Вирусолог вярва: Здравната ни система ще се справи

Трудно е да се каже кога ще е пикът, смята проф. Златко Кълвачев
18 мар 2020 22:25, Красимир Ангелов
25

От Центъра по биотехнологии към Министерството на науката и техниката на Китай обявиха, че препарат против грип е показал клиническата си ефективност при лечение на заболяване, предизвикано от новия вид коронавирус.

"Това лекарство не е ново, ползва се за лечение на грип и редица РНК-ови вируси. Мисля, че някой от препаратите за Хепатит C ще е ефикасен и за лечение на коронавируса. Има и друго, много по-ново лекарство - японско, сигурно ще се чуе и за него", каза в студиото на "Денят ON AIR" проф. Златко Кълвачев.

Още по темата
"Би трябвало да се справим, здравната ни система не е от вчера. Медиците имат право да се опасяват за собствената си защита, надявам се скоро ще излезем от тази ситуация. Едва ли някой може да каже кога ще дойде пик и кога ще отмине. Не мога да дам прогноза. При положение, че няма ваксина, е нужно голямо количество имунно население", смята проф. Златко Кълвачев.

По думите му над 80% от хората ще се заразят и много няма да разберат, ако не се тестват.

"Сега се движим нагоре към върха, не се наемам да прогнозирам кога ще бъде пикът, но ще е тази година. Едва ли заболелите ще бъдат някаква зашеметяваща цифра. Днес беше обявен случай на 103-годишна жена, която вече се е възстановила", добави той.

Според него сега ще си научим урока по трудния начин.

"Знаем, че инкубационният период за коронавируса е между 2 и 22 дни, повече от този на грипа. Знаем, че клиничните прояви в първите дни не се различават от тези на грипа. В тежките форми имаме прояви на пневмония", обясни проф. Кълвачев в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Неговото мнение е, че вирусната диагностика се извършва в лаборатории от специалисти и едва ли кръвната група, расата и полът имат значение затова дали ще се заразим с коронавируса.

"Бързите тестове е добре да са широко разпространени, но става въпрос и за антигенни тестове, които засега липсват на пазара. В момента се предлагат бързи тестове за откриване на антитела", отбеляза вирусологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На дизеттьорите и на далавераджиите трябва да бъде забранено да практикуват.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбрал е, защото знае, че една банда вирусулози направиха този фейк, за да вземат и те малко пари. Който умре от короната, няма да умре от грип и други болести. Смъртноста на наелението ще си остане същата, с разликата че много фирми и държави ще загубят доста капитал след "Пандемията".
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Системата може и да издържи, ама ние няма да можем...
17
4
 
5
 
! Отговори
. преди 4 години
А бе професоре, как разбрахте, че Здравната система ще издържи. Това е свързано с много фактори, които изобщо не са пряко медицински - математически модели, бюджет, кражби, късмет, логистика, блокирани граници с тирове с лекарства, стрес фактор при медицинските работници и т.н. до безкрай. Може и АЕЦ-а да спре. Ще издържи пияната ти глава на поредната бутилка алкохол."При положение, че няма ваксина, е нужно голямо количество имунно население", смята проф. Златко Кълвачев." - КУЛТ!!! ***!
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се оправим ...за света след 2 години За нас може за 3 до 5 години. Тоя вирус ще остане дълго
15
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Корона -вирус е Китайска ИЗМАМА. Тия разпространяват зараза, за да може, веднага след това, да продават защитни маски и други лекарства.. Китайците да бяга към Китай !! Посланика им - също...
14
2
 
3
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Аз като малък примврно вярвах в Дядо Коледа.
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лови жълти, бели на лекарства и муддахедини (според статистиката)
12
2
 
7
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 4 години
Естествено, в това време трябва да скрием рисковите групи вкъщи и само да им носим храна. Месец ще издържат така, но не и година-две.
11
3
 
10
 
! Отговори
А бе преди 4 години
Тя здравната система ще се справи по обичайния начин,ама погребалните агенции дали ще смогнат?
10
8
 
6
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 4 години
Всяка епидемия затихва, когато се достигне необходимият процент от преболедували, които създават колективен имунитет. Дотогава никоя мярка не може да спре заразата, вилнееща сред нас. Най интелигентно би било да изкараме вируса по-скоро и така той ще изчезне по естествен път за седмици. Броят на заразените ще е един и същ, но без карантини болестта ще изчезне много по-скоро. С крутите мерки на Годжи ще го влачим тоя вирус с години.На маймуни ни направиха.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи за да се чака пик трябва да спрат да се прибират от чужбина и тогава да се контролира вътре в страната.Сега всички тук сме на старт линията,обаче все нови състезатели се прибират.Така старта се отлага с всеки ден.
8
6
 
6
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 4 години
До Т. шак. Явно не си се опитвал да умреш в българска болница! Опитай! Покани и роднини!
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормалните хора се опитват да ви кажат, че единственият вариант е да си минете по реда, но ужасеното стадо се крие в маски и се кланя на земни богове...
6
5
 
6
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
До Уонко НормалниятПроф. Кълвачев е един от най-добрите вирусолози в България. Доскоро беше в НЦЗПБ, но се махна от простотията в тази закостеняла соц институция и мина в частния сектор.Прочети какво казва човекът. Има какво да научиш.
5
5
 
9
 
! Отговори
MGS преди 4 години
До Анонимен 2Миналия век как са борили вирусите - никак. В семейството на дядо ми (роден 1917г.) от 7 деца до пълнолетие оцеляват само 2, страшно здравословно ще да е било. Сега средната възраст на заразените е колкото по това време максималната за живот...
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че е водещата, че да гледам предаването, иначе не бих гледал..Някой знае ли й телефона?
3
2
 
9
 
! Отговори
9314 преди 4 години
От първата грипна ваканция питам как ще бъде решен въпросът децата на медицинските и социалните раотници, на полицаите. До момента - нищо. Звънях в соиалното министерство - посочих многоббройните служебни шофьори по всевъзможни държавни структури, които имат по 2 курса дневно, ако шефът не рабботи вкъщи. Сега тези шофьори бездействат, а на възрастните хора нма кой да им доставя хранителни продукти, а те да мируват по домовете. А цаплатите на шофьорите си се изплащат. Хайде, мобилизирайте ги!
2
5
 
5
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 4 години
Кое? Здравна Система хризантема ли бре! Смех. Кой им плаща на тия шмекери. Клоунада в смърт. Тва е
1
4
 
2
 
! Отговори
Вирус преди 4 години
а да видим