Ще решат ли управляващите да наложат драстични мерки заради COVID-19?

Социалог: Смъртността у нас не спада, остава на равнищата от пролетта
19 окт 2020 10:58, Елка Василева
196
Ще решат ли управляващите да наложат драстични мерки заради COVID-19?
Снимка: архив, БГНЕС

Ние сме в политическа криза и проблемът е, че твърди мерки срещу разпространението на COVID-19 означават политически сблъсък. При нас ситуацията е изключително хаотична политически и не е сигурно, че дори влошаването, което виждаме, ще накара управляващата група да рискува, коментира Тихомир Безлов – експерт от Центъра за изследване на демокрацията, пред bTV.

Според социолога Цветозар Томов обаче е възможно драстични мерки да бъдат въведени, въпреки политическите съображения срещу тях, защото нямаме друг начин да възпрепятстваме разширяването на заразата.

„Има много спорове как трябва да се действа. Няма обявени национални критерии, говори се за регионални реакции, следват се някакви европейски критерии“, отбеляза Тихомир Безлов и посочи, че всичко зависи от ресурсите.

Според социолога Цветозар Томов на първо място трябва да има количествени критерии, по които да се преценява и на второ място да се преценява какви са възможностите на местните медицински структури да издържат.

И двамата отбелязаха, че лошата новина, е че през цялата минала седмица процентът на положителните проби е растял нагоре.

Още по темата

„Доколкото си спомням, от Националния оперативен щаб казаха веднъж, че работят по 23 критерия, не е лошо да ги публикуват“, посочи Цветозар Томов.

Според него, ако сегашната ситуация с около 1000 заразени за ден се задържи в продължение на две седмици, трябва да очакваме минимум 3000 души в болници и 200 души в интензивни отделения.

„Интересно ми е дали Щабът може да даде отговор докъде ще може да издържи страната при покачване на броя на хоспитализираните, не по отношение на леглата, а за разпределението на ресурсите от хора“, запита социологът.

Според него тогава едни критерии биха могли да ориентират хората за това в каква ситуация е необходимо да се вземат драстични мерки.

Тихомир Безлов съобщи данните на Министерството на здравеопазването за броя на пациентите с COVID-19, приети в болници през месец септември. Починалите тогава са малко над 600, докато сега вече са 960.

Средно за България смъртността е 11% по болници към 1 септември, уточни той. По думите му прави впечатление, че има голяма разлика по области в някои болници в страната.

Системата за тестване приз РЗИ вече е претоварена и струва ми се не е толкова ефективна, коментира Цветозар Томов. Според него страната навлиза в нова фаза на пандемията от началото на октомври.

 „Такава беше картината в началото на септември в Западна Европа и средата на септември в Централна Европа. Това, което е тревожно за България, е че за разлика от западноевропейските и средноевропейските страни у нас не спада смъртността, а остава на равнищата от пролетта“, посочи Цветозар Томов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
4
 
