Обратима ли е тенденцията за намаляване на населението у нас?

Доц. Елица Димитрова: Има завръщане на млади хора в България
16 юли 2020 10:30, Анисия Иванова
123

Загуба на половината от сегашното население на страната ни до 80 години. Това предвиждат изследователи от Сиатъл. Темата коментира доц. Елица Димитрова от "Института за изследване на населението и човека" при БАН.

"Последните данни са от проучване на колеги от Университета във Вашингтон. Те публикуват прогноза, която засяга развитието на населението в различни страни според различни сценарии. Този тип прогнози потвърждават това, което официалните институции, които обработват демографски данни, посочват. За България се наблюдава един процес, свързан с намаление на населението. Има очакване за значителни загуби на населението до 2040 г. В дългосрочна перспектива по-значително намаление е прогнозирано", посочи доц. Димитрова за "България сутрин".

Според нея все пак трябва да не забравяме, че с отдалечаване от настоящия момент се увеличава и несигурността на подобни прогнози.

Доц. Димитрова каза за Bulgaria ON AIR, че все още не знаем как пандемията би повлияла върху демографските показатели, защото този процес е в развитие.

По думите ѝ младите хора показват, че има мотиви за завръщане в България при определени условия.

"От всички демографски процеси при миграциите най-бързо във времето се усеща, когато има промени в политиките по отношение на прием в други страни. Това, че се завръщат младите хора, не означава, че в една ситуация, в която се либерализират тези рестрикции, няма да има обратен процес на завръщане", добави Димитрова.


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
7
 
7
 
! Отговори
Калиюга преди 9 месеца
Жените търсят сигурност, стабилност и уважение . Това съчетание го има само в 0,0000005 % от нормалните богати мъже. За България с този РЕЛЕФ И КЛИМАТ не и нужно да има повече от 3-4 милиона население. Все пак България не е Бангладеш или нидерландия.
116
3
 
2
 
! Отговори
Зевс преди 9 месеца
Гледайте в Youtube клипа :

Why Women Have totally unrealistic Standards for men,dating and marriage

Това е клип направен от жена, която е работила като консултант в агенция за запознанства. Тя ли знае по-добре или някой си сульо и сърдита кифла на средна възраст тук? м? Хайде дайте минусите, защото засегнах нерв :)
115
1
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 9 месеца
Казали по телевизията? Вие не сте ли чували допотопното как жената да слушала? Как само и единствено мъжът е важният, той носи пари, ще си налягаш пар.цалите? Бъдете поне един път честни и си признайте! Желая ви успех с истински жени, не подчинени кифли.
114
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не
113
5
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 9 месеца
Напротив, търсят мъже точно като вас. Или сте вдигнал летвата във висините, или нещо друго, но много мои приятелки си търсят такива мъже!
112
5
 
6
 
! Отговори
един преди 9 месеца
Бягат и мъже, и жени, и от двата пола еднакво според мен. Вие ще си намерите бързо жена с такива качества. Не бива да обвиняваме жените, че търсят осигурени, защо наистина не си признаем, че хубавото ни влече? Мой познат със скромни дадености и скромни пари все топхубавици гонеше, ама.....
111
8
 
4
 
! Отговори
Insert преди 9 месеца
По-скоро жените бягат от брак и деца, искат си свободата, защото УЖ мъжа и патриархата ги били подтискали. Така им казали по телевизора. А и не искат да си развалят момичешките фигурки, но колкото и да се държи слаба една жена тя се сбръчква и изсъхва, както лицето и, така и детеродния и орган.
Аз например искам жена и деца, изкарвам доста добри пари, тренирам, имам свой апартамент, начетен съм и възпитан, но жените в България не търсят такива мъже.
110
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Умник, докато Нидерландия е имала колонии, то ние сме били колония. Не ми е ясно защо веднага се нахвърляте подигравателно срещу всеки несъгласен с мнението ви? Нямате ли елементарно възпитание?
109
2
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 9 месеца
Няма да живея като баба ми. Ти като дядо си ли живееш? С потури и с дървено рало? Кой те знае къде висиш по кафенетата, ама жените виновни? Точно вие бягате от брак и семейство като дявол от тамян, презирате и викате на жените женски други отвратителни оскърбления, а деца искали? Затова жените бягат и раждат, ама не тук!
108
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 88

Умник, Нидерландия където е с ТРИ ПЪТИ по-голямо население и по площе ДВА ПЪТИ по-малка от България зле ли живеят ??
107
4
 
7
 
! Отговори
оп преди 9 месеца
Мои колежки на по 25-30г обсъждат домашни любимци - кученца и котенца, почивки и сериали. Хич не им е до деца, а имат възможностите. Подхване ли се темата за деца и става някакво неудобно такова, не им се говори. Само казвам.
106
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До АНОНИМНА

Те се издържат, ма на село близо до градо. Не с 10 годишно 200+ коня БМВ,Ауди или някъв друг дарак нов внос което харчи колкото две деца а с евтина количка. Градина със зеленчуци и и домашни животни. И със сигурно не с почивки в Гърцийка, Германийка или къде не и дискотечка където отива една дебела сметка. Щом пенсионерите по селата могат да се издържат с тия мизерни пенсии значи и с малко по-висока заплата можеш да издържаш 3 деца без никакви проблеми, стига да си знаеш сметката.
105
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нямам котки и кучета, ни папагалчета. Мога обаче да ви гледам сеира. Забавно е повече от котки.
104
5
 
1
 
! Отговори
До 104 преди 9 месеца
Ти си гледай котките.
103
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да ги раждаме да бачкат, че е отлична перспектива просто, браво! Работна ръка не му достигала на нашия
102
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До АНОНИМНА

Баба ти и дядото ти как са издържали пет деца? А за да е стабилна една популация, семействата трябва да създават 3 деца.
101
7
 
4
 
! Отговори
До 99 преди 9 месеца
Всичко се свежда до сбъркани ценности - децата са радост, а не бедност, повече свобода или мързел и егоизъм, както виждаме изпитваме остър недостиг на работна ръка, а не излишък, рода винаги може да бъде продължан и с един наследник, въпроса е на какъв живот го обричаме по този начин, а противозачатъчните нямат общо със създаванета на семейство, а индивидите в нашето общество до такава степен се усъвършестваха, че простотията стана норма.
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Възвратимо е ако и майките ни които са на по 60 години започнат да раждат.
99
4
 
9
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 месеца
До ревящите срещу анонимна - колко от вас могат да издържат 5 деца и жена в къщи, отговорете ми? Знаете ли какъв нищожен процент? За какво ви е наблъскана малка територия с невежи, озлобени бедняци, дето се се изядат от злоба, даже и по форумите? С по 2 деца е най-добре, но стига да си стоят тук!
98
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Причини за ниска раждаемост освен феминизъм - за двата пола - стремеж към по-добър живот, защото повече деца = бедност, към усъвършенствуване на индивида, към повече свобода, липса на нужда от работна ръка, оцеляване на рода с по-малко деца, противозачатъчни, за друго не се сещам....