Българите одобряват мерките срещу COVID-19, харесват си Мутафчийски

Много наши сънародници смятат, че коронавирусът е пуснат нарочно
257
Българите одобряват мерките срещу COVID-19, харесват си Мутафчийски
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

52% от българите одобряват действията на правителството в битката с коронавируса, а 33% - не. Това показват данните от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на разпространението на COVID-19 у нас. Проучването е реализирано в периода 1 - 5 април 2020 г. чрез телефонни и онлайн интевюта сред 1005 души.

Според резултатите 70% от хората смятат, че България не е закъсняла с мерките срещу разпространението на COVID-19, докато 67% оценяват, че европейските държави са закъснели. Най-голяма подкрепа от взетите мерки се отчита спрямо затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора.

Още по темата
Цели 73% от българите посочват, че одобряват въвеждането на извънредно положение заради разпространението на коронавирус. 19% от своя страна са на противоположното мнение, а 8% не могат да дадат оценка. Висока оценка получават действията на Националния оперативен щаб, като 63% от българите посочват, че се справя с работата си, а едва 18% смятат, че не се справя.

Малко повече от половината българи (52%) одобряват действията на правителството в битката с коронавируса. 33% посочват, че не ги одобряват. Действията на президентската институция се одобряват от 43%, а 30% не ги одобряват. Парламентът от своя страна е институцията, към която делът на неодобрение към действията им е по-висок от дела на одобрението - 47% на 35%.

В проучването бяха тествани и имената на политици и лица, които са ангажирани активно с преодоляването на кризата. На най-положително отношение се радва председателят на Оперативния щаб генерал Мутафчийски, като 66% посочват, че имат положително отношение към него, а 15% имат отрицателно.

Положителното отношение има и към премиера Бойко Борисов - 53%, а 34% имат отрицателно. Към президентът Румен Радев регистрираме 49% положително отношение и 27% отрицателно.

Здравните експерти Тодор Кантарджиев и Ангел Кунчев също са с по-високи дялове на положително отношение спрямо отрицателното. Тодор Кантарджиев е съответно с 39% положително отношение и 14% отрицателно, а Ангел Кунчев  с 33% положително и 16% отрицателно.

По отношение на мерките в България, то 35% посочват, че трябва да са още по-строги, 39% ги оценяват като достатъчно строги, а едва 23% са на мнение, че трябва да бъдат по-леки.

67% подкрепят удължаването на извънредните мерки. 17% са на противоположното мнение и не подкрепят удължаването на срока на извънредно положение, защото смятат, че не е необходимо. 14% смятат, че някои мерки можеха да станат по-леки.

Най-голяма подкрепа спрямо наложените мерки се отчита към "затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора".
Само 15% не подкрепят тази мярка.

59% от българите подкрепят затварянето на границите на страната, а 31% не са съгласни с такава мярка. По отношение на една от спорните теми свързана с разхождането в паркове и градинки, то 51% посочват, че подкрепят тази забрана, докато 46% не я подкрепят.

Мерките, които са с по-големи дялове на липса на подкрепа от страна на българските граждани са въвеждането на вечерен час (54% не подкрепят), забраната за пътуването с автомобил извън населеното място, където живеят (64% не подкрепят). Много ниски нива на подкрепа срещат мерките „да се излиза от дома само с декларация за причина за излизането“ – едва 19% подкрепят, както и „да се забрани ходенето на работа за всички“ - 13% подкрепят.

На въпроса свързан със спазване на определените мерки срещу разпространението на коронавируса, то данните еднозначно показват, че хората масово посочват, че ги изпълняват. 92% от българите посочват, че мият ръцете си по-често, а 88% избягват физически контакт с хора. 86% избягват събирането на двама души в едно помещение. 75% ползват по-често дезинфектанти, а 46% ходят с маска.

Темата с вируса породи много конспирации, някои от които бяха тествани в изследването.

