Лекар: Натискът върху Спешна помощ нараства

Спирането на плановите операции е опасно, смята д-р Десислава Кателиева
26 окт 2020 11:34, Анисия Иванова
7

Повече повиквания и по- малко спешни медици. На този фон - болниците изпитват затруднения и имат нужда от помощ. Ще издържат ли медиците на новата вълна заразени?

"Натискът върху структурите на Спешна помощ нараства пред последните седмица. Това е нормално, след като нараства и броят на заразените пациенти. За съжаление, пътят на заразения пациент на COVID-19 минава през телефонно обаждане на личния лекар, извършване на PCR тест и тези пациент трябва да бъдат прегледани. Първите хора, които ги преглеждат, са екипите на Спешна помощ", каза председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева за "България сутрин".

Тя подчерта, че въз основа на това дали пациентите са с дихателна недостатъчност, се решава дали да бъдат хоспитализирани.

"Има хора, които се обаждат за съвет по телефона, има и такива, които не могат да определят състоянието, което продължава да бъде риск за нашите екипи. Защото когато не се каже, че пациентът е с температура или че е имал контакт със заразен от COVID-19, екипите ни отиват неподготвени. Не са с напълно защитно облекло, а само с маска и ръкавици, а когато отидеш на място - виждаш съвсем друга картина", разказа д-р Кателиева пред Bulgaria ON AIR.
По думите  ѝ по този начин е застрашена сигурността на медиците и много лекари вече са заразени.

"Трудно е да се реши този проблем, той не съществува само у нас, а в цял свят. Трябва да се обяснява малко повече на пациентите кога да си правят PCR тест. В момента са много полезни антигенните тестове, които са доста по-чувствителни. Те хващат вируса по-рано. Не е редно пациентите да си правят снимка, ако нямат оплаквания като задух, обща отпадналост", коментира още специалистът.

Д-р Десислава Кателиева добави, че големият проблем с високата смъртност на това заболяване е късната хоспитализация и късното болнично лечение. Тя смята, че спирането на плановите операции е опасно, защото при предишното такова е имало много пропуснати пациенти с  онкологични заболявания.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
8
 
! Отговори
О хо хо преди 1 месец
Днес в сутрешния блок на бнт показаха снимка на в- к Труд от .......19 9 5 година със заглавие " Налази ни грипен вирус Ухан 95" със същите симптоми като Ковид 19. Тогава имало по 2000 починали дневно. Гледайте предаването. И питам - как сме се измъкнали тогава без ваксина и без истерия?
6
1
 
2
 
! Отговори
Училищата преди 1 месец
Да се затворят!!
5
3
 
3
 
! Отговори
да не попадаш на таз преди 1 месец
какъв лекар.... да не попадаш на нея да те приема за лечение в 3Та градска....гони директно , ако си от *** братя и фалшифицира документи за прегледи.....
4
3
 
3
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Те лудите три месеца протеестират и на палатки живяха.
Досега да се натръшкали, ако беше толкова заразно.
Проблема е в заведенията, стадионите и училищата /детските градини.
3
4
 
4
 
! Отговори
Странджата преди 1 месец
Мндаааа лудите ще лудуват на Орлов мост ще ръсят Ковида а после докторите ще теглят каиша ! Добре че хората в провинцията по ясно виждат нещата !
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

То и Николай Щерев не вярваше, ама..
1
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой в нашето барче до блока не вярва на лекарите, ковида е пълна измама.