0
 
! Отговори
хасенчо--такси преди 3 години
За два месеца! имам около 1200 курса --със маски да са се качили десетина човека.....Когато бяхме заключени по къщите рабтата хич я нямаше и пак се возеха без маски ,а лекарите и мед сестрите пък хептен не слагаха ,а санитарките въобще....
175
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе те всичките без маски по магазините са от кварталните шашкъни.Искат си 5-те минути слава, глу-пендерите.
174
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес гледах един маймон в магазина. Беше без маска и се мота там дълго. Заварих го там и го оставих там. Хората се пазеха от него като от прокажен. А той гледаше мръсно и се чудеше с кой да се заяде.Май никой не му се върза и бой явно ще яде жена му. Големи вдлъбнатеняци имало...
173
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАЗВАЙТЕ, ЧЕ НЯМА ВИРУС И ХОДЕТЕ БЕЗ МАСКИ! ТАКА КЪЛНЕТЕ ВИРУСА И ТОЙ НЯМА ДА ВИ ХВАНЕ!
172
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутафчийски започна да се оказва прав.Вече почнаха да *** и безсмъртните.
171
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали пък Мутафчийски няма да се окаже прав?
170
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да разпоредят карантина, за да се поразреди протеста.Тарикати бе ей!И са пуснали Мангърчето да ви охлабва.
169
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 177Ами да не съм *** да позволя да експериментират 69 вида антибиотика върху мен в българска болница? И после онази кифла от Велико Търново, където умориха 19 годипния младеж да каже "Ама как да му дадем да се подпише, че е сугласен да правим експерименти с него, когато при него е заразно и няма как да му дадем формуляра"
168
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Лекари умират, учители умират, но на бай ви *** не му се вярва, че има вирус."Да бе, пич, ама как пък тоя вирус (съдейки по новините) мори избирателно само лекари и учители. Как веднъж не се появи сърцераздирателна новинарска сага за заразен банков чиновник, или касиерка, или сервитьор. Как пък един банков клон не прочетохме да е затворен за 14-дневна карантина (както е в училищата)? Нито един хипермаркет или ресторант? Вирусът си е вирус, ама манипулациите минават всякакви разумни граници.
167
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е тая истерия да се затварят училищата? Това има логика да се направи едва СЛЕД КАТО СА ЗАТВОРЕНИ ВСИЧКИ барове, ресторанти, молове, хотели, казина, кина, стадиони, банкови и други офиси... Ако изобщо има някакъв смисъл да се затваря, де. Пролетта като бяхме затворени, та какво? При отварянето вирусът си плъпна и рязко скочиха заразените. Не можем да сме затворени вечно. Вирусът няма да се изпари, щото ние му се крием. Така че - малко по-спокойно и без истерии, ще е най-добре.
166
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля всички които са против всякакви мерки да подпишат декларация че няма да се лекуват в болница от ковид.
165
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И що ще затваряте училищата? От какъв зор? Щото поръчката е да има неграмотни хора?Що не затворив фабрики, банки, застрахователи, магазини, хотели? А?Гледайте си *** и като не щете-не ходете на работа. Стойте си у вас и треперете цял живот.Другите ще живеем с вирусите, понеже друг начин няма.Айде, баста на цялата лъжа!
164
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писна ми от лъжи и писачески напъни.Всяка година от пневмония умират хора.Носете си каквото щете. Крийте се. Лъжете.Но не ангажирайте нормалния свят.
163
5
 
17
 
! Отговори
До 173 преди 3 години
Най - разумно е да се гръмнеш ,***! В училищата заразата е най - малко ( 0,5%) ,но да затварят тях?! Защо?! Логика?! Мисъл?! Децата освен това са най - далеч от вируса според всички изследвания...Да затворят заведенията и баровете ,но нали Боко и оня с мазната коса (Алибегов) си бъркат по дупките ....
162
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май и в училищата децата трябва да са с маски. Маските не пречат на дишането и ако някой има проблем да диша с маска, то той има същият проблем и без маска.
161
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-разумно е да се затворят училищата!
160
29
 
9
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Трябва незабавно да се върнат първоначалните мерки, пълна изолация, затваряне на страната и маски на открито ! Сигурен съм, че господин Борисов и щаба ше се справят и този път !
159
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я да тръгне една масирана проверка по болниците за точене на здравната каса по пътеките за ковид - бас ловя, че половината, че и повече, приети с положителен тест за "лечение" ще се окажат ненужно хоспитализирани. Ковид-отделенията рязко се опразнят и ще могат да поемат наистина нуждаещи се.
158
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕСЛУЧАЙНО НАПОСЛЕДЪК ИЗЛИЗАТ ПОДОБНИ НОВИНИ ПО ВСИЧКИ МИСИРСКИ МЕДИИ - ДНЕС УМРЯЛ ДОКТО, ВЧЕРА УЧИТЕЛ, 55% НОВОЗАРАЗЕНИ ДНЕС...ВЯРВАТ СИ, ЧЕ ЩЕ НИ УПЛАШАТ!АЙДЕ ОПИТАЙТЕ САМО...
157
4
 
14
 
! Отговори
отровното трио преди 3 години
А ДАНО ДЕ, ДА ВИДЯТ ТОГАВА КВО СЕ КАЗВА ВЪСТАНИЕ...