Съвет от ТЕЦ: Топломерът на 2 намалява сметката за парно

Работещият радиатор постоянно консумира големи количества енергия
Обновена: 4 ное 2020 14:42 | 4 ное 2020 14:41, Камелия Цветанова
35
Съвет от ТЕЦ: Топломерът на 2 намалява сметката за парно
Снимка: Pixabay

Не се стремете да поддържате еднаква температура в жилището си през целия сезон, защото тогава не пестите енергия. Това обясни Мая Николова, директор Дирекция „Дялово разпределение и енергийни услуги“ в „Топлофикация София“ ЕАД. Тя представи няколко съвета за спестяване на топлинна енергия и оптимизиране на сметките за отопление и топла вода без лишения от топлинен комфорт в жилището или в офиса.

Още по темата

„Вашият радиатор има едно умно приспособление, което се нарича термостатичен вентил. Той има отделни степени, когато го завъртите на определена степен, вие му давате команда каква температура трябва да бъде постигната в помещението. Достигне ли се желаната температура, вентилът автоматично притваря достъпа на топлина на радиатора. Не забравяйте вентилът максимално отворен целият сезон, защото тогава той няма да може автоматично да затвори достъпа на топлина в радиатора, независимо че в помещението вече е достатъчно топло. Най-икономично е да оставите вентилът на средна позиция. Работещият радиатор постоянно ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената чрез термостатичния вентил температура в широкото пространство. Температурата в спалните през нощта може да бъде по-ниска, без да се наруши комфортът на спящите. Ако сутрин всички излизат от дома, не е добре напълно да затворите вентилите на радиаторите, вечерта ще е нужна много повече енергия, за да стоплите изстиналите помещения“, обясни тя пред радио „Фокус“.

Николова уточни, че е най-добре вентилите да се оставят на втора степен. Завесите, декоративните решетки и масивните мебели пред радиаторите пречат на топлообмена в помещението и също увеличават консумацията на топлинна енергия, добави тя.

Услугата обследване с термокамера дава информация от къде изтича топлината.

„Прегледайте общите помещения, коридори, стълбища, тавани и мазета. Ако има счупени или незатварящи се прозорци, ремонтирайте ги своевременно, за да не се губи навън топлинна енергия. Осигурете добро затваряне и изолация на входната врата, оттам също може да се спести топлинна енергия“, обясни тя.

Експертът каза още, че освен обследване с термокамера, потребителите могат да получат анализ и разяснение за оптимизация на потреблението и сметките за топлинна енергия.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Никола преди 10 месеца
На "0" е още по - икономично.
30
0
 
2
 
! Отговори
Коко преди 10 месеца
Моля редакторът да си прочете заглавието, после статията и накрая да коригира заглавието!!!
29
1
 
5
 
! Отговори
Гост преди 10 месеца
Ако спрете да ми крадете, ще можем нормално да се отопляваме. Но понеже надписвате, колкото е реалната сметка вие я надписвате с 1/3 отгоре и така ние мръзнем, вие грабите.
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има и още недостатъци при термовинтил в междинно положение. Ако радиаторът не може да затопли помещението до исканата температура по някаква причина, то с неотворен докрай термовинтил, температурата остава още по-ниска. Другото е шумът. Като се затворят с термовинтилите повече радиатори, оставащите работещи радиатори започват да шумят повече.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Един и същ модел вентил затваря при различна температура в помещението. Само чрез опит-грешка може да налучкаш точното деление. За мен този начин с термовентил е крайно неефективен, защото нарушава температурният баланс на сградата. Много по-ефективно е всички винтили на максимум във всички апартаменти, т.е. без винтили, но с централно регулиране на температурата още в абонатната станция. С други думи начинът от преди 1989 е в пъти по-ефективен. Има и още недостатъци при термовентил на междинно
26
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Всяко деление на термо винтила отговаря на различна температура при различните производители. При мен на 2 ще настъпи студ, нормално ги държа над 3 за температура около 23 градуса в помещението.
25
0
 
4
 
! Отговори
топломера преди 10 месеца
Съжалявам за вас, прецаканите. Нещо гнило има при вас за да плащате при изрязани радиатори суми по 400 лв на сезон. Нещо комшиите трябва да си видите да не би да не са читави. Направете си ревизия домсъвета и ще цъфнат проблемите . При нормална инсталация без простотии най много да има 4-5 лв загуби на апартамент.
24
1
 
