Над 600 български деца осиновени в чужбина за 2,5 г.

6 г. се чака заради намалелия брой деца за родители зад граница
4 авг 2020 07:20, Елка Василева
10
Над 600 български деца осиновени в чужбина за 2,5 г.
Снимка: "Монитор"

646 български деца са били осиновени в чужбина през последните две години и половина, сочат данни на Министерството на правосъдието, цитирани от „Монитор“. Средно по 200 малчугани намират нов дом и родители годишно.

През 2018 г. дадените от министъра на правосъдието съгласия за осиновяване на деца от чужди граждани са 221 за 290 деца. В това число влизат 71 съгласия за 104 деца чрез специалните мерки за осиновяване на хлапета на по-висока възраст и/или с особености в здравословното състояние и/или развитие.

През 2019 г. министърът на правосъдието е дал 197 съгласия за осиновяване на 273 деца, в това число 70 съгласия за осиновяване на 101 деца чрез специалните мерки.

От началото на 2020 г. до 15 юли има 66 съгласия за осиновяване на 83 деца, включително 14 съгласия за осиновяване на 23 деца през периода на обявеното извънредно положение от 13 март т.г. до 13 май т.г.

Особеното при децата, които са достъпни за международно осиновяване, е че в болшинството си са на по-висока възраст, някои от тях имат особености в здравословното състояние или развитие.

Значителна част от тях са в групи от 2, 3, 4 или 5 братя и сестри, за които се търси едно осиновително семейство – например децата, за които министърът на правосъдието е дал съгласие за осиновяване през 2019 г. - общо 273, са 136 сами и 137 част от групи братя и сестри.

Децата, за които министърът на правосъдието е дал съгласие за осиновяване през 2018 г. - общо 290, са 164 сами и 126 са част от 57 групи братя и сестри (в това число 48 групи от 2 деца, 6 групи от 3 деца и 3 групи от 4 деца).

Броят на самите деца, разпределени по възраст, е от 0-4 години – 82 деца, от 4 до 9 години – 44 деца, над 10 години – 38 деца, а по отношение на здравословно състояние - само 48 са децата в относително добро здраве.

Процедурите по международното осиновяване се извършват и в страната, където живеят кандидатите, и у нас. На място те биват проучвани и трябва да получат разрешение за осиновяване на дете съгласно българските закони. След подаването на заявление до Министерството на правосъдието или чрез българска акредитирана организация за съответната държава те се вписват в регистъра на осиновяващи.

След това започва да тече периодът за получаване на предложение за осиновяване на конкретно дете, за което е бил определен като подходящ от Съвета по международно осиновяване.

„Намаляването на деца за международно осиновяване през последните години доведе до увеличаване периода на чакане за определяне като подходящ осиновяващ за конкретно дете в добро здраве на около 6 години“, съобщиха от Министерството на правосъдието.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даваха едно момиче на 16, в досието пишеше как са го посещавали и затова не е предприето осиновяване по-рано, всъщност никой не се е интересувал от него. На 16 го осинови жена от САЩ. Много по-бързо и по-рано може да бъдат осиновяване, но кой пише такива лъжи, какви хора има и това дете е живяло 16 в дом. Защо?
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До истинаНе бъди толкова сигурна! Аз пък имам много притеснения по въпроса за тия осиновявания. И много подозрения. Защото са известни безброй случаи на злоупотреба с децата. Освен това публична тайна е, че се взема сериозна сума, за да получиш възможността да осиновиш дете, така че дано господ ги пази тия деца, но поне част от тях се съмнявам че ги е опазил...
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кучета ги яли, децата не са важни за мутрата, важни са баровете и шезлонгите.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не остана нищо за изнасяне освен хора - вишисти, сезонни работници и деца за осиновяване.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Износът на чавета е добър бизнес, обаче директорките на домове станаха много алчни.
2
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова много изоставени деца! Поредно доказателство че българите сме лош материал.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чест им прави на тези хора които осиновяват деца.