Синдикатите смятат, че бюджетът е щедър, бизнесът против

Работодателите питат за какво се харчи дефицитът
Обновена: 27 окт 2020 17:20 | 27 окт 2020 17:10, Веселина Йорданова
14
Синдикатите смятат, че бюджетът е щедър, бизнесът против
Снимка: БГНЕС

Финансирането на мярката 60/40 за запазване на заетостта през следващата година е един от основните спорни въпроси между бизнеса, синдикатите и правителството.

Още по темата
Това стана ясно на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което социалните партньори обсъдиха проекта на държавен бюджет за 2021-а година, както и проектобюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за догодина.

Онлайн заседанието продължи пет часа.

Бизнесът има възражения по предложенията на правителството, тъй като са направени в период на криза. Синдикатите искат увеличаване на максималния осигурителен доход. Спорен остана въпросът за изплащането на болничните, предаде БНР.

Според КНСБ това е най-щедрият бюджет напоследък заради предвидените близо 4,4 млрд. лева в повече като разходи. 1,2 млрд. лева отиват за заплати, в образованието има 820 млн. лева повече, в здравеопазването 680 млн. лева и за социалното осигуряване, подпомагане и грижи - над 2,3 млрд. лева повече.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България не крият притесненията си от 10 млрд. лева дефицит и питат как е формиран и за какво се харчи.

Синдикатите са "за" ръст на минималната работна заплата, работодателите "против" – заради кризата. Синдикатите одобряват добавките към пенсиите и детските. Според бизнеса значителна част от т.нар. "еднократни" разходи рискуват да се превърнат в постоянни и така се застрашава дългосрочната фискална устойчивост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: бюджетНСТС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ЩЕ ПЛАЩАТЕ -ХОРАТА НЯМА ДА ГЛАДУВАТ Я-НАЛИ БЪЛГАРИЯ Е В ЕВРОПА?
9
1
 
4
 
! Отговори
Казах ви преди 3 години
щом се пишете европейци 4000евра,пенсионери 800евра.Щом не ги давате сте измамници.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е как нама така да смята онова нищожество и мекотело купено от правителството и наричащо се шеф на КНСБ пЛЪМЕНЧУ.
7
0
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Боже колко простотия има на този свят! Синдикатите били опозиция на правителството по света? Синдикатите неграмотнико представляват работещите в даден бранш, те не са политическа партия! По света синдикатите даже нямат досег с правителство, те уреждат всички трудовоправни въпроси с работодателските организации, типичен премер за това е Германия. В крайна сметка защо правителство, синдикати и работодатели трябва да водят безкрайна война, вместо да вземат разумни решения?
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма синдикат като КНСБ на територията на нашия континент.Начело на това образувание,подкрепен и толериран от Борисов,седи в мекия си стол,послушен и хвърлящ се на амразурата когато се наложи индивид.Гледал съм го в компанията на ръководството на ПП-ГЕРБ,когато Борисов ги е събрал по бъдещи въпроси,свързани с "благосъстоянието" на българския народ.Синдикатите по света,са коректив и опозиция в определена степен на управляващите.Нашите влизат при Борисов със своето мнение и излизат с неговото!
5
1
 
7
 
! Отговори
? преди 3 години
Добре де някой знае ли фирма, работи ли в такава фирма (малък и среден бизнес) където да е взела тия пари от 60/40
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бюджет насочен към купуването на изборите.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха,ха,хаНяма нищо по-глупаво от това днес да изядеш и изпиеш всичко което имаш, а утре да си блъскаш главата в стена и да се чудиш от какво да ядеш. Един бюджет трябва да се прави с разум, ако той липсва те чака мизерия.
2
4
 
14
 
! Отговори
Ха,ха,ха преди 3 години
БИЗНЕСЪТ ЩЕ Е НАЙ-ДОВОЛЕН АКО НЕ ПЛАЩА И ЗАПЛАТИ.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е мача корона срещу тиква? Опъна ли петълите вече?