Коалицията искала да мине с най-малко щети

"Управляващите играят опасна игра, създават се високи очаквания"
16
Коалицията искала да мине с най-малко щети
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Политологът Даниел Смилов очаква, че ГЕРБ и коалиционните им партньори искат "да минат с най-малко щети".

Според него сред вариантите е и оттегляне на премиера Бойко Борисов. По думите му ГЕРБ могат да се опитат да поотложат въпроса с оставките и ремонта на кабинета, да видят дали протестите няма да отслабнат. През август това е възможно поради почивките и други причини, смята той.

Още по темата
"Създават се високи очаквания, миналата седмица имаше и вариант Бойко Борисов да излезе в отпуск. Управляващите играят опасна игра. Те трябва да отговорят на исканията на протестиращите и в момента не виждам как го правят", коментира още той пред БНР.

По думите му ГЕРБ остава партията, която де факто подкрепя Иван Гешев, защото по закон управляващите имат право да дадат оценка на главния прокурор.

На въпрос за БСП политологът отговори, че промяната в позицията на социалистите е съществена, защото влязоха във вота на недоверие със слаби мотиви по отношение на главния прокурор, но в хода на дискусията техни участници заеха позиции, които са позиционирали партията доста по-солидно.
 
В коментар за евентуалните оставки и нови назначения Смилов каза, че "има кандидати за странични бушони и някои министри биха могли да изпълнят тази функция. Със засилването на коронавируса и здравният министър не е неуязвим".

По въпроса за коалиционните партньори Смилов смята, че те са в трудна ситуация - ще се опитват да намалят електоралната цена и ще се оттласкват от ГЕРБ, но от друга страна се опитват да отлагат предизвикването на избори.

Според Смилов вариантът за предсрочни избори не може да бъде изключван, въпреки аргумента, че през пролетта ще има избори и трябва да се управлява до края на мандата. Правителството едва ли ще може да разгърне политиките, които желае. Това ще бъде доста непълноценна част от мандата. Затова трябва да преосмисли дали си струва отлагането на изборите, посочи политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
колко благородно преди 3 години
а по-големите щети оставят на хората ...
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цъ, Цъ, герберите ми май взеха да вехнат! Язък...
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прави ми впечатление как традиционните анализатори рязко отстъпиха място на всякакви турбо неизвестни"експерти". Дали защото мнението им вече не обслужва протестерските цели или има друг сценарий за развитие на "революционната" ситуация? Каквото и да е експертине изказвания на новите експерти са някакси неискрени, тенденциозни, прекалено категорични.
10
0
 
7
 
! Отговори
Иван Козарев-Балкан преди 3 години
Самата Кокал-иция "Борисов 3" е Тотал Щета още със създаването й през май 2016 г.!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
11-ет години,България се управлява от групировка,която получи закалката си през 1992-93-94 година.Измислените "патриоти" български модел,пришивайки се към милиционерите,станаха по мастити,грачейки където има събрани неориентирани нашенци,които със зяпнали уста ги гледат когато те ги лъготят.Само 10-15% от депутатите, знаят защо са в НС. Останалите до 100%,са гюрлюк,баластра и други инертни материали.Когато държавата ти се задъхва,народа обеднява всеки ден,трябва да си ***,да гледаш встрани!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ТОЯ СОЦИОЛОГ СИ Е КУПИЛ ДИПЛОМАТА.
6
1
 
8
 
! Отговори
Ясно преди 3 години
Искат още суджуци.
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та ГЕРБ ограбили народа? Абе където и да се разровят излизат години преди 2009-та? 2006-та приватизация на ТЕЦ Варна. Клауза в договора: поне 2 мощности за "студен резерв". Росенец. При Костов. Алепу става частен пак 2006-та, ако не се лъжа. Масовите заменките по морето са преди 2009-та . Разрешенията за фотоволтиците са преди 2009-та. И лентички не се режеха. А бюджета на дефицит и то в силните години. 2005-2008-***.
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гроб е организирана престъпна група за ограбване на народа!Оставка и затвор!
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то ГЕРБ изобщо не е партия а крадлива групировка чиито членове трябва да внасят парични вноски на Мутрю а той да заделя на тия дето са над него!Нали всички виждаме че това не е никаква партия и единствения им интерес е кражбата!
2
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са предсмъртните гърчове на шайката, а след това съд.
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искали да минат с малко щети, но тази коалиция е тотал щета за България, трябва веднага да се изметат.Разследване, съд и затвор!