Сестра от "Пирогов": Мамо, защо вече не се усмихваш?

"Не знам как ще се научим да живеем с този вирус"
26 юни 2020 19:05, Елка Василева
268
 Сестра от "Пирогов": Мамо, защо вече не се усмихваш?
Снимка: архив, БГНЕС

"Ако някой преди години ми беше казал какво е да се сблъскаш с COVID-19, сигурно щях да избера друга професия." Дойче веле публикува разказа на Ексения Русенова, анестезиологична сестра в "Пирогов".

„На работа винаги се натъжавам. Ние сме свързващото звено между отделението и реанимацията с болни от COVID-19. Интубираме пациентите с тежка дихателна недостатъчност, които по спешност трябва да бъдат изведени в реанимацията. За първи път съжалявам, че това е моята професия. Говорихме си с колеги, че тези, които не вярват колко опасен е вирусът, трябва да подпишат декларация, че ако се разболеят от COVID-19, няма да искат да бъдат приети в болница."

Това ни разказва Ексения Русенова, която е анестезиологична сестра в "Пирогов". Откакто при тях се лекуват пациенти с COVID-19, болницата е разделена на няколко звена: триажна зона, COVID-отделение, където са настанени пациенти, при които болестта протича тежко, и т.нар. изолатор с интубираните болни. Анестезиолозите и анестезиологичните сестри работят в екипи, които дежурят при нужда от спешни интубации, тъй като няма достатъчно медици, които да са постоянно в отделението.

Делникът на Ексения

„Всичко се случва толкова бързо, че като ни се обадят, вече се научихме да обличаме скафандрите за минути. Хукваме към другата сграда с пълно предпазно облекло, като с нас носим кислородна бутилка и две огромни чанти с медикаментите и инструментите за интубацията. Понякога стресът е толкова голям, че сме пред припадане, но щом стигнем при пациента, забравяме всичко това. Слава Богу, винаги се справяме с интубацията - въпреки че в защитното облекло сме подгизнали от пот, движенията ни са много ограничени, а очилата ни са изпотени.

Още по темата

Щом интубираме пациента, веднага го предаваме на реаниматорите в изолатора, а те, милите, са толкова изморени вече, че понякога дори не чуват какво докладваме за болния. Въвеждат го в реанимацията, закачат го на респиратора и започва друг етап от лечението му. А ние трябва да се върнем в другата сграда - в стаята, където сме изолирани и чакаме новото повикване. Всеки път имам чувството, че сме в някакъв филм. Аз и лекарят носим обратно кислородната бутилка, двете чанти и болничната количка, с която сме транспортирали пациента до изолатора. Облечени сме още със скафандрите, в които вече текат реки от пот. А по целия път така нареченият „дезинфектор" ни облива с дезинфектант, след което вече целите сме мокри. Преобличаме се по строга процедура. Но след малко телефонът пак звънва и ние хукваме отново", разказва Ексения. И добавя, че за всички умората е не само физическа, но и психическа.

„Безкрайно ме натоварва мисълта, че постоянно трябва да пазя себе си, колегите си и хората извън болницата. Изтощава ме този денонощен контакт с нещо, което не познавам. Стигна се дотам, че когато се прибера след дежурство вкъщи, децата ми не смеят да ме прегърнат, докато не се изкъпя. Но колкото и да се къпя, пак се чувствам мръсна. Децата ми седяха затворени вкъщи цели 3 месеца. Сега дъщеря ми отказва да се храни и ходим на психолог. Никога няма да забравя как по време на изолацията ме попита: Мамо, защо вече не се усмихваш?", разказва Ексения и обяснява, че истински сигурна се чувства само вкъщи.

"Ако някой ме беше предупредил"

„Навън не се чувствам сигурна, защото масово не се спазват правилата за дистанция и за носене на маски. Не знам как ще се научим да живеем с този вирус. Разбирам, че не е нормално вечно да сме затворени, но не знам и къде е балансът между това да се опитаме да живеем като преди и да пазим себе си и другите. Защото картината на тежко болните е драматична и, повярвайте ми, никой не би искал това да се случи на него или на негов близък", предупреждава Ексения. В заключение анестезиологичната сестра казва:

"Винаги съм обичала професията си и ако някой някога ми беше казал, че сутрин няма да искам да отида на работа, щях да му се изсмея. Но и ако някой преди години ме беше предупредил какво е да се сблъскаш с COVID-19, сигурно щях да избера друга професия."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от велешката пропаганда. Оня ден гледам по ТВ Румяна Таслакова- жената е оснавала велето преди 50-60 години и се усеща една нормалност и независимост или поне липсата на този гаден правозащитен стил и назидателност. Как ли ги държат тия журналисти там... и чакат с нетърпение пенсията да си отпуснат душата и да поразсъждават като свободни хора... аман бре то хептен като комунизма.
209
0
 
2
 
! Отговори
ВАГИНИР ПУТИ преди 3 години
ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО НЕ БИ ПРОСЪЩЕСТВУВАЛА И ДЕН БЕЗ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПОЖИЗНЕН ВОЖД,КОЙТО С ИДИОТСКАТА СИ НЕПОГРЕШИМОСТ КОПАЕ ГРОБОВЕ...
208
0
 
