Дъмпинг от Европа унищожава българското производство

Нелоялна ли е конкуренцията в ЕС?
23 апр 2020 07:00, Павел Гълъбов
186
Дъмпинг от Европа унищожава българското производство
Снимка: БГНЕС

Производителите в Европа търсят реализация, но на дъмпингови цени, това прави конкуренцията нелоялна - под себестойността на българските производители. Преработвателите търсят по-евтина суровина, но това е унищожително за нашето животновъдство, коментира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите (АМ) у нас Димитър Зоров по БНТ.

Още по темата


България има по-добри от вносните продукти
в асортиментите, които произвеждаме – киселото мляко, кашкавалът и бялото саламурено сирене, произведени по БДС, са без аналог, смята Зоров.

Той беше категоричен, че изказванията на някои от представителите на веригите, че родните производители използват вносно сухо мляко за суровина, не са истина.

„Този път българския потребител има възможността и  гаранцията да получи млечни продукти от 100% българско мляко", обясни Зоров по отношение на постановлението на Министерски съвет (МС), според което веригите трябва да отделят повече място за родна продукция.

Той изрази своята подкрепа към Министерството на земеделието и МС и поясни, че още от миналата година в Гърция са задължени със закон да произвеждат продуктите си от гръцко мляко.

По думите му мярката не насочена специално към преработвателите, а по-скоро към намиране на реализация на суровото мляко на фермерите. Председателят на АМ цитира  данни, според които заетите в сектора наброяват около 100 хил. души.

В отговор на въпрос дали кризата с коронавируса у нас е ударила сектора, Зоров поясни, че е имало проблеми още преди появата на COVID-19.

Според него най-голяма полза от приетата мярка ще имат производителите на суровини, зеленчуци и сурово мляко. Ключовото за икономиката пък ще бъде, че парите ще останат да се генерират в България, данъците от тези средства пък ще отидат в бюджета.


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Повечето българска продукция е отрова за потребителите, ако вносните стоки които се предлагат в БГ не бяха с най ниско качество никога не бих купувал отровите продавани в България. Държавата ни съсипа хранителната промишленост с безхаберието си и липсата на контрол върху това как и какво се влага в производството на един хранителен продукт. Сега стандартите се нагласят според желанията на производителите.
130
0
 
1
 
! Отговори
Победител преди 5 месеца
Милият 30 години продавате ментета.Сега плачете за пазар.Продукцията ви не отговаря на БДС.
129
0
 
7
 
! Отговори
Велес преди 5 месеца
..."България има по-добри от вносните продукти в асортиментите, които произвеждаме –
киселото мляко, кашкавалът и бялото саламурено сирене, произведени по
БДС, са без аналог, смята Зоров"
- Аха... Па и сладкодумен пущината... БДС, а? За съд сте... Преди време направиха проверки... Един артикул нямаше без отклонения... Ама си пълните джобовете от нашето здраве...
128
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако видите/сравните какви евросубсидии получават чуждите производители и какви нашите, какви национални доплащания получаван, ще разберете защо чуждата продукция е по-евтина.
127
0
 
16
 
! Отговори
МУнчо преди 5 месеца
Ай сиктир, млякото го купуват на 50 стотинки от селата , щото не им трябва , правят киселото от сухо мляко от Финландия, а сиренето и кашкавала са палмови масла, желатини и други ***. После реват за производство и субсидии. В селото на дядо за 10 години кравите от над 200 намаляха на 15, даже вече нямат селски чобан, а просто ги пускат накарая на селото, щото вече и нищо не се сади по полето, само в градините..
126
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Производителите в Европа търсят реализация, но на дъмпингови цени, това прави конкуренцията нелоялна - под себестойността на българските производители.
ЧАКАЙ ДА ТА СВЕТНА БРАТ:

