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да се каже за нея, все ще е малко. Лек път!
175
10
 
17
 
! Отговори
Мутафова пя в хора преди 1 година
на червените главорези, но когато пя ние всички се веселяхме. Нека сега да свалим шапки пред таланта Мутафова и да не я обвиняваме за това, че в социалистическа България просто нямаше друг хор в който да се пее, просто нямаше.Мутафова бе прекрасна актриса и с талата си успяваше поне за кратко да ни накара да забравим за комунистическото блато в което всички бяхме затънали до шия. Нека не забравяме, че ние не накзахме комунистическата върхушка която се гавреше с българския народ, да не я виним!
174
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велика беше ! Светла и памет !!
173
6
 
35
 
! Отговори
Grigorova преди 1 година
Поклон пред голямата Стояна! Незабравима за няколко поколения българи .Уникална.
172
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало тАнАйжЪрката ако ги нямаше тези пенсионери ти щеше да си едно големо ла, но.Личи си че си продукт на малоум, ни родители. Попитай баба си и дядо си и те ли са такива за каквито ги имаш. Аз съм на 25 години но съм от нормално семейство а не от наркома, нско и алкохолизирано. За разлика от теб съм възпитан да уважавам възрастните защото те са изградили България след втората световна ако това изобщо си го чула. Малко се съмнявам да знаеш нещо по въпроса ти си еднокнижничка като банкянския Учен.
171
4
 
40
 
! Отговори
AAA преди 1 година
Трябва се радваме че е доживяла до дълбока старост и да я изпратим с уважение.Почивай в мир госпожо .
170
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** *** даже не оставяте и починалия човек на мира,голямата ви помия ще ви удави ***.стига сте пл'ли оставете жената да почива в мир.Вие далеч не сте стока за мирисане.
169
43
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ТИНЕЙДЖЪРКАТова можеш да твърдиш за комуниста Стефан Данаилов, който изневери на изкуството и влезе в политиката да популяризира делото на големите крадци и убиици, с което сам се овъргаля в тинята. Стоянка Мутафова никога не се е занимавала с политика, а със сигурност са се опитали да я вербуват.
168
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПенсионерЕдинственото, което ще оставят подобни на "ТИНЕЙДЖЪРКА" е кафява следа. С извинение!
167
2
 
22
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До АНОНИМЕН 157 Не си разбрал добре. Правише се опит да влезе в Гинес , но се оказа че има играеща американка по възрастна от нея. Бог да я прости.
166
5
 
37
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До ТИНЕЙДЖЪРКА:По-всичко си личи,че си тинейджърка,като стил,израз,говор,правопис,мнение,отношение...?!?!?!Мисля,че не е лошо да се поограмотиш и без това,темата за функционалната ви неграмотност е актуална за деня,и най-важното да разбереш,че рано или късно и ти ще остарееш!?!?!?Тези хора,за които говориш,добри или лоши,Бог да ги прости и да почиват в мир,поне са създали нещо и оставили следа в живота на изкуството,киното,театъра?!?!?!Мислете,вие,като поколение,какво ще оставите след вас!?!?
165
76
 
9
 
! Отговори
ТИНЕЙДЖЪРКА преди 1 година
ОМРЪЗНА МИ ДА ГЛЕДАМ НАВСЯКЪДЕ ПО ВСИЧКИ КАНАЛИ ГНУСНИТЕ ПЕНСИИ КОМУНИСТИЧЕСКИ НЕКРОЛОЗИ И СМЪРНИЦИ.ИЗНАСЯЙТЕ ГИ ВСИЧКИТЕ БИВШИ КОМУНИСТИ И ПОЧИСТЕТЕ ВСИЧКО ОТ ТАЗИ СТАРЧЕСКА ДЕГРАДИРАЛА И ВМИРИСАНА ПРОКОБА ОКУПИРАЛА И ТРОВЕЩА СТРАНАТА НИ.ТАЗИ ЛАКОМА БАБИЧКА НЯМАШЕ ЕДИН СЕРИАЛ КОЙТО ДА ВКЛЮЧИШ БЕЗ ВМИРИСАНОТО И ПРИСЪСТВИЕ ДА СЕ НАТРАПВА само умствени *** скърбят за комунистите.Стефчовци Ласковци и Стоянки край Време е и останалите да бъдат сметени от екран преди да измрат в ефирот лакомия
164
2
 
54
 
! Отговори
Турчина преди 1 година
Как може да плюете по величията си?Поне пред смъртта замълчете.Някои пишат,че чакали Лили да я последва...Всеки е жертва на времето в което се е родил,но таланта няма принадлежност.Вие не сте срещу проблема в държавата,а сте част от него.Сбогом,Стояно и благодаря,че бях твой съвременник!
163
5
 
39
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Много голяма.Лека и пръст...Такъв живот - всекиму!
162
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кои са идолите, които създаде демокрацията освен Жоро Илиев и Илия Павлов?
161
10
 
5
 
! Отговори
Никк преди 1 година
Някой няма ли да каже че гладните доктори са я уморили?
160
3
 
40
 
! Отговори
probi преди 1 година
Не ви ли е срам да пишете гадости за нашите велики артисти, певци, музиканти, хората на изкуството, записани завинаги в Книгата на великите и напуснали този свят? Никой от днешните актьори или актриси не може да се доближи дори и на милиметър по талант и по можене до онези, които вече не са между нас! Ние сме хора и никой не е перфектен. И те не са били. Но са велики с оставеното след тях! Почивай в мир, Стояно!
159
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЧЕРВЕНИЯТ ОРКЕСТЪР!!Дали е възможно толкова простотия да се събере в едно човешко същество....