Д-р Спасков: Броят на новите случаи с коронавирус не е сериозен

Здравната ни система е готова за всичко, убеден е бившият шеф на "Пирогов"
25 юни 2020 22:35, Анисия Иванова
38
Д-р Спасков: Броят на новите случаи с коронавирус не е сериозен
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В началото имаше страх, защото не се знаеше какво точно представлява болестта от коронавирус. Сега има ориентация. Капацитетът за лечение на пациенти в болниците е предостатъчен за каквато и да е вълна на коронавируса. Това каза доц. д-р Спас Спасков, бивш директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Климатичните условия през есента може да доведат и до ръст на боледуващите. Но здравната система може да понесе такова увеличаване. Почти винаги има около 20 хил. свободни легла в болниците в страната", обясни лекарят.

Още по темата

Той коментира, че броят на новите случаи на дневна база в страната не е сериозен.

"Броят на откритите случаи е пропорционален на направените изследвания. Важно е да бъде упоменато къде се провеждат изследванията - дали в региони с повишено заразяване, или други. С лабораторни изследвания откриваме броя на заразените. Това не означава, че сме открили броя на болните. От тях малка част боледуват, а още по-малка част боледуват тежко. Трябва да се съобщава реално броят на тежко болните и тези на лечение", каза още Спасков.

По думите му болестта съществува, но не в този обем, в който ни плаши.

Доц. д-р Спас Спасков отбеляза, че броят на заразените медици също не е сериозен, тъй като в здравния сектор в България работят общо близо 120 хил. души.

"Коронавирусът започна да ни учи на добри правила на хигиена. Не вярвам да избухне сериозен взрив на коронавируса след пристигането на чужди туристи. Здравната ни система е готова за каквото и да е", убеден е той.

Очаквайте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 166 с covid-19Не е виновен Мангъров а мафиотите в бяло които раздухват нещата за да претендират за още повече помощ от ЕС и държавата. Преди малко писах и пак ще напиша. Преди тестваха по 600 - 800 сега тестват по 3000. Преди искаха да се докарат как добре се справяме. сега се усетиха, че пари ще има за закъсалите и обърнаха плочата. Преди имаше по 60 - 80 заразени сега по 130 - 170. реално заразените са с 50% по малко. Но това не оправя пасианса с парите от ЕС. Анадънмо.
31
1
 
2
 
! Отговори
глупости преди 3 години
Е как сме подготвени, то другите лекари и частните болници не искат да лекуват коронавирус, защото не разбират.Брой инфекционистите и реаниматорите, какво броиш всеки дето се пише лекар. Много се пишат да получават отнякъде пари, ама като се стигне до истинска работа, колко ще останат да лекуват и колко ще откажат.
30
4
 
5
 
! Отговори
ето това е преди 3 години
Колкото повече рекорди отчитаме, толкова по-спокойно ни убеждават, че всичко е наред.Този Спасков сигурно е приятел на Мангъров. Да видим какво ще стане, вече стачкуват болници, защото не искат Ковид пациенти. Положението вече е тревожно, но ние сме си виновни - не искаме маски, не искаме карантина, искаме дискотеки, искаме танци,купони и веселба. Всеки протестира за всичко. А можеше да запазим постигнатото с малко повече съвест и дисциплина
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторе не може по такъв успокоителен начин да се изказваш. За тази болест още няма лекарства. Кого се мъчиш да успокояваш. Ще ти повярва ли някой, освен най-безотговорните, както и управляващите - заради възможни протести на първите. Защото, ценен е всеки човешки живот.
28
4
 
13
 
! Отговори
8 преди 3 години
Ти и оня от Пирогов сте Борисова прислуга ! Никакви диктори не сте !Колко трябва да станат ? Един милион ?
27
5
 
12
 
! Отговори
хмм... преди 3 години
Ало, доктора, абе ако е така както ти лъготиш, що твои колеги колективно напускат бре?
26
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя здравната ни система и без COVID -19 е в клинична смърт, тоя говори, че имала ресурс.
25
27
 
17
 
! Отговори
166 с covid-19 преди 3 години
Сега благодарение на умника ...Мангъров ,България ще бъде обявена за рискова държава( поради скока на заразените) и ще последва карантина за българите които мислят да ходят в чужбина. Тези хора ще трябва да го почерпят...
24
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тоя за леглата ли мие зор Абе човек хората искат работа а не болести два месеца не го ли разбрахте хляб и работа за леглата се загрижили някои да вие карал да поръчвате това не били леглата празни да нее казарма или арест дасе пълнят ще си спя където мие кев
23
5
 
12
 
! Отговори
Мутафчийски-Бенатова преди 3 години
Яко Ке Умрат! Особено през Есента като се Омеша и с Новият сезонен грип!
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ги казвате посред нощ а не сутринта
21
13
 
14
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Най-накрая глас на разума! Браво.
20
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според тоя колко трябва да стане всеки ден нагоре ли бе вие докторите за какво сте да следите колко скача и да ви дреме вие си правите тестове а ние Ко да правим я не си мислете че сте само вие да не станете като с тия с Либия ли бе имате нещо да го правите щеси кажете какво ето скоро на път е
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно мие сто Рома се заразили адебе ми досега де бяхте бе усещате ли ромите нещо ни играят
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1А спри се с тая Луна, друго нещо нямаш ли в главата. За кой ли път вече и къде ли не го пишеш.
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяко чудо за 3 дни, коронавируса за 3 месеца.Преди се стряскахме за 30 заразени сега нехаем за 166. Предполагам че няма да ни пука и за 20,000.
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9 Аз я прекарах. Но да обяснявам на тъпоглавци, които си мислят, че такъв вирус няма или е нещо като грипа. Мерси.... Да трошат глАви.
15
11
 
16
 
! Отговори
Мъдрост преди 3 години
Току що прочетох в американски източник едно изказване на сестра , което е станало хит в САЩ" Ако не ти харесва да носиш маска, поставянето ти на вентилатор ще ти е най- омразното нещо"
14
12
 
9
 
! Отговори
Така е преди 3 години
SARS-nCov-2.. Не е сериозен....! Голям праз, че умират хората от него ...заразяването е полезно....добивало се - може би - имунитет....все едно от чума имунитет да добиеш! Пср тестовете не са направено за този вид вирус но ...нали пада парата....бухай тестове... Презаразяването е поголовно от няколко месеца вече ... Не е сериозно...всяка държава се радва тайничко че се разреждат хората....банките също...то даже е полезно...ще каже някой...работодател.
13
10
 
19
 
! Отговори
Нов рекорд преди 3 години
166 заразени за денонощието.