Културата се завръща на сцената, отварят театри, танцови зали, опери

Театралните салони на закрито ще работят с 50% от капацитета си
Обновена: 26 май 2020 13:16 | 26 май 2020 13:16, Камелия Цветанова
34
Културата се завръща на сцената, отварят театри, танцови зали, опери
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Танцовите зали и театрите и оперите вече могат да работят и на закрито. Това стана ясно след среща на представители на танцовите съюзи и Съюзът на артистите с министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и на културата Боил Банов, съобщи БНР.

Още по темата

В танцовите зали могат да се събират не повече от 20 души на разстояние 4 м един от друг, а в театралните салони на закрито ще работят с 50% от капацитета си.

Заради забраната да отворят, вчера занимаващите се с танци, творчество и музика излязоха на мирен протест под наслов „Да отворим залите“ пред Министерския съвет.

Освен за възобновяване на дейността им, те настояваха и за финансова помощ от държавата както за изминалия период на забраната, така и за бъдещи периоди, в които секторът може да пострада отново.

Основните им искания бяха да се разреши работата в зали и помещения на закрито, в които се провеждат занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство от юридически и физически лица.

Според протестиращите сега е налице парадоксът на закрито да може да се практикува спорт, но не и култура.

Сред другите техни искания е спасителен пакет от финансови мерки за периода на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка, като например безвъзмездна помощ с покриване на 100% от разходите за месечните наеми, заплати и осигуровки на база на доказани разходи с документи. От бранша настояват мярката 60 на 40 да се запази до края на годината за тези, които могат да се възползват от нея.

Освен това те искат да има безвъзмездно финансиране на физически лица в размер на една минимална работна заплата на месец за периода, в който човекът е нямал право да упражнява професията си и не е получавал странични доходи, надвишаващи 30% от минималното възнаграждение.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Можело през 4м......как ще играят хора тия танцьори?!? Тъпи генералски глупости!!!!
33
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Сребърен ритон с глава на козел с човешки черти е най-ценният експонат в колекцията на хазартния бос Васил Божков, която ще бъде закарана в Националния исторически музей."
Значи снимката за продажба е манипулация.
32
2
 
3
 
! Отговори
Промоутър преди 1 месец
Как практически на концерт ще спрете/накарате публиката да не се скупчва най-отпред пред сцената??? Или просто ще си измиете ръцете, че сте го описали в глупавите си наредби?
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Какво ми натискате минуси?
Като наш приятел организира такива празненства в Германия по градовете и плащат на музиканти и артисти добре,а не ходят с шапки по улиците.
С шапки по улиците са безработните или други хора,изкарващи пари за прехрана или ромски мафиотски групи с професионални просещи.
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време беше.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Нека се веселят хората,какво ти пречи пък на тебе да си хапнат,пийнат и потанцуват?
Който пее ,зло не мисли!
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кажете вярно ли е ,че разпродавате колекцията на Божков или това е лъжа и само манипулация със снимката?
Истина ли е или лъжа?
27
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оказа се, че за българина най-важно е да отиде да се наяде, да се напие и да се натанцува. Най-голяма врява се вдигна за морето, ресторентите и хоротеките. Все "важни" неща. Чудя се наистина ли нивото ни е толкова ниско? Толкова ли не остана морал, отговорност, уважение към труда на хората, които работиха на първа линия. Ако се даде за тях всички скачат, че не заслужавали, но виж хоротеките - те са най-най-важни. Тъжно е...
26
3
 
3
 
! Отговори
Иван Христов преди 1 месец
Дай Боже всичко да бъде наред! Нека ресторантите, кафенета, местата за забавления, училища, университети и др. да бъдат посещавани от хора. Хората отново да могат да творят, да изкарват пари, да се движат свободно навсякъде и така нататък.

Послепис: 100% съм сигурен, че някой трол, хейтър, селски шебек или нещо друго веднага ще критикуват моят коментар! Аз ще ви кажа на вас негативисти още сега, че сте селски мижитурки и си стойте на СЕЛО!!! И още, на мен нищо не можете да ми направите!
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кога ще започнете да говорите за "новото нормално". На западните медии вече им беше заповядано да почват тази промивка, нещо нещата в България се бавят. Влизайте в крак ей
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Професионалните танцьори и музиканти,не събират пари в шапка,винаги са им плащали от държавите на запад,отделно и непрекъснато организират парзници по геафдовете и им плащат добре за участия,само тези,които нямат работа събират пари в шапка!
Къде видя професионални танцьори,театрали или музиканти да не им плащат на запад?
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много хубаво си беше в извънредното. Нямаше задръствания, сега пак се навириха.
22
10
 
6
 
! Отговори
Шон Пен преди 1 месец
Културата се завръща,но хората се разпасаха съвсем.Всички се шляят без маски,сякаш смъртоносният вирус съвсем го е нямало и не бяхме два месеца в изолация.
Би било добре, актьорите да играят това лято с маски - хем да свикнат да играят с тях на сцената,та ако се наложи СЗО да обяви нов пик на вируса зимата,хем и зрителите да са в безопасност и спокойно да се наслаждават на спектаклите!
21
2
 
10
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Няма смисъл,от отварянето на театрите,това правителство,и неговите министри,са открит театър,с гл.режисьор,с джип,всеки ден изнасят,по една пиеса.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Особено дискотеките...
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да танцуват на открито и да събират пари в шапка! - така е било векове наред, така е и сега в западна европа! пари от държавата за песни, танци, музиканти и артисти - мили Боже, докъде я докарахме!?
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На час по лъжица на послушните овчици! Блейте, за възхвала му попейте!
17
0
 
7
 
! Отговори
the Ghost преди 1 месец
гоУем цирк настана... всеки реве: дайте кинти... То не бяха Ресторантьори, стриптизОри, танцьори, карикатуристи, каратисти, Еba4u... А послушния народ си бачка ли бачка и чака светлото бъдеще
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой разпродава колекцията на Божков,след като тя е напълно законна и е ценност за България?
Нали казахте,че я пазите,а сега разпродавате и българските ценности не знайно на кой и къде!
Защо ценностите не се пазят в музей и защо се разпродават?
И майка си ще продадете,продажници!
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако премиер беше някой друг нямаше да се влачат на колене на групи и да целуват ръка! Отдавна щяха да изровят паветата пред НС и МС и помен нямаше да остане от хунтата! Унижението заби в дъното!