Д-р Кацаров: Повечето от реакциите и прогнозите на щаба бяха погрешни

Нужна е реформа в здравната система, категоричен е той
4 юни 2020 16:35, Анисия Иванова
53
Д-р Кацаров: Повечето от реакциите и прогнозите на щаба бяха погрешни
Снимка: БГНЕС

Самохвалството е неуместно, повечето от реакциите и прогнозите на щаба бяха погрешни, смята д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, бивш зам.-министър на здравеопазването.

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов съобщи, че слага край на ежедневните брифинги и и се похвали, че страната ни се е справила прекрасно в една много тежка зараза и пандемия. Според него това, което успяха да постигнат властите в България за овладяването на кризата с коронавируса, не са успели да постигат в нито една друга страна в света.

Д-р Кацаров припомни пред БНР, че първите оценки на епидемията, заявени от щаба, са били, че грип Б е по-страшен от този коронавирус, а след това се е стигнало до твърдение, че това е най-страшната болест, с която човечеството някога се е сблъсквало.

Още по темата

"Отмяната на брифингите на НОЩ и отмяната на извънредните мерки идва на фона на 25 новозаразени, а обявяването на извънредното положение на 13-и март беше при 10 нови заразени", припомни още той.

По думите му и досега липсва оценка на епидемичната обстановка в страната: "Организацията от самото начало беше лоша - липсваше план и оценка".

Според него това показва необходимостта от реформа и промяна в здравните институции и въобще в здравната система.

По думите на експерта медицинските центрове и ДКЦ са с много ниски приходи, защото не са имали работа по време на извънредното положение, дори лекари се е налагало да излизат в отпуска.

"Този проблем трябва да се свърже с последиците от него, защото липсата на прегледи и изследвания ще се отрази негативно на хората с други заболявания. Когато оценяваме действията срещу коронавируса, не трябва да забравяме, че в резултат на тази водена политика много хора не се изследваха и не се диагностицираха, което може да има лоши последици за тях в бъдеще, от гледна точка на тяхното здраве", каза д-р Кацаров.

Той прогнозира увеличаване на прегледите и изследванията в следващите месеци, но отбеляза, че и след отмяната на извънредното положение в страната все още има страх у хората да ходят в болница, за да не се заразят с коронавирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 3 години
Кацаровци много! Когато беше пика този дрънкалник да не би да е бил в инфекционните отделения?! Нищо подобно дори до тоалетната не е ходил. Затова дриска наляво и дясно.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сто пъти показаха графиката хората, че пикът е преминал отдавна. какво значение, че има 25 болни, а в началото, когато пикът е предстоял имало 10. Мислете малко, г-н бивш зам. министър!
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолтно е прав човека.
42
1
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
този сдс кадър не се спря да се изказва те показаха какво могат когато бяха навласт сега всички си патим от тяхната здравна система
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че Борисов най-накрая се осъзна и послуша Мангъров, та да спре целия този театър.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на този и на Мангъров им се сбъднаха прогнозите в Швеция, а няма ли кой да ги глоби за фалшива информация
39
1
 
0
 
! Отговори
! преди 3 години
Трудно е да се правиш на *** ....в процентно отношение 25 на 2600 колко са, не са 30 %, нали....защото при това стечение се обяви извънредно положение! Или тоя експерт предлага да бяхме изчакали?! Отделно преди се правеха 5-6 пъти по-малко тестове и ръста на заболели беше много по-голям....Ако тоя е ***, не всички сме такива.
38
2
 
3
 
! Отговори
До дър Хаус преди 3 години
Добре , разбрахме всички , че си мноОго умен и че имаш твЪрда позиция. Айде бегай вече, че ти се стопли бирата
37
1
 