Малко над половината от българите (53%) посочват, че COVID-19 е биологично оръжие, а 18% са на противоположното мнение. 46% е делът на тези, които мислят, че „COVID-19 е изкуствено създадена болест с цел фармацевтичните компании да печелят“. Висок е делът на смятащите (39%), че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още вируса и фармацевтичните компании да печелят повече. Само 30% не са съгласни с това твърдение. На твърдението "коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип", то 37% споделят това мнение, докато 41% не са съгласни.

Освен финансовите последици от пандемията, в проучването бяха тествани и нагласите на българите по отношение на психическото и физическото им състояние. 47% посочват, че повечето време прекарано вкъщи влияе отрицателно на общото им физическо и психическо състояние. 30% посочват, че това не им влияе, а едва 10% посочват, че им влияе положително.


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мутафчийски преди 3 седмици беше с 89% одобрение, а сега е с 66%. Почва да се усеща народа, макар и бавно. А и това е при положение, че проучването е вярно, защото повечето имат пристратие към ГРОБ.
163
6
 
12
 
! Отговори
ален делон преди 2 месеца
това с ""харесването на мутафчийски"" част ли е от противоепидемичните мерки???
162
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 168

това не е по темата бе трол
161
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ОвцИте си харесват пЪдарите.
Това е добре.
160
17
 
16
 
! Отговори
SHEFA преди 2 месеца
НА МУТАФЧИЙСКИ ШАПКА МУ СВАЛЯМ-ТАКОВА НАПРЕЖЕНИЕ-МЕДИИ-НАЦИОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ-ОТ КАДЕ ТЕЗИ НЕРВИ -НЕЗНАМ.-МНОГО МУ СЕ СЪБРА И НЕ ГО ПОКАЗВА-ЖЕЛЕЗЕН СИ ГЕНЕРАЛЕ.
159
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мързеливите омрънкаха света. От моето семейство всички работят. Дори баща ми, който е на 73г го викат на работа(настройчик ЦПУ) , до март работеше, сега ние му забранихме да ходи.Съчувствам единствено на готвачите, които са единствените професионалисти останали без работа. Останалите-нискоразредни работници, които не искат да се преквалифицират. А, да, фризьорите също имат право, да ме извиняват ако съм забравил някои, но те няма да са много.
158
6
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 2 месеца
След Короната ...очакваме следващия който сигурно сега се създава ! Тогава не ми се мисли като остане народа и без хляб !
157
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не одобрявам двойните стандарти и увъртанията.
Не е редно да има привилегии за определени категории.
156
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мерките са перфектни...
Трябва някой да вземе мерките... и на няколко човечета, свекърви и доцентчета, но тя короната си знае работата.
155
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Безинтересни сте каскети пpocти.
154
11
 
20
 
! Отговори
тъпунгерчо преди 2 месеца
Пълководец, или лекар? За сега придворен слуга на Бойко.
153
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българинът е едно лабилно същество, само се люшка в оценките си. И се върти като фурнаджийска лопата...
152
8
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 2 месеца
Когато цъфнат герберугите
и ти останеш без пари,
сети се ти тогаз за другите,
дето Ковида ги затри.
151
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Шопо
В Италия само ако припадне на работата си му правели проба! Че те от три седмици са затворили заводите !

кои заводи са затворили бе пръдльо, същото като тук е.
150
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стойте си ВКЪЩИ.
149
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо ни заплашвате, какъв щял да стане Мутафчийски? Президент, премиер? За сега там, където е си върши добре работата.
Ми нека става.
Има харизма човека.
148
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Невероятен е проф.Хрисров, и статистиката го доказва, над70%дибили, както и Винету го каза аз съм прост и вие сте прости.
Вместо протести срещу фалита на бг и измислена пандемия за да се заметат престъпленията на правителството мнозинството мишкуват и се плащат.
Робски народ, няма надежда.
147
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво да го харесвам доктора ? Един изпълнител в ситуацията нищо от него не зависи що са толкова куфи лейки .
146
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо не одобряваме!
145
11
 
11
 
! Отговори
Шопо преди 2 месеца
Мутафчията откровено лъже ! В Италия само ако припадне на работата си му правели проба! Че те от три седмици са затворили заводите ! Просто Бойко му е наредил да лъже!