Родни туроператори искат фонд за гарантиране на пътуванията

5 млн. лв. ще бъдат достатъчни, за да може да работи, смятат те
21 сеп 2020 10:16, Анисия Иванова
15
Родни туроператори искат фонд за гарантиране на пътуванията
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти е изготвила проект на закон, с който се създава фонд за гарантиране на пътуванията. Проектът предвижда да отпаднат сегашните застраховки на туроператорите и туристическите агенти, които не работят по време на криза.

С настъпването на Covid-ограниченията голяма част от застрахователите са прекратили полиците на агенциите.

В момента застраховката не може да изпълни две основни задължения по европейските директиви, посочи Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

"Докато гаранционният фонд вади парите веднага, плаща на чартърната компания, на превозвача и прибира туристите в рамките на 24 часа.“, даде за пример той.

Фондът, за разлика от застраховката, дава 100% покритие на щетите за потребителя, независимо от големината на прага при застраховането, обясни Попов пред БНР.

Той посочи като слабост на сегашното законодателство това, че застрахователят няма никакво задължение да репатрира турист или клиент от дадена дестинация, когато туроператор изпадне в несъстоятелност. Така туристите трябва да се завърнат и чак тогава да предявят исканията си, което Димитър Попов определи като абсурдно.

В Дания при население 5 милиона души и 650 туроператора, фондовата каса е от 30 милиона крони или 4 милиона евро. Дания обаче има силно развити чартърни програми, даде пример Димитър Попов. „По наша преценка 5 милиона лева ще бъдат напълно достатъчни, за да може фондът да работи.“

Планира се сумата да се набира или с дребна сума за такса от всеки пътник, или ако на туроператорите бъдат върнати заплатени към бюджета такси за регистрация от 5 хиляди лева за оператор.

„Просто си искаме част от тези пари да ни ги върнат като фондова каса, за да не се налага допълнително да събираме от клиенти, тези, примерно лев на пътувал турист“, поясни Попов в предаването "Преди всички".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Преведено на български - искат когато Мyнчев им прогони клиентите, държавата, т.е. ние да им гарантираме печалбата без да са работили.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си го направят помежду си. Защо държавата да им плаща?! Тарикатчета.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те ли са най привилигированите?????
11
0
 
5
 
! Отговори
опетков преди 3 години
Идеята е добра, но защо трябва специален закон? Да си направят една взаимноспомагателна каса. Има някаква далавера, но не се разбира от пръв поглед. Всеки се домогва до държавната баница.
10
0
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Наглостта няма граници!!!
9
1
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Цялата Туристическа дейност е свързана с Туроператори Авиокомпании Транспортни Компании и Хотелски Вериги- Всички ТЕ като дадът по 50лв и Ще имат ФОНД 5 милиона? не виждам какъв е Проблемът!
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меко нагли тези, искат искат ... щото е за нашите де. Всички мафиоти с хотели и туристически фирми.
7
0
 
13
 
! Отговори
бяс мотору преди 3 години
Тия още малко ще искат да им се гарантират и плеймейтки в Ес класата
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туроператор = нулева производителност. Това са едни посредници, които ограбват хората! На който туроператор измамник не му понася - да се изнася!Не ни трябват ***!
5
0
 
17
 
! Отговори
фигаро преди 3 години
ами направете си какво ви пречи , в България сигурно има поне 5000 туроператора , всеки като внесе хилядарка и ето ви фонд с капитал 5 млн.
4
2
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
туроператорите бъдат върнати заплатени към бюджета такси за регистрация от 5 хиляди лева за оператор.Какво Нахалство- нямам ДУМИ! застрахователите са най голямата измама в БГ -Туроператорите са същата работа!
3
0
 
11
 
! Отговори
Софокъл преди 3 години
Вземете лиценза на ДОГАН.БГ
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не искат ли само да лежат и да се издържат от комисионни, както беше досега ?
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Fake news. Christianski teroristi.