Проверяват складовете за съхранение на пестициди

Проверките са наредени от екоминистъра в цялата страна
14
Проверяват складовете за съхранение на пестициди
Снимка: БГНЕС

Започват проверки на складовете с пестициди по заповед на екоминистъра Емил Димитров.

Складовете за съхраняване на препарати за растителна защита ще бъдат проверявани от Регионалните инспекции  по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейновите дирекции.

Разпореждането на министъра е пестицидите с изтекъл срок на годност да бъдат оценени в зависимост от потенциалния риск от замърсяване на повърхностните, подземните води и почвите и да бъде осигурено безопасното съхранение на препаратите до окончателното им обезвреждане.

Още по темата
Проблемите със залежалите пестициди датират от 1990 г. насам и са в резултат на ликвидиране на бившите ТКЗС и АПК.

В рамките на проект "Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност" в съоръжения във Франция, Швейцария, Германия и Белгия са обезвредени 3 750 тона негодни за употреба пестициди и са почистени 70 склада на територията на цялата страна.

Състоянието на останалите непочистени складове е необходимо да бъде точно определено и редовно проследявано, тъй като неправилното съхраняване на препаратите за растителна защита с изтекъл срок на годност може да причини почвено замърсяване и да наруши качеството на прилежащите водни тела.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново се доказа ,че в БГ няма читава лаборатория и квалифицирани лаборанти да кажат от какво са умрели кравите.Днес са кравите утре са хората.Чумата удари свинете, господ наказа с COVID-19 хората АМИН!!!!!
12
1
 
3
 
! Отговори
бг скотове преди 3 години
проверката приключи току що. всичко е кристално чисто няма нарушения. в чекмеджето влязоха още кюлчета. спете спокойно
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Проблемите със залежалите пестициди датират от 1990 г. насам и са в резултат на ликвидиране на бившите ТКЗС и АПК."------------------------------Абсолютна истина. Проливните дъждове, продънените покриви на застарелите складове със залежалите пестициди ... Къде отива дъждовната вода?
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Складовете с пестициди са опасни обекти, които подлежат на проверки по специален режим. Различни контролни органи ги посещават и проверяват поне по един път всяка година. Пишат решителни протоколи и обемисти доклади. И какво? По-малко опасни ли станаха складовете? По-малко разградени ли?
9
0
 
5
 
! Отговори
F преди 3 години
Този е завършил "хора и ръченици", а се прави че разбира от всичко.
8
3
 
0
 
! Отговори
Проверките преди 3 години
трябва да се правят от ДАНС. Очевидно лица много добре запознати с материята, атакуват правителството чрез диверсии. Ако бъде застрашен живота, здравето и благополучието на хората правителството няма шанс да издържи. Води се партизанска война срещу българската държава.
7
0
 
6
 
! Отговори
D преди 3 години
Този е гушнал крупна сума още вчера и сега се чуди как да потули нещата. Още вчера си личеше как още не е измислил какво да излъже и се държеше като ла*но пред журналистите, накрая ги насмете тях.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това вече е много по-сериозна причина да умори и рибите, и кравите. 10-ина литра инсектицид ще отрови водата на една средноголяма река и отровата ще се задържи дълго време под формата на емулсия. Само че инсектицидите са органични съединения и то предимно на базата на фосфор. Други широко използвани са пиретроидите. Има и от 15-ина години неоникотинови, напр. актара, но и те не прощават на топлокръвните.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак комунистите от 1990 г. са виновни че ГЕРП и ОП не са в час и не са кадърни. Гешев трябва арести за половината министри и и премиера, че не си вършат работата или не знаят какво правят.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и ще покриете завода Неохим като отклоните вниманието с проверки по някакви складове с пестициди?
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето какво е имало в реката!?
2
0
 
10
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Тоя некадърник и корумпе е по зле и от Нено!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И този не става