Проф. Витанов: Вирусът не е разпространен така, както ни внушават

"Здравната ни система ще издържи няколко седмици по 500 случая на ден"
18 сеп 2020 09:08, Ния Христова
134

 

Ще се отрази ли връщането в училище на разпространението на COVID-19 у нас? Математикът от Националния оперативен щаб - проф. Николай Витанов, е категоричен, че така рискът се повишава.

"Това, което наблюдаваме в момента, не е свързано с тръгването на учениците на училище. След 22-23 септември може да кажем, че случаите са следствие на повишения риск в училищата. Няма десетки хиляди заразени ученици, има единици. Този вирус не е чак толкова разпространен в тази държава, колкото някои опитват да ни внушат", обясни проф. Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него засиленото спазване на хигиенни навици ще доведе до това, че обикновеният грип може да намалее. Той смята още, че при достигане на 7000 заразени ученици (1% от всички) или 25 затворени училища, министерствата вече трябва да реагират.
 
"В училищната крепост много важна е ролята на учителите. Най-важно е какво ще стане в дома - моята крепост. Жените са началниците на семейната крепост. Детето като се прибере, го посреща майка му, кара го да си измие ръцете, праща го в банята... Очаквам в следващия месец да няма кой знае какви големи проблеми. Критичен ще бъде ноември. Там се появяват благоприятни условия за развитие на вируса и други инфекции", коментира математикът.
 
"Като нищо може да имаме около 800 починали. У нас смъртността може да е повишена, но все още е под средната за света", подчерта проф. Витанов.
 
Той изтъкна, че първата вълна на коронавируса е приключила в края на август и началото на септември. При втората вълна се очаква броят на случаите да надхвърли 200 на ден.
 
"Българската здравна система вече е подготвена да издържи няколко седмици по 500 случая на ден. Засега поведението на българските граждани е такова, че не се налага затягане на мерките. Добре е тази извънредна епидемична обстановка да бъде удължена. Така се дава възможност на правителството и здравните служби да налагат ограничения, които биха могли да намалят броя на случаите, които ни се прехвърлят от чужбина", разясни гостът.
 
Проф. Витанов отбеляза, че основният проблем за разпространението на вируса у нас са Испания и Великобритания, където работят много български граждани.
 
"Това може да се влачи с години, ако не се намери ефективна ваксина или ефективно средство да се облекчат страданията на хората, които го карат в момента. Процентът на заразени е много нисък, разпространението е бавно", каза още математикът.

134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
17
 
! Отговори
Staktikmist преди 2 месеца
Трябвало е да му сложат една кристална топка на бюрото за „достоверност”.
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дано скоро да не броим в статистиката и учителите.
48
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 11

Носи си маската.
Останалите хора няма да я носят
47
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 36

Думите на Мангъров трябва да се превеждат на различни езици
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Станислав

И двамата обичат медийната слава
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да го накарат да изчислява процента на заразените в ефир без калкулатор и да го видим какъв професор
44
10
 
8
 
! Отговори
чудя ти се на акъла преди 2 месеца
До аз 42
Не подценявай Витанов. Помня случая - много отдавна - когато заразените бяха към 5000 Хекимян не вярваше, че ще станат петцифрено число. Тогава Витанов му обясни, че трябва да има само по 50 случая на ден, за да станат 10000 в края на септември. Хекимян каза, че те са повече от 50 на ден и тогава, а Витанов му отговори, че 10000 е най-малкото петцифрено число. Не ми харесва Витанов, но за да се биеш с него трябва да си от ранга на Шерлок Холмс. С евтини трикове няма да стане.
43
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вирусът е лъжа, а пясъка ухо.
42
15
 
4
 
! Отговори
Станислав преди 2 месеца
Професоре писна ни от тебе. По-добре генерала да гледаме.
41
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вирус няма!
40
10
 
12
 
! Отговори
аз преди 2 месеца
Професоре,ти през май пророкуваше,че 10 000 позитивни ще има през септември. Сега са над 17 000. Което показва за кой ли път,че математиката е неприложима в медицината.
39
0
 
8
 
! Отговори
до 25 преди 2 месеца
Малко са хората като твоето мислене. Евала!!!
38
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Внушенията идват само от едно място- от вас, марионетките от НОЩ.
37
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Внушенията идват само от едно място- от вас, марионетките от НОЩ.
36
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Друго си е да изскочи Мангъра и да каже поредната си велика глyпост...
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не видях в статията нито наука, нито математика, в частност. Просто някакви твърдения без същите да са подплатени с докщазателства и база за изчисления, каквито всяка тетка може да хвърли според това, в какво вярва и в какво - не.
Отдавна не чета статийки из българската жълта преса за ковид. Преминавам през затглавията. Защото знам, че няма какво ново да прочета - не и такова, което да е доказано по несъмнен начин.
34
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само като видя как сЪ и УблЯкЪл и и гася телевизора.
Тоя е толкова професор колкото и Евгени Минчев.
33
12
 
10
 
! Отговори
Скептик преди 2 месеца
Напротив - този мушморок прави внушения. Даже за това му плащат на некадърника.
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз да попитам, защо в публичното пространство няма данни за брой направени тестове по области. За да се види точно от колко теста са тези болни.
Да не излезе, че 99% от тестовете са в областите София, Пловдив и Благоевград, защото там са и хората дето най-много почиват/работят в Гърция и се тестват заради това, а в останалите градове почти няма.
31
0
 
14
 
! Отговори
интересно преди 2 месеца
Мориарти е тежката комуникационна артилерия на щаба. Елегантно подготвя за идващите проблеми. Неусетно ви каза да се подготвите за хиляди заразени ученици и много дни с по 500 случая на ден. А вие го плюете, че бил феминист. Плюете го, че не се бил обръснал. Плюете го как е облечен. Плюете го, че нищо не разбира. Финтира ви отвсякъде. Прочетете поне наръчника му по пропаганда. Но не знаете, че е писал такъв, нали. Между другото, каквото казва за жените, е вярно.