2
 
! Отговори
Освободител преди 3 години
ХОМОГРАФ ИГНАТИЕВ-ЛИКВИДАТОРА НА АПОСТОЛА И...БЪЛГАРЩИНАТА:КАКВИ СА ТЕЗИ,ЛЕВСКИ,РАКОВСКИ,ЦАРЕ И ПРОЧИЕ!?... САШО ТАРАШО ВИ Е ОСВОБОДИЛ И САМО РУСКИ ИМЕНА И РУСКИ ЧУЧЕЛА ДА ВИЖДАМ ИЗ ЦЯЛАТА ЗАДУНАЙСКАЯ ГУБЕРНИЯ. ИНСТИТУТ ПИРОЖКИН НА ВЛАДЕЙМИР БЪЛВОЧЕВ...
207
0
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Ами то и аз као знаех к'ъв гърч ще ме гърчат като инженер, нямаше да ставам такъв, ами поне милионер щях да стана, ама нейсе !!!Ами в "Бърза помощ" ако няма стрес, къде ли ще има, та точно този отдел се бори между Живота и смъртта ...Поздравления за жената, но този вирус можем само да го забавим, всички ще го пипнем !!!
206
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 212 Дай инфо за починалите от Грип Б. Или останалите гриповеЗа тях има ваксини и пак всяка година вършеят.Хора с лош имунитет и придружаващи заболявания / заради които и имат лош имунитет / винаги ще дадат усложнения, независимо какхъв вирус ги настигаТака че хайде без философии, отново виж официалните данни - 5000 доказани, 200 починали, над 2500 оздравели. Казах - направят ли се 2 мил теста, ше излезне, че 1.5 мил са положитгелниТова ако е пандемия, аз съм Моцарт
205
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми да си оставят бутилките с кислород и чантите с инвентар някъде до врата бе! Кво ще ги носят всеки път?
204
9
 
5
 
! Отговори
-10 преди 3 години
И се вижда какъв им е стреса - че носили бутилки с кислород и предпазни костюми, че малко и подтичвали. Голям стрес, голямо нещо.
203
4
 
7
 
! Отговори
-10 преди 3 години
Щото досега работеха на принципа "те се правят, че ми плащат, аз се правя, че им работя". Сега им се наложи малко да поработят.
202
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 211 Не е ужас, здравната ни система е ужас, няма достатъчно медици, а наличните са изтощени, това е ужаса, ако ще на всеки заразен болен легло и аспиратор да осигурят, какво от това, това исках да кажа, хайде без статистика аз също я следя, горното е плашещо, а също така и многото неизвестни за заболяването, а и последиците, има и друго всеки случай е специфичен и изисква повече внимание, има случаи на положителнибез симптоми, но с влошени кръвни показатели, които се нуждаят от болнично лечен
201
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
209 Продължавам! След всичко което написах искам да попитам тези безскруполни същества, които са писали толкова лоши неща за медиците и не уважават труда им, също и в сложноста на заболяването, що за неуважение проявявате към човешкия живот и се мислите за недосегаеми от болести, помислете си какво ще е качеството на лечение при горепосочените обстоятелства.
200
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко, много жалко че няма разбиране! Информация от първа ръка - Графиците на медиците, които по принцип са с намален щат, разбира се не само, а и има недостиг на такива, само след три месеца интензивен, ежедневен и денонощен труд, защото заболяването е толкова непредвидимо и са непрекъснато под стрес, даже и с малко пациенти. Вследствие на всичко това, повече от половината са болни, не са всички от корона вирус. Питам кой ще лекува нуждаещите се, да казвам ви го неопитни командировани.
199
3
 
8
 
! Отговори
Защо не се усмихваш преди 3 години
Защото не мога да се налапам с пачки покрай истерията с корона вируса, затова. Щото *** кой ли не - СЗО, разработване на ваксини измишльотини за милиарди, *** аз мама, не ги мога тия фокуси и не се усмихвам.
198
9
 
12
 
! Отговори
Ахил преди 3 години
Майко мила. Разплаках се....бягали със скафандри и големи чанти,към болните. Глупости на търкалета. Тая много е гледала сериалите от типа на д-р Хаус.
197
26
 
12
 
! Отговори
Български Глупак преди 3 години
Е нали ви дадоха по Илядо лева. Кво ревете.Има стотици хиляди на които не са дали нищо. Само вземат от тях. И им казват...КАТО НЕ ТИ ИЗНАСЯ, СТАВАЙ И СИ ЗАМИНАВАЙ...
196
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балтов не смее да попита Министъра, защо частните болници не участват в лечението на болни с КОВИД19.Балтов е с политическо назначение, нищо,че е с научна титла.Хората му изнемогват, а той си прави пас.Гражданите му били виновни.Хайде, де.
195
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Детето трябва да пита:"мамо, защо не отидеш в частна болница? Те не лекуват болни с КОВИД19."
194
9
 
25
 
! Отговори
дойче веле преди 3 години
Дойчето веле трябва да се преименува на "празна Мара тъпан била"
193
17
 
25
 
! Отговори
Е, стига с таяСЕСТРА преди 3 години
Тая интубираща сестра да си завре интубатура.Фандъкова що не погледне безсмислените опашки от възрастни хора, чакащи да "бъдат допуснати" до зеленчуковите пазари. Трябва някой да припадне на слънце, така ли? Защото папаята и козите дават положителни проби за корона.Какви са тия мерки, бе Фандък, ти акъл имаш ли хората да се задушават в маски на 30 С заради ромските квартали. И в щатите заради такива като оня флойд. Все са гетата, а наказват останалите.
192
17
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Част от оцелелите са оцелели благодарение на нечовешките усилия на лекарите и сестрите които са ги лекували------Нечовешки усилия?При 15 болни в ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ?Вие да не сте се побъркали?
191
23
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напоследък медицинският персонал е на почит! (втълпявано от медиите в по-*** кратуни)... Междувременно се присвояват мноооого пари! По принцип краденето не е спирало, просто сега е заради и покрай вируса! За това трябва да се лъска имидж!! Но много от тези имиджови личности са арогантно-некомпетентни... Много са! Колко хора измират заради техни грешки... Обаче шофьорите не може да са тъжни и да са герои! Тази привилегия е само за медиците!