Купуваме 30 000 PCR теста за над 300 хил. долара

МС одобри да се осигури транспорт за купените маски и апарати от Китай
39
Купуваме 30 000 PCR теста за над 300 хил. долара
Снимка: Правителствена пресслужба

Министерският съвет одобри проект на Договор между Министерството на здравеопазването и OSANG Healthcare Co., Ltd за доставка на тестове за COVID-19. Правителството упълномощава министъра на здравеопазването да проведе преговорите и да подпише договора, както и да закупи 300 комплекта (всеки по 100 теста), или общо 30 000 теста на стойност 303 000 щатски долара.

Премиерът Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание.

Със своето Решение МС се съгласява да бъдат заплатени допълнително транспортните разходи и прилежащите мита, данъци и такси. Причина за сключване на договора е, че бързото разпространение на вируса в световен мащаб многократно увеличи търсенето на тестове за откриване и диагностика на COVID-19, като всички държави, в това число и България, към настоящия момент изпитват затруднения при осигуряването на реактивите.

Тестовете, които ще бъдат закупени, са Real-time PCR и притежават сертификат за употреба в Европейския съюз за диагностика на COVID-19. Договорът не е с фиксирани крайни количества и по него могат да се правят допълнителни заявки за доставка на тестове в зависимост от необходимостта, съобщиха от правителствената пресслужба.

Правителството одобри да бъде осигурен и заплатен транспортът на закупените от Китай 1 176 770 бр. предпазни маски тип KN95 за еднократна употреба, 50 респираторни апарата и 1 000 000 бр. медицински маски тип KN95. Със същия транспорт ще бъдат доставени и получените до момента дарения от Китай за България.

Съгласно друго правителствено решение министърът на здравеопазването следва да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници, до обработваемите селскостопански площи.

Транспортните средства следва да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигурят лични предпазни средства - ръкавици и маски. Целта на промените е да се осигури засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция в условията на обявената пандемия от COVID 19.

Министерският съвет одобри и позицията на Република България за участие в неформална видеоконференция на Съвета по образование, младеж, култура и спорт, част "Образование", на 14 април. Председателството на Съвета на ЕС ще проведе политически дебат на тема "Последствия от новия коронавирус (COVID-19) върху образованието и обучението". По време на обсъждането България ще постави акцент върху използваното в момента обучение в електронна среда от разстояние в различните сектори на образованието - средно, професионално, приобщаващо и висше образование.

Ще бъдат посочени прилагани практики от този вид обучение, което към момента се осъществява успешно в България. Ще бъде представена информация за осъществяване на непрекъснатост на оценяването и предвижда ли се отлагане, анулиране или промяна на изискванията по отношение на изпити (НВО и ДЗИ) и записването в училища и университети. В допълнение ще бъдат посочени и използваните средства от ЕС, с които ще бъде подпомагано образованието и обучението след последствията от коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
34
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Ще внасяме тестове от Южна Корея,не мога да разбера как бюджета на Българска Академия на Науките е 80 милиона лева и десетки професори, доценти, диктори не могат да направят един тест или най-малкото да копират и да направят тестове
36
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали нашата здравна система била солидарна ами да изчисли колко здравни осигуровки са внесени до момента и колко теста може да покрие -безплатни за пациентите -това е въпрос към НЗОК-задайте го вие медиите
35
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз внасям 180лв на месец здравни осигуровки -за 12 месеца пък за 20години смятайте колко хора колко са внесли и защо трябва да са платени от пациентите -нека мойте осигуровки отидат за толкова хора да си ги направят безплатно -безплатно за пациентите -след като осигуровките са ми отишли в държавата означава че държавата в такъв момент трябва да ги осигури безплатно -това е само от мен а от останалите внесли здравни осигуровки -къде са защо някой трябва да си плаща за тест
34
1
 
38
 
! Отговори
Този до кога ще преди 4 години
ни баламосва, уж щеше да шие маски за цял свят, до вчера се хвалеше, че шием по хиляди маски на ден, сега купува маски от Китай!? Вразумява ли изобщо какво бръщолеви?
33
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30000 теста ще стигнат за 3000 гербaджии, псевдопатриоти и прислугата им за един месец, ако си правят тестовете на три дни, а не всеки ден.
32
1
 
40
 
! Отговори
xmmm преди 4 години
и кое от това ще стигне до хората? С наши пари купува ама и доктори и лечение ще бъде само за неговите хора. Въведе извънредно положение зад гърба на Президента при само 2-*** заболели не защото го интересуваме а защото това му дава право да изтегли всичко от аптеки,да закупи разни неща от тук от там да подсигури "елита", па народа нека му отказват тестове и лечение, чак в последна фаза стига до болница, някой..
31
1
 
38
 
! Отговори
уточнение преди 4 години
Толкова струва само една гума на старите морги Ф-16 ,модел 1974г.Един Ф-16 Боку плати на цена от 182 хил долара, при това 5 г авансово.Един Ф-35 ,модел 2006г. струва 60-80 хил долара/според оборудването/ и доставка до 1 г.Някой трябва да поеме отговорност!
30
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още смотани китайски тестове от които цяла Европа се оплака.
29
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За10$..на парче?? Хм добреДа не са...втора употребаЧе досега ги пишеха по 120 лв....Кой е...приГЕРБил разликата
28
1
 
36
 
! Отговори
до 23 преди 4 години
Мхм, доста си "запознат". Айде купи ги за толкова, де. Чакам те! Защото аз, като работодател, купих за моите служители на доста по-сериозна цена от 10$. И се комбинирахме с други компании, за да ни излезе по-евтино. Айде марш сега.
27
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10 долара е добра цена. Правителството на Индия излезе с призив към лабораториите да не искат повече от 60 долара за PCR тест.
26
3
 
39
 
! Отговори
НАЛИ ЩЯХМЕ РОДНИ преди 4 години
производства да стимулираме, даже да изнасяме. Или хвалипръцовците в Министерството на Калинките пак излъгаха. Ама 10 МЛРД дълг ще излапат стой и гледай
25
0
 
34
 
! Отговори
Шопа преди 4 години
House M.D. Добре.давай ги на 1.03$ .Купувам веднага 100000бр.Не се шегувам.
24
5
 
34
 
! Отговори
Дан сан преди 4 години
Китайците разпространиха вируса и сега мазно си печелят от продажбата на тестовете. Тръмп трябва да накаже Китай с още по-големи търговски санкции,като например тези тестове да се платят от Китайското комунистическо правителство.
23
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е че свети георги взе парите без проблем
22
5
 
36
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега, 0.03$ е производствената им цена. За краен потребител е 1.03$. Ние, обаче, ще ги осчетоводим на 3.03$ и ще прилапаме мито+ДДС. Беснея, че няма да участвам в далаверата!
21
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще платим по 10 долара за тест, но ще му искаме по 120 лв.
20
2
 
40
 
! Отговори
Тиква преди 4 години
Криза,пандемия,фалити не интересува гробисти, да има вратичката за усвояване, девиза на лидера на индианците винету от Банкя и неговите Хиени.
19
0
 
38
 
! Отговори
Шопа преди 4 години
House M.D давай ми тестове за 0.03$.Купувам 100000 веднага.
18
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Администрацията от която няма съкращения,е голяма и тия тестове няма да стигнат,както виждаме за едни безплатни тестове има,а за други не