МВР със съвети: Как да се пазим по време на извънредното положение

Полицията предупреждава за измами от ловки мошеници
16 мар 2020 12:00, Красимир Ангелов
41
МВР със съвети: Как да се пазим по време на извънредното положение
Снимка: БГНЕС

МВР разпространи насоки към гражданите във връзка с извънредното положение, което е обявено в страната.

Поставени в условията на извънредно положение, хората са склонни да действат прибързано, под влияние на силни емоции. Същевременно, тази ситуация е "добра среда" за развиване на престъпни намерения, алармират от вътрешното министерство.

"Основното правило е - винаги проверявайте достоверността на информацията, която може да се окаже заблуждаваща и използвана с цел извършване на престъпление. Сигнализирайте на телефон 112. Не давайте пари на непознати по никакъв повод!“, посочват от МВР.

От там припомнят на гражданите от какво е най-важно да се пазят:

Престъпления против собствеността на гражданите

Измами

Измамниците успешно използват желанието на хората да помагат на полицията, други ще се възползват от страха и несигурността около разпространението на коронавируса. Не им позволявайте да злоупотребяват с вашите емоции, бъдете бдителни!

Бъдете много подозрителни към всяко телефонно обаждане или съобщение, с което организация или институция ви подтикват да предприемете незабавни действия за даване на пари по повод разпространението на коронавируса!

Имайте предвид, че измамливите обаждания могат да се случат по всяко време на денонощието, докато сте на работа или вкъщи! Матрицата при телефонните измами е една - по телефона искат пари, схемите са различни.

Използвайки ситуацията в момента, е възможно сценариите за телефонни измами да бъдат свързани с коронавируса

Примери:

Полицията търси съдействие от вас при провеждане на операция за задържане на телефонни измамници;

Обаждане от непознат, който се представя за лекар, твърди, че Ваш близък или роднина е заразен с коронавирус и е необходимо да заплатите определена сума за неговото лечение;

Плащане на пари за освобождаване на колетна пратка, съдържаща лекарства, ваксини, отвари и др. за лечение на коронавирус инфекция или медицински предпазни средства като маски, ръкавици и др.;

Даване на „капаро“ за закупуване на лекарства, ваксини срещу коронавирус, медицински предпазни средства и др. на по-изгодни цени.

Не се доверявайте на обаждания от непознати или такива, представящи се за полицаи, лекари, ваши близки или роднини, особено, ако ви искат пари за лечение на коронавирус, закупуване на ваксина, лекарство и др.! Опитайте се да запазите самообладание!

Ако имате съмнения, че ваш близък или роднина е заразен с коронавирус потърсете информация от здравните власти или се свържете с тел. 112!

- игнорирайте онлайн оферти за ваксини, лекарства и др.!
- в случай на посещение на домашния Ви адрес от непознати, независимо дали са облечени в защитни медицински облекла, изисквайте задължителна легитимация за удостоверяване на принадлежността им към органите на МВР или здравните власти.

При съмнение за опит за неправомерни действия, позвънете на тел.112!

Кражби и грабежи:

- Използвайте предимно електронни начини на плащане(банкови карти);
- Не носете в себе си големи парични суми;
- Не съхранявайте големи парични средства в домовете си;

Към представителите на фирмите:

- Не съхранявайте в офиси и търговски обекти големи парични суми - по възможност ги депозирайте в банкови институции;

Вземете мерки за охраната на стоките, които остават в наличност в търговските обекти;

- Юридически лица, които ще продължат да работят (в частност хранителни магазини и аптеки), и към момента генерират значителен оборот – да създадат организация за ежедневно инкасиране на паричните средства, а при необходимост и по няколко пъти на ден, с оглед недопускане на събиране и пренасяне на големи парични суми;

- В работещи търговски обекти, при необходимост да бъдат наети допълнително лица за осъществяване на охрана, с цел контрол и създаване на организация при пазаруване на гражданите.

По отношение на хранителни продукти:

- Обръщайте внимание на обявените цени на хранителните продукти и стоки от първа необходимост по стелажите на търговските обекти и стойността им при заплащането на каса;

- Не се предоверявайте на обяви в интернет сайтове, предлагащи хранителни продукти и стоки от първа необходимост от неизвестни източници, както и не пазарувайте от импровизирани пазари.

- Бъдете бдителни при теглене и разплащане с електронни платежни инструменти, с оглед неправомерно придобиване на данни от тях

По отношение на лекарствени продукти:

- Закупувайте лекарствени продукти и медикаменти единствено от лицензираните аптеки и дрогерии, които имат съответното разрешение;

- Дрогериите и сайтовете за продажба на лекарствени продукти по интернет могат да предлагат само лекарства, които не се отпускат по лекарско предписание. уверете се, че тези сайтове имат разрешение за търговия на дребно по интернет, както и регистриран стационарен обект.

