Акад. Гълъбов прогнозира: Пик няма да има, но мерките ще се удължат

Според експерта карантината у нас е много добра
107
Акад. Гълъбов прогнозира: Пик няма да има, но мерките ще се удължат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Един от водещите вирусолози у нас академик Ангел Гълъбов прогнозира, че ще се наложи удължаване на противоепидемичните мерки и след 12 април.

Още по темата
Според него засега те изпълняват своята функция, а вече не може да се каже, че сме в началото на пандемията.

У нас не се оформя някакъв пик, както в други страни, а има една бавно покачваща се крива, която е към плато. Това е едно добро положение за хода на епидемията в България. Аз имам съмнение, че пик няма да има. Просто може би ще има по-висока точка и след това ще има намаляване, коментира вирусологът пред БНР.

Той е категоричен, че карантината е основният метод за ограничаване на тази епидемия и посочи: "Вирусът, при наличие на карантина, рано или късно ще изчезне от нашите земи".

Академик Гълъбов каза, че в България е въведена много добра карантина и се наблюдава, че населението се адаптира към нея. Голямата част от българите се научиха да следват изискванията, смята той.

По думите му не може да се предскаже докога ще продължи карантината. Засега не се забелязват особени мутации на вируса и няма основание да се смята, че има български особености в хода на епидемията.

В коментар за спора между Националния оперативен щаб и Медицинския експертен съвет, той каза:

"Никой не оспорва метода PCR, по който се доказва наличието на генома на вируса. Спорът е дали да се използва този експресен метод, широко описан от колегата Мангъров. Неговото масово провеждане допринася за по-прецизното изясняване на случаите"-

При експресния метод се установяват два вида антитела. Чрез тях се отчита скорошна инфекция и прекарано заболяване, обясни той.

"Възможно е някой, прекарал заболяването или неболедувал, обаче да покаже наличие на имуноглобулини G, което значи, че той е прекарал, носи вирус, който постепенно отшумява, но този човек би могъл да бъде приносител на заболяването. При инфекцията Covid-19 има голям брой хора без клинична картина и те са много опасни… От тази гледна точка, моето мнение е, че трябва да се съчетават двата метода. За съжаление, в Щаба няма вирусолог", каза още той.

В Медицинския експертен съвет има много бивши кадри на ВМА, допълни ученият, който е категоричен, че експертизата на новия орган е по-добра и Националният оперативен щаб трябва да се вслуша в съветите му.

Ще успеем ли за да избегнем трагедията в Италия и в Испания?

"Ходът на заболяването засега, както се контролира от щаба, и прилагането на тези методи, които изискват голямо напрежение, показват, че има шанс да избегнем трагедията на Италия, Испания, Франция и Англия. Ние сме по-близо до немската система, която има по-ниска смъртност. При тях възрастните много добре спазват правилата и по-малко боледуват общо взето. Въпреки че населението на Европа, в сравнение с Китай е по-възрастно…", посочи специалистът.

Академик Гълъбов отчете като положително, че България произвежда сама защитните си материали, че държавата е поела ангажимент до осигури апарати за механична вентилация.

 


107
Още от Общество
В Helpbook: Колко пласта материал трябва да има в маските?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 4 дни
Може и да не съм прав,ама тогава не ми се говори защото 1986г. просто ряпа да яде.Е тогава каква е файдата че знаете??? че сте информирани? че ви облъчват сутрин па вечер?
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 4 дни
или там какво беше Антибиотик?????? Разград комбинирайки 2 аналгин хинина с половинка червено домашно влезеш в банята се напариш та се изпотиш/може и една *** със синапено семе и вълнен пуловер и на другия ден си на работа.Е кажете ми колко е далаверата на фармацията като 2 те хапчета/опаковката 10бр. бе 50-80ст. там някъде?/ къде са .,........без фирми тези които ни предлагат златни хапчета ще са и най вече вълшебни за всякакви болести лекове,каква е равносметката за обикновения човек????
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 4 дни
Грип като грип само че от години ни облъчват не пийте лекарства,оставете организма да се бори да си направи имунитет до момента когато станеш интересен за лекарите и.... вече попа чака от другата страна.Радост за лекарите ще има парички,радост за попа ще има работа и финикийски знаци,но преди това са най вече са скъпите лекарства които трябва непременно да вземеш от точния доставчик с лиценз по възможност Франция,Германия,САЩ и други богопомазани белки като пиехме аналгин хинин и хинин Фармахим.
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Световно известния учен на 80г. от 10-15г. е пенсионер.
Къде ли прави научни изследвания?
А докато работеше, преподаваще едновременно в 4-5 университета.
В прибежките м/у университетите вероятно е правил открития.
94
0
 
3
 
! Отговори
.... преди 4 дни
Пълни глупости. Има катерене по скалата, което за сега се удържа някак, но устойчиво расте. По всичко личи че от средата до края на април може да дойде и пикът. Просто даваме възможност на здравната система да се реорганизира и подготви. Пикът е неизбежен.
93
0
 
