Трябват ни хиляди ваксини, а в аптеките едва по 5-10

Голяма част от ваксините са отделени за лечебните заведения
20 окт 2020 10:38, Ния Христова
20
 
"Трябват ни стотици хиляди ваксини. Разбира се, няма кой да го изпълни това. Това е истинското положение на нещата."
 
Това каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в ефира на Bulgaria ON AIR. Изказването му е във връзка с втората партида противогрипни ваксини, която пристига днес в страната.
 
"Ваксините са в България в момента, но още не са в аптеките. Хората и да се струпват сега пред аптеките, няма какво да купят. Ваксините са много по-малко, отколкото очаквахме. Има аптеки, които ще получат по 5-10 ваксини. Има записали се по 200-300 души в аптека, а ще дойдат 10-15 ваксини. Голяма част от ваксините са отделени за лечебните заведения. Може би има и друга част, които са отделени за GP-тата", заяви Костов.
 
Според него струпването пред аптеките е безсмислено, защото количеството на получените ваксини ще бъде крайно недостатъчно.
 
"Ние очаквахме да получим поне колкото миналата година, а реално ще получим десетки пъти по-малко. Обяснението е, че тези 70 000 ваксини са предназначени не за населението, за лекари и други цели. Работещите на първа линия контактуват с над 1000-2000 човека на ден. Хубаво е те да бъдат ваксинирани. Хората ще хукнат към аптеките, но нито днес, нито утре, нито вдругиден ще има ваксини. Ще има много малко, които ще изчезнат бързо", коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.
 
Той подчерта, че противогрипната ваксина не гарантира 100% ефективност.
 
"Самата ваксина даже не пази на 100% от грип. Ефективността ѝ е между 36 и 50%. Може да се заразите от друг щам, но и да се заразите от същия щам, пак няма гаранция. Последната седмица, след като рязко скочи заразяването с Ковид-19, търсенето на маски скочи с над 20%. Продуктите за имунитет се търсят с над 35% повече. Специфично нещо, което показва, че Ковид-19 се разширява, е, че започнаха да се търсят уреди, които измерват сатурацията на кръвта. Има хора, които търсят тези уреди, защото имат затруднения в дишането", обясни специалистът.
 
Костов каза още, че е отчетено сериозно поевтиняване на маски, дезинфектанти и други лекарствени продукти в аптеките. Продажбите на маски са се увеличили над 100 пъти в сравнение със същия период на миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
ППТР-вакса преди 3 години
Отново се коментират и пишат неща -неверни. Човекът ви обяснява , че ваксините ги няма. Ама разбира се , че ги няма.Където и да потърсите ваксина по аптеките в цяла Европа ще ви отговорят същото.Какво правителство, какви политици? Едни и същи са на този континент.Няма леви, няма десни. Още мн. неща по тази болест не са ясни.Питайте китайците, но и те само благодарение на дисциплината си ...уж се оттърват.........Комунистите държат яко....
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксини се поставят на здрави хора. Какво ще правят с ваксините в болничните заведения, където се предполага, че са болните?Миналата година българските пенсионери оцеляха, защото доставиха ваксините по-късно, за разлика от европенсионерите, които бяха ваксинирани на време.
15
3
 
2
 
! Отговори
Браво на добитък преди 3 години
Слагайте намордници и си купувайте ваксини
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не ви стигат противогрипните ваксини, купете от Русия "Спътник В" и кажете, че само от тая зареждате, експериментално...срещу корона. Щото тая година грип няма да има. Опашките ще изчезнат набързо...
13
1
 
0
 
! Отговори
Аз се минах преди 3 години
И се ваксинирах. А вчера прочетох научни изследвания, според които създаването на имунна защита срещу едни вируси намалява защитата срещу други и на първо място срещу различните видове коронавирус.ПотърсетеСЕЗОННАТА ГРИПНА ВАКСИНАЦИЯ И ПОВИШЕНИЯТ РИСК ОТ КОРОНАВИРУС
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо като не се търси, създай впечатлението, че е дефицитно. Стара търговска практика. Ваксинките обаче няма да се продадат, няма начин.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май няма много желаещи, рекламата върви с пълна сила. Достатъчно е хората като чуят думата ваксина и край. Трябва да ги преименуват за начало.
10
0
 
1
 
! Отговори
в Бг. е така ! преди 3 години
От край време ,всичко което се търси се покрива !
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде на алйш-вериша... Не останаха.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5-10 ще стигнат. Малко останаха балъците, дето ги търсят.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя на снимката така като го гледам не му требват никакви ваксини, а мастика и водка.
6
1
 
1
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
като ти Трябват, ами Произведи си!
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антиваксърите не бива да ги пускат в аптеките, без публично да са се разкаяли за глупостите си и да са положили един месец общественополезен труд.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А уж в пазарната икономика нямало дефицит?! Кажете, че умишлено създавате дефицит за да качите цената, та дави повервам. Са обърнахте лопатата 'вакините не били ефективни", тогава изобо защо ги правят и продават/ Ей тъй за спорта ли?
3
1
 
6
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Досега тръбяха всеки да си слага грипна ваксина, а сега се чудят как да ни откажат от това.Това не са здравни власти, а здравни некадърници.
2
0
 
5
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Работя в най-голямата болница на изток от Пловдив. Не знам за кои лечебни заведения били заделени ваксини, но тук няма.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е резултата от насажданата психоза.