- Имайте предвид, че не всички предпазни маски, облекла и антибактериални гелове са медицински изделия. такива са само тези, закупени от лицензираните аптеки и дрогерии;

- В случаи на установени завишени цени на предлагани лекарствени продукти и медикаменти, сезирайте компетентните органи – Изпълнителната агенция по лекарствата – /ИАЛ/, Комисията за защита на потребителите – /КЗП/, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти – /НСЦРЛП/, или подайте сигнал на тел.112.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те ле ми казват...
29
3
 
9
 
! Отговори
до 34 преди 4 години
Тъпотия, човек, тъпотия. Самосъзнание чакат от хомо еректус. Прилича на човек,ама не е
28
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една съседка се върна преди седмица от Европа и от тогава тя и семейството и Вършеят из София - на пук ! -без маски ,без ръкавици . това лошотия ли е ? безотговорност ли е ?
27
2
 
3
 
! Отговори
... преди 4 години
До ВасилевСвръхсекретна информация викаш. А 100 човека я знаят. И кое е тогава свръхсекретното бе да ти го туря и на тебе у дебело черво.
26
1
 
8
 
! Отговори
до 29 преди 4 години
Идва идва , ама както идва в сряда може и да не идва, зависи как ще се рутура пощата. Разни арогантни смешници пишат по интернет да "блеснат" анонимно. Живей си скотския и снобски живот, вярвай си, че си най-важния във вселената, като поостарееш ще ти дойде друг акъл в главата. Не е до пари, до осъзнаване е. Не виждам защо ще се дразниш с нормалния българин, които има нормални житвйски проблеми и е притеснен за семейство, родители...освен комплекси друга причина няма,брат.
25
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерси много за информацията. Маски си купих от UK, идват в сряда. Да не съм луд да дам 20лв. за маска със сменяеми филтри 3М, N95, която там струва пенсове. С карта плащам всичко от 15 години- с пари в брой не работя. Е, всеки месец, разбира се, изтеглям по едни 1000лв. да имам някакъв кеш- понякога е нужен от време на време предимно в стриптийз барове. Всички сметки и данъци плащам само онлайн. Човек с шесфцифрен оборот на кредитната си карта съм и относно плащания и сигурност съм доста на "ти"
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пример за отговорно отношение към семействотоПешо вече 10 дни спи при любовницатаЗа пръв път имаше начин жена му да го хвали
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо триете...че шведите ще ни полазят връщайки се от джоб- гурбетЗащо пречите на хората да се информират и пазят
22
1
 
9
 
! Отговори
kaputt преди 4 години
до Василев, като цяло пишеш адекватни неща но не са актуални в този момент, в момента приоритет е индивидуално оцеляване, дай адекватен съвет за това положение , а после като оцелеем пак ще те четем Проблема е че в момента всеки човек иска да покаже колко е самоволен и как някаква си власт там някакви гл.у.па.ци ще му казват какво да прави, този вид отношение е потенциална заплаха , имам такъв съсед и няма начин да му обясня че положението е сериозно, ето дайте съвет за тази ситуация
21
1
 
18
 
! Отговори
Край преди 4 години
При опит за изнасилване можете да се пазите с кашлица. Ако искате де.
20
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аха, ние да си седим по къщите, а заразени англичани да карат ски и пият бира по курортите?! Няма да стане. Излизам на разходка и ще се мотам до откат. Нагли сте!
19
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спете си вкъщи не при любовниците. Мерките и теглилките които ги взимат са закъснели с два месеца. Януари месец пишех. Затворете границите спрете полетите. Но никой от управниците не чете Сайтове те четат само къде има офшорки да си покрият милионите. Сега ни подпалиха стабилно. От цялото бездействие на баш управниците ше го отнесе баш племето. Чакаха от брюксел заповед но тя така и не дойде. В брюксел като плъднат у бугарско се населат. Но пък ще приберат 812 милиона за справяне с куРоната.
18
8
 
4
 
! Отговори
Bog da ni pazi преди 4 години
MVR da pusne zatvornicite schtoto sa na gysto i glei ko stava?
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Които и да ви заговори на улицата или по телефона казваите НЕ ИСКАМ! Разкарай се.Полицията няма да ви иска пари в Петък в Банкя на чешмата глобяваха неправилно паркирали и един шофьор ги пита дали може да плати на тях казаха му НЕ МОЖЕ!
16
2
 
16
 
! Отговори
Умбабаев преди 4 години
Тоалетна хартия купихте ли си достатъчно?
15
2
 
13
 
! Отговори
Ало, ЩАБА преди 4 години
В подкрепа на мерките, е необходимо на възрастните хора /не само записаните заа социален патронаж/ да им се дотавят хранителни продкти Цяла армия от шофьори на служебни автообили правят по два курса с рзнокалибрени началства и са на заплата. Всяко ведомство да пренасочи шофьори и коли за тази услуга към социалните служби. Така уязвимите са изолират и няма да създават проблеми на здравната система.
14
1
 
12
 
! Отговори
Измамен преди 4 години
Ще ви светна и Аз за една схема по която ме измамиха мен преди времеИдват двама съмнителни и ти предлагат ремонт за малко пари били се върнали от Англия!Ти вярваш на това което те лъжат и се съгласяваш а те си водят още и те ограбват
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Погледнато реално и трезво на нещата трябва да се вслушаме в съветите защото връщащите се от там нямат работа тук и ще въртят далавери и измами с нас.Бих добавил още един съвет не се доверявайте каквото и да ви говорят непознатиДори ако искат да ви помогнат с ремонт за малко пари това е измама и ще ви оберат.
12
4
 
22
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Простолюдието, вместо да се правите на интересни, спазвайте указанията на властите. С безотговорното си поведение, само влошавате ситуацията включително и СОБСТВЕНОТО СИ ПОЛОЖЕНИЕ. Ако продължавате да се правите на големи тарикати държавата може веднага така да затегне мерките, че ще се чудите откъде ви е дошло.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е психиатърът Сотиров за регреса. Регрес означава да се държите инфантилно.Някой трябва да ви пази, да ви носи храна в къщи, да ви дава джобни...Аре пораснете!Най-много ме е яд на туристическите фирми:Пари имате, купувайте каквото се продава в момента-храна, лекарства, маски, реактиви за тестове.Проблемът на Прехода в България е, че БГ фирми се поддържат от системата в името на българското.Грешка!-всичко неконкурентно в трябва да си иде от бизнеса !