Теч на информация от МОН за матурата по български за седмокласниците?

Не било изключено, но трудно можело да се докаже
Обновена: 3 юли 2020 14:34 | 3 юли 2020 14:33, Камелия Цветанова
34
Теч на информация от МОН за матурата по български за седмокласниците?
Снимка: БГНЕС

Случайност или теч на информация от МОН? Този въпрос възникна, след като стана ясно, че текстът от романа на Братя Мормареви "Задача с много неизвестни", по който писаха седмокласниците на последната задача от Националното външно оценяване по български език и литература, е включен в учебна тетрадка на издателство "Просвета".

"На пазара има стотици помагала и сборници, които не са задължителни и не се одобряват от МОН и не е нужно учениците да се обучават по тях. Още на 16 юли бях запознат със случая и сезирах инспектората", коментира просветният министър Красимир Велчев по време на парламентарния контрол.

Още по темата
Според него най-вероятно е случайност, но въпреки това оставало съмнение за нередност и трябва да се провери дали има изтичане на информация от МОН, но инспекторатът, трудно можел да докаже има ли такова.

"В предходни години също е имало такива съвпадения с помагала на големите издателства", призна министърът. Той уточни, че текстът, по който писаха учениците на матурата, не е идентичен с този от учебната тетрадка.

"Дали тези, които са учили по въпросната тетрадка са били привилегировани или са били ощетени, защото са учили текст, който е бил не съвсем идентичен, трудно може да се каже и може да се спори", коментира той.

Според него не е имало неравнопоставеност между учениците, но има пропуски, които инспекторатът е констатирал в съхранението на изпитните материали.

Темата е генерирана в НВО от 2015 г., а в помагалото е включена от 2016 г.

"Опасяваме се, че това може да се случи пак и заради това ще предложа задължително да се прави преглед на ресурсите на големите издателства, за да няма в следващите години такива частични съвпадения", съобщи Вълчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
1
 
! Отговори
:) преди 3 години
Много инъресна идея - от изпита задължиътелно да изключват всички материали, които са включени в учебниците. Това вероятно доста смалява материала по който учениците следва да се готвят :)
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя е такъв мухлЮ!
26
0
 
3
 
! Отговори
malkodete преди 3 години
Той Вълчев ли е или Велчев?!Защото Велчев ми е съсед и кара ЗИЛ!
25
2
 
11
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Резултатите по БЕЛ тази година са малко по-ниски от миналата. Така че е ясно, че учениците не четат и не мислят върху задължителния материал, какво остава за помагала. 90 % от учениците са дигитално зависими, за тях книгите са по-неважни от тоалетна хартия, даже тя им е по-интересна с фигурките. От Запад ни правят невежи ***.
24
1
 
15
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Теча да не е за пари а.
23
3
 
11
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До МараМоже би трябва манекенки или фолкаджийки с по няколко куб. см. силикон да ви учат децата, за да им е интересно, ама те не могат, така че ще трябва да се задоволите с не до там красиви, но поне малко компетентни учителки...
22
4
 
10
 
! Отговори
Още през соца преди 3 години
ежегодно имаше подобни "течове", не само относно темите за училищни изпити, но и за кандидатстудентските.И още нещо. Редовно мъдруваха как да формулират темата за изпита така, че да се получи "вълчи капан", но казано на турски език като се изпусне буквата "т" (на турски "вълк" е "курТ"). Това беше начин да се намалят оценките на знаещите деца, та да изпъкнат онези, които навсякъде в живота имаха предимство по параграф - сиреч, "наШте деца".
21
6
 
19
 
! Отговори
Мара преди 3 години
На снимката зад министъра се вижда един оранжев няколко пъти нагънат корем. Няма ли кой да им каже на тези дебели каки как да се обличат? Чак си личи бельото й до какво ниво е. Защо е тази простотия в МОН? Ами тя е сщата и по училищата. Погледнете как са облечени директорките при раздаването на дипламите. Също няколко мазни ката коремчета, безвкусица, а речите- Боже, опази ни ! Как тогава децата да имат желание да учат? Кой ги обучава и възпитава 6 часа на дин ?
20
1
 
1
 
! Отговори
бум керисти преди 3 години
бум керисти бум керела оригирелно буцарали
19
1
 
1
 
! Отговори
6 преди 3 години
До Анонимен Абсолютно !
18
2
 
16
 
! Отговори
родител преди 3 години
През 2015г. на НВО по български език " На изток от запада" беше разглеждано и правен преразказ в школа Регалия! Сигурно и тогава не е имало теч на информация??? Министърът ще каже,че не ебило по негово време!
17
6
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Ако ще и да ги заливат с информация, те не могат да четат
16
0
 
12
 
! Отговори
един преди 3 години
До Другаре джурналистиТо толкова си може госпожицата, сигурно е завършила за секретарка в някой най-нов български унивеститет и е кандидатствала с есе от интернет...
15
0
 
19
 
! Отговори
Другаре джурналисти преди 3 години
Такова животно, матура за седмокласници, може да има само във възпалените джурналистически мозъци! Самата дума матура (зрелост) изключва възможността да се прави в седми клас, матурата е единствено и само в 12 клас и доказва зрелостта (самостоятелността) на младежите! Аман от *** папагали-джурналистици......
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това филмовия канал НВО ли трябва да значи?
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Теч ли е не е ясно, ама при тази неграмотност няма значение какво е.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОДАДЕЛИ ВЕЧЕ ОСТАВКА ПОРЕДНИЯ НЕКАДЪРНИК?
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Kav tech ve...uchenicite si menkat saitove s info za rabota i zaplati v rbg i durugoto eu...naesen znaish kolko uchilista she zatvorite ioste?! She ostanete samo ti i menda s baba yanka...
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9Абе много често има и такива, дето мама и тате са си дали зор, детенцето и то си дало зор, учило, изкарва даже висок бал, ама пак си е функционално неграмотно.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОСТАВКА, НЕКАДЪРНА КАЛИНКО!