2
 
! Отговори
... преди 10 месеца
Бре при положение, че нямам радиатори от 1997г насам от 2007 спрях и топлата вода, та защо тогава плащам по 700-900лв за тия работи на сезон!? Питах неколкократно топлофикация! И жалби подавах и комисии идваха! И огледал се илия и пак в тия! *** просто е няма да ги плащам! Бах ги!
23
0
 
1
 
! Отговори
До Рере пост 13 преди 10 месеца
И аз съм доволен от топленето с парно. Не съм софиянец, но плащам същата цена за топла вода и приятна температура. Жилището ни е стар блок от 1965. Отговарям за абонатната да е чиста, системата обезвъздушена, лампите да светят. Знам, че системата е архаична, от соца, но преустройството и струва скъпо. Имам предвид топломер на всеки апартамент. До нас има нов блок с такава система, но дървените философи я прецакаха и се топлят с кюмбета и климатици. За миналия сезон топлото ми върнаха 72 лв.
22
1
 
3
 
! Отговори
Терсенето преди 10 месеца
Има и друг вариант съдете мутрофикация, затова, че ви вдигат температурата на жилището и плащате ток за охлаждане. Смешниците да си берат гайлето откъде ще си прекарват тръбите.
21
1
 
0
 
! Отговори
слънчасъл преди 10 месеца
Слушайте съветите на ТЕЦ-а,че ще ви съдерат rьзeтцa !
20
4
 
2
 
! Отговори
Мяу преди 10 месеца
Аз нямам парно в апартамента (радиаторите отдавна са махнати) - но плащам 400 лева на сезон заради някакви там изравнявания. Аз на колко да си врътна кранчето?
19
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 10 месеца
Оправянето на този проблем с недогрева в преходните сезони е възможно чрез промяна на хардуера/технически/ и/или софтуера като се бръкне в мозъка/контролера/! Един кадърен топлотехник и един кадърен програмист с достъп до програмата могат да подобрят нещата! Бездруго програмата на ПИ-регулатора вграден в контролера на Вътрешно Отоплителната Инсталация е накичена с най-различни нужни и ненужни отмествания, ограничения искани от топлотехници и вкарвани от програмисти! Все ще смушат още едно!
18
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 10 месеца
До Анонимен 11Настройките на абонатната станция са като за постоянно работещи всички проектирани и монтирани в сградата радиатори/ без терморегулиращи вентили-това е което не знаят и не Ви казват тези специалисти/, така че да поддържат в сградата 20 градуса Целзиеви средно! Температурата подгрятата вода на вход ВОИ е в зависимост от външната температура на въздуха около сградата! Затова в преходните сезони както е сега има усещане за недогрев и дискомфорт! Има възможност да се оправи!
17
1
 
6
 
! Отговори
Топло и икономично?! преди 10 месеца
Слагайте вълнени *** и вълнени чорапи и елеци бе, софиянци !
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Група учени от Британски университет,след дългогодишни изследвания са установили, че сметката намалява още повече ако врътнете кранчето на 0.
15
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 10 месеца
Безконтактни термометри се продават за 30 до 300 и повече лева според качеството, но за мерене на такива загуби е важно разстоянието на което"хваща"! Вероятно ще свърши работа и някой за 30-40лева! Първо разберете колко ще платите на "експерта" за меренето и си направете сметката преди да платите каквото и да е!
14
4
 
13
 
! Отговори
.!. преди 10 месеца
Много древна мъдрост (изпитана през вековете) на каквато и позиция да ви е кранчето(топломера) накрая топлофикация ше ви вземе мнооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооого пари! В това не можете да се съмнявате! Да ви кажа в БГ най-евтино е на термо помпа после пелети после въглища и дърва после ток после парно и накря газ! Всичко тука е обърнато наопаки! Вместо да ти е по-евтно ти е по-скъпо! Но всичко идва от там, че едни пари се крадът и усфояват! Та така!
13
3
 
7
 
! Отговори
Pepe преди 10 месеца
Само аз ли съм доволен от Топлофикация София? 1200лв за отопление на тристаен апартамент + топла вода. Колко по-малко да е?!?! Вентилите работят, затова са измислени. Всъщност само аз съм доволен, но винаги на мрънкачите се чува гласа!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То на 0 съвсем ще пести, ще плащате само сградна инсталация, нищо че ще тракате със зъби.