Плевнелиев: Правителството е стабилно, чака ни работа!

"Радев не го играе президент", оцени предшественикът му
Обновена: 24 дек 2019 14:59 | 23 дек 2019 23:06, Екип на Dnes.bg
267

Противопоставяне между демократи и популисти - такъв сблъсък ще видим и през 2021 година. На фона на международната нестабилност България стои добре. Кредитният рейтинг стигна до нива, каквито никога не сме очаквали, има много нови фабрики. Двата нови избора затвърдиха водещата роля на ГЕРБ".

Това каза президентът (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев, който бе гост в студиото на "Денят ON AIR".

Според него правителството е стабилно и през 2020 година ни чака много работа по модернизацията на страната.

"Сигурен съм, че Борисов със своя политически хъс да остане в историята, ще направи всичко възможно това правителство да остане докрай. В Народното събрание няма революционни предпоставки", каза още Росен Плевнелиев.

По мнението му стабилността ще ни доведе до регулярни избори през март 2021 година.

"Радев не го играе президент. Държавният глава не спазва Конституцията, отказва да бъде обединител, институционален балансьор. Държавният глава трябва да е символ на мъдрост, човек, който изгражда мостове. Радев сочи към правителството, към НС - един дребен популист - по начина, по който действа. Моята прогноза е, че той няма да иска да има втори мандат. Той иска да вземе властта", заяви бившият държавен глава.

По думите му Радев се заиграва с "Демократична България".

"Ако държавният глава искаше да направи промяна за избора на главен прокурор, той можеше да действа по съвсем друг начин. Радев игра като част от системата. Има къде да се пипне Конституцията и тя да се подобри. Подходът трябва да е точно обратният на този, по който действа президентът Радев", коментира Плевнелиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Toй смята, че може да се помисли в 2 направления за промени с Конституцията.

"Едното е свързано с функцията на вицепрезидента. Това е една длъжност, която я няма във всяка от другите демократични държави. Важно е да осмислим ролята на държавния глава като обединител", каза още Росен Плевнелиев.

Той коментира и темата за нуждата от реформи Националната следствена служба.

"Гордея се, че помогнах най-после да облечем всички служби със закони. Ако не работят правилата в НСО, нека се зададат съответните въпроси. Моята съпруга и децата ми не са стъпили в кола на НСО, когато аз бях държавен глава. Трябва да се види какъв риск има при първата дама днес, за да я пази НСО", категоричен бе Плевнелиев.

Според него би било голяма грешка, ако се допусне политическите партии да финансират НСО.

"Трябва да се преосмисли и ролята на служебното правителство. В момента се получава така, че държавният глава прави едно служебно правителство за 2-3 месеца", предложи Плевнелиев.

Президентът изказа мнение и за годишното слово на Ахмед Доган.

"Мен ме впечатли оценката, че демокрацията у нас е неработеща. Нещо, с което аз не мога да се съглася. Това е може би изграждане на мостове към някаква популистка формация. Поставихме фундаментите на българската демокрация, сега трябва да подобряваме", обясни Росен Плевнелиев.

Той каза, че не очаква оставка на министър-председателя или парламентарна криза.

"Борисов има политически инстинкт и мн ого бързо разчиства, когато има проблем. Промени със сигурност ще има. Еврозоната е голямата стратегическа цел за България през 2020 г. Влизането ни в Еврозоната е ново ниво в интегрирането ни в ЕС. Очаквам нови инвестиции и нови фабрики", прогнозира Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
16
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Борисов Работи добре - Хора като Плевнелиев и Цветанов Пречат .Чудя се защо Борисов се плаши от тези двамата ?Защо спира ГДБОБ и Прокуратурата да ги Разследват - БГ Съда ще ги вкара в Затвора и ще Конфискува Ограбеното от Бюджета .
208
0
 
24
 
! Отговори
По паркинЗите преди 4 години
А може би Чехлю пак ще продава помашки труд на безценица в Германия? По паркивЗите...
207
2
 
29
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Каква "работа" го чака Ръпонсен Плювнелиев?
206
2
 
27
 
! Отговори
На Мамаевкурган преди 4 години
Този е,кроманьонец нищо повече
205
2
 
51
 
! Отговори
Кукла на конци преди 4 години
Беше и си остава кукла на конци,Без мнение, бе з мисъл в главата,абе плевнелиевввв...
204
1
 
45
 
! Отговори
да не е болен? преди 4 години
Роската да не е болен? Не е изтърсил нито една мърсотия срещу Русия!
203
1
 
42
 
! Отговори
НЕ СЕ ПОКАЗВАЙ! преди 4 години
НАЛИ ЩЯХА ТВОЙТЕ ШЕФОВЕ ДА ТИ ДАВАТ РАБОТА В САЩ-ОЩЕ ЛИ СИ ТУКА! ЧИБА-ПОЗЬОР жалък си,да не те е изгонила и синоптичката !
202
2
 
35
 
! Отговори
чака ни работа каза преди 4 години
УхилкО за по-дълбока стрижба на заблудените офси гласували няколко пъти за партия ГеПи тази вълна да бъде презавъртяна в надути непрозрачни обществени поръчкии присвоеното да бъде трансферирано в офшоркитекъдето никой ни лук ялни мирисала гласуващите офси да си пасат
201
1
 
36
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
Имам чувството,че май предколедно е влязъл в Интернет.
200
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
десо маприбери си чехлььотоизбягал е от вкъщи
199
1
 
42
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
Радвам се на големият работар! Той искаше да пише две книги, дали ги е написал? Бих веднага купил и двете. Някой може ли да интерпретира израза: "Радев не го играе президент"? Не знаех че президентството е игра? Тогава всяко дете би пожелало да е президент, даже малката Плевнелиева
198
0
 
45
 
! Отговори
До Плювнелиев преди 4 години
*** се скрий някъде ! Писна ми от комсомолски селеЦари и мутри !
197
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този много го харесвах но излезе голям ***.
196
0
 
20
 
! Отговори
Stefano преди 4 години
***
195
0
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това човече никога не е бил президент. Беше обслужващ персонал на мафиотската групировка ГЕРБ и техен съучастник. Трябва да му се потърси и на него наказателна отговорност за унищожението на България и геноцида срещу хората. Такъв соросоидeн *** се среща доста рядко.
194
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
роско-боско
193
2
 
49
 
! Отговори
шопен преди 4 години
чека ви голема тояга и бесило пред парламента плювньовн
192
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
баба изкопува стари вестници в които има снимки на Розен Кокошкарников.В Столипиново жена й предсказала че ще живее още 3 години 3 месеца, 3 седмици, 3 дена и три часа.Баба ходи по малка на всеки 3 часа. По тази причина й трябват 4541 хартичета, Т а баба тражи да збере 4541 снимки на Розен защото най-добре обисвали и попивали старческата кисела мочка
191
0
 
49
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
ГЕРБ дояждат Построеното от Бай Тошо и Народа .
190
32
 
4
 
! Отговори
БРАВО! преди 4 години
От всички форуми в нета в този форум има най-много неграмотни русо-роби, до един от село и все с основно образование. Напразно сте се родили нещастници- оставате си елементарни душици...