МЗ алармира: Кръводаряването спадна рязко!

Вирусът не се предава по такъв начин, безопасно е!
7
МЗ алармира: Кръводаряването спадна рязко!
Снимка: БГНЕС

Всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страната ни, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

За да успеят центровете по трансфузионна хематология да осигурят необходимите на лечебните заведения количества кръв и кръвни съставки, екипите в центровете ще работят с удължено работно време, а там, където е възможно – и през празничните и почивните дни. Преустановена е единствено дейността на изнесените екипи с оглед въведеното в страната извънредно положение.

Гражданите трябва да знаят: извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв, без да има какъвто и да е риск за здравето им.

Освен това трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции.

От ежедневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и т.н.  Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

Само в София за периода от 01.03. до 15.03.2020 г. броят на кръводарителите е спаднал с близо 600 души  - 1138 души в сравнение със същия период на 2019 г., когато кръводарителите са били 1739.

Във всички центрове по трансфузионна хематология в страната е създадена стриктна организация, така че да се гарантира в максимална степен сигурността на всеки един кръводарител. Всички служители в кръвните бази са снабдени и оборудвани с необходимите предпазни средства.

Министерството на здравеопазването отправя апел към всички, чието здравословно състояние позволява, да помогнат в настоящата ситуация и да дарят кръв. Целта е да бъдат осигурени на лечебните заведения необходимите им кръв и кръвни съставки, за да бъдат извършвани животоспасяващите операции и спешните медицински интервенции.

Дари кръв - спаси живот!

Повече информация за кръводаряването можете да намерите на сайта на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ): https://ncth.bg/ . Актуализираното работно време на центровете по трансфузионна хематология ще бъде достъпно на сайта на НЦТХ, както и на сайтовете на отделните центрове в рамките на утрешния ден.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
нормално, затврят мааалата, те там за пара помагат, ама вече не... лошу
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много познати редовно даряваха, докато на един от тях не му се наложи да ползва и - нъцки, няма. И няма и кой да му даде, че всички наоколо скоро ги бяха точили.

Да даряват там тия - дупетати, министри, президенти, да дадат светъл пример - ей ти ги 600 човека.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След кръводаряване имунната ти система е отслабена и си много уязвим за вирусите, затова не даряват кръв хората.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дари кръв - спаси живот! Всичко друго е не истина.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кръв заделям дни и единствено за себе си в случай на нужда.
2
3
 
2
 
! Отговори
аз-ът преди 10 месеца
Абе кво кръводаряване , в тая държава от 30 години всеки се оправя сам за себе си бе... На мен някой ще ми даде ли...аре бегай...
1
1
 
5
 
! Отговори
мед сестра преди 10 месеца
Както всичко тук се измерва вече в пари ,така би трябвало да не се казва кръвоДАРЯВАНЕ,а кръвоПРОДАВАНЕ.