Доц. Савова: Няма увеличение на болните от захарен диабет

Има тенденция на късно диагностициране на децата, отбеляза тя
6 ное 2020 21:47, Ния Христова
2
Доц. Савова: Няма увеличение на болните от захарен диабет
Снимка: БГНЕС

"При нас няма наблюдение да се е увеличил броят на децата с диабет в пика на епидемията", коментира пред БНР доц. Радка Савова, която е завеждащ Отделението по диабет към Специализирана детска болница в София.

"Случаите на диабет тип 1 сред децата почти са се удвоили в пика на епидемията Covid-19 във Великобритания, сочат данни от проучване, оповестено тези дни от изследователския екип и цитирано от Ройтерс. Този резултат предполага възможна връзка между двете заболявания, която се нуждае от повече проучвания, за да бъде изяснена, са заявили учените. Въпреки че изследването се основава само на ограничен брой случаи, то е първото, което свързва Covid-19 с нововъзникващ диабет тип 1 при деца и лекарите трябва да имат предвид този факт, коментират изследователите от Imperial College London".
 
Доц. Савова заяви, че имаме устойчива цифра от около 100 новодиагностицирани деца от цялата страна (по-голямата част от Западна България) с диабет тип 1 годишно, които се регистрират в отделението.
Още по темата
"Нямаме увеличение на заболеваемостта от захарен диабет, в това съм категорична. По-притеснителното и което се наблюдава при повечето страни е отлагането на преглед при лекар още при първите симптоми и това води до лошата практика децата да се откарват в болница в интензивно отделение на носилка и в тежко състояние – с така наречената "диабетна кетоацедоза", обясни доц. Савова.
 
Симптомите на диабета са честа жажда, повишено уриниране, ставане нощем, напикаване, повишена уморяемост и дъх на ацетон. При такива симптоми веднага трябва да се направят изследвания като пълна кръвна картина, кръвна захар и урина.
 
"Защото имаме закъсняла диагностика при децата през последната година – при 37 деца, хоспитализирани в критично състояние с тежка диабетна кетоацедоза в интензивно отделение, 65 на сто от тях са късно диагностицирани", предупреди специалистът.
 
Доц. Савова съветва при наличието на първите симптоми лекарите веднага да направят биохимичен скрининг на децата и клинични изследвания - кръвна картина, кръвна захар и урина.
 
"Пикът на заболеваемост от захарен диабет тип 1 е през октомври и февруари - със започване на респираторните заболявания - всяка такава инфекция предизвиква допълнителен стрес на организма в състояние, когато инсулинът не е достатъчен да посрещне определени хормони и тогава точно стартират симпотомите на диабета. Дали коронавирус ще провокира това или обичайният грип, е все едно. Но коронавирусната инфекция не протича по- тежко при децата със захарен диабет", коментира още доц.Савова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Абе 1 преди 3 години
Баш *** си, повтаряш едно и също като стадото - чипове, бил гейтс, и какво беше още.А на доцентката-ами няма увеличение на диабетно болните и как ще има като НИКАКЪВ скрининг не провеждате...