НЯМА КАК БОГАТИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПАД ДА ТА ЦАКА, ТАКА ЧЕ ГОВОРИ С КРАТУНАТА
ДА СЪЗДАДЕ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, КОНКУРЕНЦИЯ И ТОГАВА ТИ КОМУНИСТА ДЕТО ВСЕ ЗАПАДА ГО ЦАКА ЩЕ СТАНЕШ С РЕАЛНИ ЦЕНИ.....
125
2
 
11
 
! Отговори
дсйфйсйфнсд преди 5 месеца
Българските продукти са по-скъпи и по-некачествени, понеже всеки БГ производител иска много бързо да стане супер богат. Използват кофти, евтини суровини и работят с висок марж. Ако познавате някой, който живее в Германия, го попитайте какво мисли за цените в българските магазини.
124
0
 
10
 
! Отговори
Жо преди 5 месеца
България е най-големият вносител на т.н. "суха кръв", която е отпаден продукт. Добива се от животински трупове, които иначе месарите заравят в отпадни ями. Този продукт е забранен в Европата, но българските търговци го изкупуват на символични цени.
"Сухата кръв" нашите производители влагат в колбасите, кашкавалите и др..
Внасяме и "суха мас", която влагаме в сиренето и др. Тя също е забранена.61800
123
0
 
7
 
! Отговори
az преди 5 месеца
До Анонимен
То да бяха само 30-50%! Двойно! И - забелязвате ли колко идиотски звучи заглавието?! При неколкократно по-високите работни заплати в Гърция (да не говорим за другите държави!) - успяват да произведат стоките си по-евтино от нашите "бизнесмени"?! Кой ще им повярва?!
122
0
 
8
 
! Отговори
Хмммм преди 5 месеца
хляба защо все още е със стара цена като газ и петрол поевтиняха та ми ревът, то и ние ревем от високи цени ама никой не го интересува мен защо да ме интересува, като няма бг производители ще има пак стока защото има внос магазините няма да са празни око за око те гледат печалбата си ние сега да ревем ли за тях
121
1
 
5
 
! Отговори
Дзъ преди 5 месеца
нЕкой да вЕрва, че в сиренето има 100% мляко?.....
120
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами да ще получи истинско сирене кашкавал и мляко защото няма износ. Я да ги попитат нашите сеяндурски тарикатчета с каква продукция заливаха бг пазара и каква заминаваше навън. За бг пазара имаше палмово масло а за триполовите краве мляко. Същото беше и с вносните продукти. За нас палмово масло а за тях кравето мляко. Колко народ си отидоха поради запушване на кръвоносните съдове нямате идея. Сега бг тарикатите да си ядат сиренето кашкавала и млякото. Оставете ги да Фалират.
119
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На мен ми е интересно друго, защо примерно тук в Швеция био прясно и кисело мляко, както и био кашкавал и сирене са доста по-евтини от не-био българските варианти.
118
1
 
1
 
! Отговори
хахахааа.... преди 5 месеца
До Да

мечти...мечти...
117
1
 
5
 
! Отговори
Да преди 5 месеца
Пазарна икономика не ревете няма дъмпинг и точка който оцелее
116
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България е европейска кофа за ***
115
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
не са дъмпингови, просто чуждите производители не карат джипове аудита за по 100 хил със президентските си разходи за експлоатация, а и продават на 3-5 % надценка не на 30 -50% като великия бизнесмен ***, който винаги си мисли че всички са му длъжни и трябва да забогатее за 3 дни
114
3
 
8
 
! Отговори
овн преди 5 месеца
Тоя неприятен и гнусен тип отново реве, че му паднаха оборотите. В цял свят има проблеми, сега пък да се вълнуваме от проблемите на зоро...
113
2
 
3
 
! Отговори
глас от тъдява преди 5 месеца
Да не ви споменавам че в големите магазини е 55 до 63 цента за литър.
112
1
 
8
 
! Отговори
глас от тъдява преди 5 месеца
В Испания им купуват прясното мляко на 30-34цента, и на магазина ми го продават за 70-90, , като видя на каква цена е в бг-магазините , явно изкупната цена е двойно по-висока от испанската.