1
 
! Отговори
Мимо преди 5 дни
Явно всички са слепи и обичат цирка!
92
1
 
1
 
! Отговори
malkia pen40 преди 5 дни
aida mnogo razbira4i seki kompetenten
91
4
 
8
 
! Отговори
Бг преди 5 дни
До bulava... Брейии нещо умно... И вярно....
90
8
 
15
 
! Отговори
bulava преди 5 дни
Пик няма да има защото в източа европа вируса мина още ноември и декември месец 2019 г.За това няма толкова болни в момента.Ние в бг. да не пасем трева
89
3
 
11
 
! Отговори
До 88 Хм преди 5 дни
Не съм юрист, но поне две неща има при законите. Какво пише в закона и второто как се осигурява спазването на закона. Типичният пример е закона за движение по пътищата. В закона пише много работи, но всеки ден в България се извършват примерно над 200 милиона нарушения на закона, а санкции според закона се налагат за 2000-3000 нарушения, т.е. закона не се прилага. При карантината, примерно 200000 завърнали се в България през последните две седмици трябва да я спазват, но 99% не я спазват и никой
88
2
 
12
 
! Отговори
Хм преди 5 дни
86- Според конституцията ни, нашата държава НЕ МОЖЕ да откаже влизането в България на всяко физическо лице, което има българско гражданство- дори да са болни, тежко болни или са починали.Точно това е белега, от който като юрист съдя, че в момента няма никакви правни условия в България за създаване на диктатура, а политиците, които намекват за диктатура, просто изпълняват собствената си политика- да клатят властта. Държа да подчертая, че от 28 години съм аполитична и не се занимавам с политика.
87
5
 
4
 
! Отговори
Хм преди 5 дни
86- Не е точно така, защото за неспазването на задължителната 14дневна карантина, се носи наказателна отговорност- до 5 години ЗАТВОР и ЕДНОВРЕМЕННО С ТОВА- ПАРИЧНА ГЛОБА от 10 000 до 50 000 лева. Таковас наказание и такова престъпление НЯМА описано за хората, които не сме в задължителна карантина и не се връщаме от чужбина в България, а просто не сме пътували извън България. Справка- казуса каролев
86
3
 
27
 
! Отговори
До 85 преди 5 дни
И с какво ще помогне военното положение, когато всеки ден в България идват от чужбина хиляди хора и никой не ги тества за коронавируса и не спазват никаква карантина?
85
2
 
15
 
! Отговори
До 82 Хм преди 5 дни
В България на практика няма разлика между доброволна и задължителна карантина. При задължитената подписваш една декларация и после никой не следи за спазването на карантината, т.е. става доброволна.
84
7
 
9
 
! Отговори
ERICH преди 5 дни
До ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА///Лично аз предпочитам едно стегнато военно положение със съответният комендантски час.Не спазващите ,да подлежат на затвор.Но това се прави от млада армия ,а не от чиновници.По големите кръстовища БТР-60-ПБ,движение на лични превозни средства само с пропуски.В КНДР един поставен под карантина ,решил,че му се ходи на корейска баня,нещо като сауна и отишъл там.Контролните органи установили,че нарушил карантината,бил намерен за виновен ,осъден и разстрелян.Кратко и ясно
83
9
 
13
 
! Отговори
ГРОБАР преди 5 дни
Напълно подкрепям предложението на Медицинския експертен съвет за задължително тестуване а всички българи със заболвания,които може да са фатални при вируса!Щаба направи доста полезни неща, но за съжаление изпълнява препоръката на Б.Б.-икономии,икономии! Генерала непрекъснато говори,че е безсмислено да се вземат пробиЛечение само кагато обикновения българин стигне на крачка от"оня свят"
=====
Съгласен съм на 100% с теб! А, щабът на Годжи трябва да се вслушва в мнението на доказания доц.Мангъров!
82
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
кметовете на Варна, Бургас и Пловдив да затворят летищата. Бойко като иска да си ги приема в Сф ама да си ги държи вътре в София, не да ни ги извозва към вътрешността
81
1
 
9
 
! Отговори
Хм преди 5 дни
80= С влизането в законна сила на закона от 24.03.2020, гражданите спазват ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, а не доброволна карантина, ако се връщат от чужбина, в България. Останалите граждани, които НЕ СЕ връщаме о чужбина, спазваме ЧАСТИЧНО ДОБРОВОЛНА каранина- не е изцяло доброволна, защото не можем с личните си мпс-та да пътуваме между градовете по свое желание, а само поради точно определени причини.
80
1
 
18
 
! Отговори
до споделям преди 5 дни
тез генерали ако не затворят държавата по въздух ,никакви математически модели няма да се получат, то всеки ден като вкарваш нови неизвестни какво очакваш да се получи като резултат.....нови и нови до безкрай, едни седят и тръпнат, други ми прииждат и мъкнат зараза. 1000 завърнслижсе 100 са заразени в рамките на 24 часа заразявст още 250
79
1
 
17
 
! Отговори
Факт преди 5 дни
Карантината е част от решението, само когато е осигурено спазването й. Кацналите днес на летище София над 50 самолета са докарали над 10000 човека. Колко от тях ще спазват доброволна карантина? Един или двама? Странното е, че самолетите ги няма на сайта на летището. Там за деня има само десетина полета.

Спонсорирани публикации