1
 
! Отговори
До 34 преди 3 години
А ти бе готин какъв си ? Е, освен това за плюенето, всичкознаенето, другото характерно за назе българите e точно твоето - " Вие там, ..ама аз тука.." Е , и въпреки че всички сме много различни / само погледни коментарите/и като навсякъде по- света имаме различни прослойки, тези неща горе, плюс ината, чишитлъка и любовта към земята ни са се вплели някък си в гените ни. И да както Ванга казва , земя дето се ражда и от най- хубавото и от най - лошото. От нас зависи да множиме само хубавото
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е лесно да съдиш миналото, но да се изправиш срещу неизвестноста на бъдещето трябват топки.Поредният никому незвестен дребен човечец, търсещ своите 5 минути внимание.Къде беше ти БЕ, като почнаха да *** в Италия като пилци през Март и като не знаехме какво ще е и се молохме да е сън и да се събудим и всичко да е по старому.М,ИШОК НЕ.ЩАСТЕН!Като си имал по-добър план що не го каза тогаз?Мангъров поне нещо говореше там, макар и грешно, ами ти?
35
3
 
4
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 3 години
Бреееее какви специалисти сме имали и да не ги знаеме досега ....Подобни неща говореше един "специалист " в Швеция .Аман от па.....ля ....чо...в ...ци !
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чалгарите предлагаха мешане и масово заразяване за придобиване на масов имунитет сред 70 процента от населението.Всички българи се смяха на чалгафоните и техните експерти по мешане.Не очакваме от чалгафони да признаят лъжите си.
33
5
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Със задна дата всеки *** може да критикува. Сега ще се нароят един куп умници, като Д-р Кацаров, които постфактум да сочат грешките на щаба. А куп хейтъри социопати ще ги адмирират.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Спасиха ви от коронавируса,ама това не е изгодно за повечето крадци и съботьори"Така е. По същия начин другаря Борисов ни спасява и от цунамита, торнадота и от вулканични изригвания, но медиите са платени и дума не обелват! Ууууууу.
31
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Д-р Кацаров е напълно прав. Тези некадърници трябва да бъдат уволнени и разкарани от системата на здравеопазването. Първо ни дрънкаха, че маските нищо не предпазвали. После ни задължиха да носим маски. Оня сенилен счетоводител, пишман-министър си пуска заповеди и си ги отменя в същия ден... ЦИРК! За пореден път се показа, че няма никаква организация, компетентност и разум.
30
10
 
9
 
! Отговори
Българете преди 3 години
сте стадо от мрънкаче,недоволници и неблагодарници!Спасиха ви от коронавируса,ама това не е изгодно за повечето крадци и съботьори,затуй се мина към варианта,че таквоз животно КОВИД 19 нема и не съществува?!Нема значение,че ви тикат в очите репортажите с ковчезите от Италия,Испания,Англия,Русия,Бразилия?!Ако съм на Борисов и почне втора вълна,нема да си мръдна пръста!Ще направя списък на измислени доктори като тоя на снимката,като Мрънгъров и ще ви пратя при тях да ви кажат те що ***,смешници!
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докарана е здравната система до колапс ама пари за къщи за гости има, а дрогаре, продайте къщите продайте си и Бентлитат и ще има и за болните за илачи.
28
5
 
8
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Факт е, че здравната система е докарана до тежко състояние през годините и това не е от вчера! Защо не се преброят частните болници и оцени участието им в БИТКАТА с КОРОНАВИРУСА! И колко цуцкат от здравната каса! За какво говорим?! Какво да кажем за сегашния министър на здравеопазването Ананиев и неговите действия!
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи е грешка да има малко умрели, трябва повечко умрели да има, като стане непоправимо всичко и тогава да въведем мерки, че алкашите няма де да се събират по хоремаците. Сега като дойдат ваксините и първо Мангъровците ще ваксинираме да придобият стаден имунитет, да не почнете да се извъртате.
26
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
викате - касапницата в Швеция.А касапницата във Видинско коя я направи? А касапницата на медиците в болниците? Ето тези хубавци убиха и продължават да убиват хора - Венци Мурафета, Тодор Кантара и Ачо Локума. Тримата НОЩ-аци во главе с Борисов. Те са виновни за смърта на хората в България. Виновни са с глупостта и некадърността. Такава здрава борба направиха с коронавируса, че камък върху камък не остана в страната